Tonkababos tejberizs körtével, mandulával és olívaolajjal
Imádok minden reggel a réten a frissen vágott fű illatfelhőjén keresztül áttekerni. Most télen ugyan megritkultak a fűillatos reggelek, cserébe viszont kárpótol az idei abruzzoi szüretből hazahozott olívaolaj. Mivel a fű illata számomra édeskés jellegű, ezért olyan ötletem volt, hogy ezt a füves elemet egy desszertbe beleépíthetném. A Foodpairing weblapján kutakodva végül egy igen egyszerű, de annál izgalmasabb párosításra bukkantam. Az alábbi desszert a körte, rizs, mandula, fehér csoki (kakaóvaj) és a tonkabab harmóniájára épül.
![]() |
tonkababos tejberizs körtével, mandulával és olívaolajjal |
A rizottó készítésének egyik utolsó lépéseként (mantecato) vajat szoktak elkavarni a rizsben. Ennél a tejberizsnél olyan ötletem volt, hogy a vajat kiválthatnám fehér csokira. Rendkívül jól működött a fehér csoki, azaz ezentúl minden tejberizsbe fogok tenni némi fehér csokit vagy kakaóvajat. A tejberizst frissen reszelt tonkababbal ízesítettem, valamint tálaláskor tejjel elkavart és ezáltal felhígított mandulakrémmel locsoltam meg. Ropogós elemként pörkölt mandulalapkákkal szórtam meg a tányért, majd utolsó simításként a friss abruzzoi olívaolajjal meglocsolva vittem bele a füves aromákat. (recept)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése