kedd, augusztus 21, 2012

Nyúlcomb ratatouille zöldségekkel

Nem véletlen, hogy a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika és a hagyma tökéletes párosítást alkotnak egy ratatouille-ban. Elvégre egy időben érik el szezonjuk csúcspontját s magukba sűrítik a nyár ízeit. Emellett igazán színpompásak és állagaikat tekintve is eltérőek. Ezek a tulajdonságaik viszont a ratatouille-ban sajnos háttérbe szorulnak. Az alábbi fogásnál egy lecsós egyveleg helyett minden egyes alkotóelemet külön-külön, eltérő állagúra készítettem el. Ezáltal az ízek ugyan nem értek össze úgy, mint egy ratatouille-nál, viszont az egyes elemek szabadon kombinálhatóak voltak egymás között, aminek köszönhetően minden egyes párosítást (valamint hármast, négyest) fel lehetett fedezni és meg lehetett ízlelni.

nyúl comb nyúlcomb hús ratatouille nyári zöldség francia lecsó dekonstruált padlizsán kaliforniai paprika fokhagyma zöldfűszer koktélparadicsom paradicsom cukkíni kakukkfű tárkony rozmaring zsálya
nyúlcomb ratatouille zöldségekkel
A tányér közepére egy sütőben sült felső nyúlcomb került. Az apró salottákat a combokkal együtt a zöldfűszeres fehérboros lében készítettem el, melyek rendkívül szépen magukba szívták a szaft ízeit. Mivel a sárga kaliforniai paprika coulis formájában került a tányérra, ezért a sült padlizsánt nem pépesítettem, hanem apró kockákra vágtam. Az így készült padlizsánt olykor kaviárnak szokták nevezni némely szakácskönyvben, habár számomra nem teljesen érthető a párhuzam.

A cukkini elkészítésére néhány éve egy igen jó módszert fejlesztettem ki, melynél a cukkini és a forró serpenyő közé zöldfűszert teszek és a cukkinit pirítás alatt a serpenyőhöz nyomom. Ennek köszönhetően a cukkini pillanatok alatt magába szívja a felhasznált zöldfűszerek ízét. Végső elemként konfitált koktélparadicsomot helyeztem a tányérra, melyet meglékelve a forró leve szépen elkavarodott a sült nyúl szaftjával. (recept)
nyúl comb nyúlcomb hús ratatouille nyári zöldség francia lecsó dekonstruált padlizsán kaliforniai paprika fokhagyma zöldfűszer koktélparadicsom paradicsom cukkíni kakukkfű tárkony rozmaring zsálya
nyúlcomb ratatouille zöldségekkel
Read this recipe in English on myBites.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon szép fogás! A kaviár dologot meg én sem értem. :S

Unknown írta...

Köszi szépen, Noémi! Nem csak színeit tekintve tarkább, hanem ízeit és állagait tekintve is ;)