péntek, május 08, 2009

Fougasse

Tulajdonképpen nevezhetném francia perecnek, hisz egy francia kenyérféléről van szó. Annyi különbség viszont van, hogy a hagyományos pereccel ellentétben nem hosszú tésztarudakból kell "pödöríteni", hanem az enyhén szétnyomkodott tésztalepényt egyszerűen határozott mozdulatokkal bevagdosom és a lyukakat kitágítom. Az eredmény egy rendkívül héjgazdag és ropogós "perec", melyet szépen csíkokra lehet töredelni s mártásokba tunkolni, valamint vajjal vagy egyéb kencékkel megkenni.


A recept ismét Richard Bertinet kenyeres könyvéből származik, s a tészta receptje a kelesztési időktől eltekintve tulajdonképpen ugyanaz, mint a kenyérlufinál és a búzakalász alakú kenyérnél is. A könyv szerint ezt a kenyeret készíti el elsőként a kurzusainak részvevőivel, hisz eléggé egyszerű és szinte elkerülhetetlen vele a sikerélmény. Nagyon jól be is lehet fagyasztani, ha csak félig sütjük meg. Később, amikor nincs időnk kenyértésztát gyúrni, de a vendégeinket mégis friss kenyérrel szeretnénk meglepni, a fagyasztóból közvetlenül a forró sütőbe dobva megsüthetjük finom ropogósra. (recept)

6 megjegyzés:

Cserke írta...

A végén még szenvedélyes pék leszel:)
Ez is nagyon jól néz ki.
És gratula a Cziffrayhoz!!!:)

trinity írta...

Ez nekem teljesen új-még nem láttam ilyet! Nagyon klassz!Tényleg: mivel ettétek?
Az is biztosan izgalmas....

Unknown írta...

Cserke: Köszi! Hmm, nem hiszem, hogy pék lesz belőlem, de az idei évre a kenyérsütés a kitűzött cél ;)

trinity: No meg milyen egyszerű elkészíteni - mindössze be kell vagdosni s rengeteg héjat kapunk. Csak egyszerűen vegyes saláta (rukola, cékalevél, spenótlevél, sóskalevél stb.), paradicsom és vaj volt hozzá.

Cukroskata írta...

Ezt ki kell próbálni :-)

Kata írta...

Nagyon jópofa! És ráadásul egyszerűnek is tűnik innen messziről...

Unknown írta...

Örülök, hogy tetszik ;) Egyáltalán nem nehéz, még fonni vagy hajtogatni sem kell - csak a lyukakat tisztességesen szét kell húzni, nehogy összenőjenek sütés közben.