kedd, augusztus 14, 2012

Padlizsán-paprika terrin

Hosszabb ideig nem került fel új bejegyzés a blogra. Ennek a két hetes csendes periódusnak két igen egyszerű oka van. Jó páran tudják rólam - főleg akik láttak a TV Paprikán a rólam szóló epizódot, vagy esetleg elmúlt hónapban a bajor tv-ben a szereplésemet -, hogy tudományos munkatársként dolgoztam az egyetemen és a cél a mérnöki Dr.-i cím megszerzése volt. Most augusztus elején érkezett el végre a nagy nap, amelyen szüleim és nővérem, kollégáim és persze a vizsgabizottság előtt kellett megvédenem az elmúlt 5 évem termését. Az előadás és a vizsga is rendkívül jól sikerült, így augusztus eleje óta már néhány karakterrel hosszabb lett a nevem. A több napon keresztül tartó ünnepléssorozat és a várva várt ellazulásnak köszönhetően végül 6 év után először sikerült egy influenzával ágyhoz kötöznöm magamat. Időközben felépültem, szóval a kisebb nyári szünet után új lendülettel és számos új ötlettel fog bővülni a blogom.

Kollégáim persze igen jól tudják rólam, hogy szeretek főzni, ezért ötletes menüt is vártak a védés megünneplésére. Sikerült is találnom egy helyi catering céget (nem, a védés előtt nem volt időm és erőm főzni), amely hajlandó volt és egyben egész jól meg is valósította az ötleteimet ill. kéréseimet. Külön érdekesség, hogy az ételek többsége vegán volt - viszont mivel nem vegánként harangoztam be, így igen jó visszhangot kaptak és senki nem keveselte a húst. A többféle előétel között szerepelt ez az antipasti irányba tartó padlizsán-paprika terrin is, melynek hozzávalói épp most élik szezonjuk csúcspontját. Magát a terrint a catering cég nem teljesen az elképzeléseim szerint valósította meg, de így is nagy sikere volt.

vegán vegetáriánus padlizsán kaliforniai paprika terrin lasagne fokhagyma krém koriander mag római kömény mustár vinaigrette öntet tárkony
padlizsán-paprika terrin mustáros vinaigrette-tel és tárkonnyal
Az én verziómban a vékonyra szeletelt és mindkét oldalról megpirított padlizsánt egy speciális krémmel kentem meg, melyhez sült fokhagymát kavartam el frissen őrölt római köménnyel és koriandermaggal. Felváltva rétegeztem a padlizsánt piros és sárga sült kaliforniai paprikával, amely a hűtőben ugyan levet eresztett, viszont a paprika pektintartalmának köszönhetően meg is dermedt és így szépen egyben maradt a terrin. Tálaláskor mustáros vinaigrette-tel locsoltam meg és friss tárkonyhajtásokkal díszítettem. Meleg nyári napokra ideális vegán előétel, főétel vagy köret. (recept)

Read this post in English on myBites.

7 megjegyzés:

Gabah írta...

Robi, szívből gratulálok a doktori címhez!
A terrint viszem, azt hiszem, makrélához, vörösmárnához nagyon jól passzol majd...
Gaba

Frau Paprika írta...

Én is gratulálok a doktori címhez! A terrin nagyon klassz, remélem, a többi étel is szerepel majd a blogon. És azt is remélem, szeptemberben sikerül megkóstolni egy darabka kísérleti konyhát!;)

Orsi írta...

Még egyszer gratulálok!

Hmm, összefutott a nyál a számban, imádom a padlizsánt minden formában, bármivel párosítva.

Azt mindig viccesnek találtam, hogy lehet "átverni" a húsevőket. Ha azt mondod nekik, vega kaja lesz, fintorognak. De ha csak eléjük teszed a jól (és látványosan) elkészített finomságukat, eszükbe se jut a hús. Sőt, én már jártam úgy, hogy töltött paprikába turmixolt vöröslencsét tettem (meg még pár rafinált fűszert), és azt hitték, hogy húst ettek.

Marcsi írta...

Robi!
Gratulálok a doktori cimhez!!!!
Büszke vagyok, hogy szolnoki fiú vagy!!!!!
Ja és a recept is nagon jó.

Robert Nagy írta...

Gabah: Köszönöm szépen! Halhoz is igen jól lehet párosítani. Viszont csak hidegen lehet szépen szeletelni, langyosan vagy melegen már sajnos szétcsúszik.

Frau Paprika: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik a terrin. A többi fogás köretként vagy előételként szerepelt már a blogon. Főételként csirkepaprikás volt (külön vidám élmény volt mindenkit nézni, ahogy öltönyben cuppog ;) ), egy kanálon pedig a retek-cannellonim szerepelt tormás almával és füstölt pisztránggal. Ezek voltak a húsos ételek. Amúgy volt még dinnyés gazpacho, nővérem pogácsája, félig aszalt paradicsom tatár kenyérchips-szel, őszibarackos ördögszekér laskagomba, kuszkusz az idény zöldségeivel, mini sacher, erdei gyümölcsös tiramisu és mákos fehér csoki mousse meggymártással. És csináltam még 6 liternyi kovászos uborkát, kenyér nélkül, mert ugye annak semmi értelme.
Remélem, hogy szeptemberben Pesten sikerül mindent úgy összehoznom, mint ahogy itt a négy fal között is ;)

Orsi: Köszi szépen! Nagyon jól megy a padlizsán a római köménnyel, koriandermaggal és a sült paprikával. Bár legjobban kimcsiként tetszett nekem eddig a padlizsán.
Már a blogon sem említem meg minden bejegyzésben külön, hogy most egy étel vegán-e vagy vega. Ugyanígy, s mint ahogy írtad is, kár vendégek előtt kihangsúlyozni. Ez a vöröslencsés töltött paprika nagyon tetszik! Kipróbálom ;)

Marcsi: Köszi szépen!

ehran írta...

Gratulálok doktor úr! :))

Robert Nagy írta...

Köszönöm szépen!