kedd, szeptember 25, 2012

Barackos paprikakrém málnával és kaporvirággal

Sült paprikából készült coulis-ba, levesbe vagy viszonylag sok olajjal felengedett "paprikamajonézbe" előszeretettel pürésítek egy fél vagy egész szem szintén sütőben sült sárgabarackot. A barackot ehhez mindig a héjával együtt sütöm, mivel így a közvetlenül a héj alatt megbúvó savanykás ízek is belefolynak a gyümölcshúsba. Ilyen formájában a barack kellemesen kiemeli a paprika gyümölcsösségét valamint így elhagyható ill. mérsékelhető a krémhez szükséges ecet mennyisége. Mint ahogy a sárgabarack kiváló társa a kaliforniai paprikának, úgy alkot tökéletes párost a málna a paradicsommal is. Némi málna ugyanis rendkívül szépen kiemeli a paradicsom gyümölcsösségét. Az alábbi üdvözlőfalatnál is ezekből a párosításokból indultam ki.

vegetáriánus vegán sárgabarack barack kaliforniai paprika málna kaporvirág kaporolaj kapor zöldbab lóbab széles bab diós kenyér kruton repceolaj degusztációs kanál amuse gueuel amuse bouches
barackos paprikakrém málnával, kaporvirággal, zöldbabbal és diós krutonokkal
A végső kompozíció a Foodpairing alkalmazás segítségével született meg. Itt találtam ugyanis arra az ötletre, hogy lóbab, tárkony és ropogós krutonok igen jól illenek a paprikához, barackhoz és málnához. Lóbabból sajnos csak nagyon piciket kaptam, de a kanálon teljesen jól betöltötték a szerepüket. Tárkonyból rengeteg termett idén, így a sok-sok levélből olajat készítettem. A krutonok nem házi kenyérből származnak, hanem a város kb. egyetlen pékjétől, aki szerencsére még nem ultrakönnyű zsemléket készít. A diós kenyere és zsemléje szerintem zseniális. Némi hagymás ízt is rejt magában. Vaj helyett repceolajon sütöttem ropogósra a diós kenyérkockákat, majd végül egy apró kaporvirággal díszítve tálaltam. (recept)

Nincsenek megjegyzések: