péntek, szeptember 28, 2012

Paprikás pisztráng tekercs cukkínis-paradicsomos sárga lencsével és szezámos padlizsánkrémmel

A haltekercs a pisztráng- ill. szaiblingfilének egy igazán elegáns tálalási formája. Feltekerhető önmagában is, én viszont szívesen rejtek bele szezontól függően zöldfűszert, mint pl. bazsalikomot vagy medvehagymát. A zöldfűszerek egyrészt nagyon szépen beleivódnak a halfilébe, másrészt viszont vékony természetüknél fogva nem is vastagítanak magán a tekercsen. Ezúttal egy kissé vastagabb töltelékkel, sült paprikával próbálkoztam.

hal pisztráng tekercs haltekercs sült paprika cukkini paradicsom sárga lencse szezám szezámmag szezámkrém tahini sült padlizsán baba ghanoush
paprikás pisztráng tekercs cukkinis-paradicsomos sárga lencsével és szezámos padlizsánkrémmel
Magában a fogásban a ratatouille összes eleme megjelenik, de nem szívesen húznám rá a "francia lecsó" jelzőt. A padlizsánt krémként készítettem el és a baba ghanoush egyik változata felé haladva némi szezámkrémmel ízesítettem. A lencséhez a cukkinin, salottán és paradicsomon kívül pici friss gyömbért is adtam. Sárga lencse helyett vörös lencse is használható, viszont sárga és vörös lencsénél is egyaránt érdemes arra ügyelni, hogy ne főzzük szét. Sápadt zöld színénél fogva a tányéron sajnos nem igazán látható, viszont tálaláskor alaposan meglocsoltam a halat és a lencsét ánizskaporolajjal. Utóbbi sápadt színű zöldfűszerolajból tanulság, hogy mindenképp érdemes legalább 4 órán át - vagy akár egy egész éjszakáig - állni hagyni a semleges olajat a pürésített leforrázott és kinyomkodott zöldfűszerrel. A zöldfűszer íze ugyan viszonylag hamar beleivódik az olajba, a zöld szín kioldásához viszont vagy (nagyon enyhe) melegítésre, vagy hosszabb pihentetésre van szükség. (recept)

Nincsenek megjegyzések: