kedd, december 04, 2012

Tonkababos tejberizs körtével, mandulával és olívaolajjal

Imádok minden reggel a réten a frissen vágott fű illatfelhőjén keresztül áttekerni. Most télen ugyan megritkultak a fűillatos reggelek, cserébe viszont kárpótol az idei abruzzoi szüretből hazahozott olívaolaj. Mivel a fű illata számomra édeskés jellegű, ezért olyan ötletem volt, hogy ezt a füves elemet egy desszertbe beleépíthetném. A Foodpairing weblapján kutakodva végül egy igen egyszerű, de annál izgalmasabb párosításra bukkantam. Az alábbi desszert a körte, rizs, mandula, fehér csoki (kakaóvaj) és a tonkabab harmóniájára épül.

vegetáriánus desszert tejberizs tonkabab fehér csokoládé marinált körte pörkölt mandula mandulalapka mandulakrém friss szűretlen olívaolaj novus
tonkababos tejberizs körtével, mandulával és olívaolajjal
Gyanítom, a képen valamelyest feltűnő a körte átlátszósága. Ezt részben annak köszönheti, hogy vékony szeletekre gyalultam, másrészt pedig annak, hogy vákuumban marináltam. A vákuumos marinálást néhány éve a nürnbergi eat&style rendezvényen Alexander Herrmann német sztárséf egyik előadásán láttam élőben, ahol vékony almaszeleteket vákuumozott le almalével, almaecettel, zöldcitromhéjjal és egy csipet sóval. Nemrég kibővítettem a konyhaeszközeim tárházát egy kis méretű kamrás vákuumozóval, amely a szívós testvéreivel ellentétben folyadékok vákuumozására, azaz többek között zöldségek és gyümölcsök vákuumos marinálására is alkalmas. A képen látható körteszeleteket körtelével, zöldcitromlével és friss gyömbérrel vákuumoztam le. Eredményképp rendkívül intenzív körteízű szeleteket kaptam, melyek savassága és enyhe fűszeressége szépen kiegyensúlyozta a tejberizs édességét.

A rizottó készítésének egyik utolsó lépéseként (mantecato) vajat szoktak elkavarni a rizsben. Ennél a tejberizsnél olyan ötletem volt, hogy a vajat kiválthatnám fehér csokira. Rendkívül jól működött a fehér csoki, azaz ezentúl minden tejberizsbe fogok tenni némi fehér csokit vagy kakaóvajat. A tejberizst frissen reszelt tonkababbal ízesítettem, valamint tálaláskor tejjel elkavart és ezáltal felhígított mandulakrémmel locsoltam meg. Ropogós elemként pörkölt mandulalapkákkal szórtam meg a tányért, majd utolsó simításként a friss abruzzoi olívaolajjal meglocsolva vittem bele a füves aromákat. (recept)

Nincsenek megjegyzések: