Padlizsán-paprika terrin
Hosszabb ideig nem került fel új bejegyzés a blogra. Ennek a két hetes csendes periódusnak két igen egyszerű oka van. Jó páran tudják rólam - főleg akik láttak a TV Paprikán a rólam szóló epizódot, vagy esetleg elmúlt hónapban a bajor tv-ben a szereplésemet -, hogy tudományos munkatársként dolgoztam az egyetemen és a cél a mérnöki Dr.-i cím megszerzése volt. Most augusztus elején érkezett el végre a nagy nap, amelyen szüleim és nővérem, kollégáim és persze a vizsgabizottság előtt kellett megvédenem az elmúlt 5 évem termését. Az előadás és a vizsga is rendkívül jól sikerült, így augusztus eleje óta már néhány karakterrel hosszabb lett a nevem. A több napon keresztül tartó ünnepléssorozat és a várva várt ellazulásnak köszönhetően végül 6 év után először sikerült egy influenzával ágyhoz kötöznöm magamat. Időközben felépültem, szóval a kisebb nyári szünet után új lendülettel és számos új ötlettel fog bővülni a blogom.
Kollégáim persze igen jól tudják rólam, hogy szeretek főzni, ezért ötletes menüt is vártak a védés megünneplésére. Sikerült is találnom egy helyi catering céget (nem, a védés előtt nem volt időm és erőm főzni), amely hajlandó volt és egyben egész jól meg is valósította az ötleteimet ill. kéréseimet. Külön érdekesség, hogy az ételek többsége vegán volt - viszont mivel nem vegánként harangoztam be, így igen jó visszhangot kaptak és senki nem keveselte a húst. A többféle előétel között szerepelt ez az antipasti irányba tartó padlizsán-paprika terrin is, melynek hozzávalói épp most élik szezonjuk csúcspontját. Magát a terrint a catering cég nem teljesen az elképzeléseim szerint valósította meg, de így is nagy sikere volt.
![]() |
padlizsán-paprika terrin mustáros vinaigrette-tel és tárkonnyal |
Read this post in English on myBites.
7 megjegyzés:
Robi, szívből gratulálok a doktori címhez!
A terrint viszem, azt hiszem, makrélához, vörösmárnához nagyon jól passzol majd...
Gaba
Én is gratulálok a doktori címhez! A terrin nagyon klassz, remélem, a többi étel is szerepel majd a blogon. És azt is remélem, szeptemberben sikerül megkóstolni egy darabka kísérleti konyhát!;)
Még egyszer gratulálok!
Hmm, összefutott a nyál a számban, imádom a padlizsánt minden formában, bármivel párosítva.
Azt mindig viccesnek találtam, hogy lehet "átverni" a húsevőket. Ha azt mondod nekik, vega kaja lesz, fintorognak. De ha csak eléjük teszed a jól (és látványosan) elkészített finomságukat, eszükbe se jut a hús. Sőt, én már jártam úgy, hogy töltött paprikába turmixolt vöröslencsét tettem (meg még pár rafinált fűszert), és azt hitték, hogy húst ettek.
Robi!
Gratulálok a doktori cimhez!!!!
Büszke vagyok, hogy szolnoki fiú vagy!!!!!
Ja és a recept is nagon jó.
Gabah: Köszönöm szépen! Halhoz is igen jól lehet párosítani. Viszont csak hidegen lehet szépen szeletelni, langyosan vagy melegen már sajnos szétcsúszik.
Frau Paprika: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik a terrin. A többi fogás köretként vagy előételként szerepelt már a blogon. Főételként csirkepaprikás volt (külön vidám élmény volt mindenkit nézni, ahogy öltönyben cuppog ;) ), egy kanálon pedig a retek-cannellonim szerepelt tormás almával és füstölt pisztránggal. Ezek voltak a húsos ételek. Amúgy volt még dinnyés gazpacho, nővérem pogácsája, félig aszalt paradicsom tatár kenyérchips-szel, őszibarackos ördögszekér laskagomba, kuszkusz az idény zöldségeivel, mini sacher, erdei gyümölcsös tiramisu és mákos fehér csoki mousse meggymártással. És csináltam még 6 liternyi kovászos uborkát, kenyér nélkül, mert ugye annak semmi értelme.
Remélem, hogy szeptemberben Pesten sikerül mindent úgy összehoznom, mint ahogy itt a négy fal között is ;)
Orsi: Köszi szépen! Nagyon jól megy a padlizsán a római köménnyel, koriandermaggal és a sült paprikával. Bár legjobban kimcsiként tetszett nekem eddig a padlizsán.
Már a blogon sem említem meg minden bejegyzésben külön, hogy most egy étel vegán-e vagy vega. Ugyanígy, s mint ahogy írtad is, kár vendégek előtt kihangsúlyozni. Ez a vöröslencsés töltött paprika nagyon tetszik! Kipróbálom ;)
Marcsi: Köszi szépen!
Gratulálok doktor úr! :))
Köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése