Ezen a héten itt a blogon minden egy szín körül forog, azaz pontosabban minden fogás szezonális alapanyagokból kizárólag egyféle színből fog felépülni. Az ötlet az első, a zöld színű fogás tervezése során született, majd ebből kifolyólag terveztem egy narancssárga főételt és rózsaszín desszertet is. Így akár egy egész "egyszínű" menübe is rendezhetőek a fogások.
Késő tavasszal rengeteg zöld színű alapanyagnak van szezonja, melyek közül most májusban az utolsó medvehagyma és az első cukkini épp fedi egymást a zöldborsóval. Javarészt erre a három alapanyagra építettem fel az előételt, közben kissé variálva a zöldségek különböző állagaival.
Végeredményként a fogást három különböző rétegből építettem fel: az alsó ropogós, a középső puha és krémes, míg a legfelső légies könnyed. A ropogós réteg langyos marinált cukkiniből és vajban meglengetett cukorborsóból, zöldborsószemekből valamint medvehagyma bimbókból állt. Eredetileg medvehagymával terveztem a zöld tésztát is készíteni, de úgy túl domináns lett volna a medvehagyma a tányéron, ezért petrezselyemmel vittem új dimenziót a fogásba. A derelyét / raviolit zöldborsópürével töltöttem meg, ezáltal a borsóíz háromféle állagban mutatkozott meg a tányéron.
Legfelülre medvehagymából és a főzővizéből készítettem habot. Apró meglepetésként mentaolajat csepegtettem a derelye köré, ezáltal némelyik falat friss hatást kapott. Összességében is játékos maradt a tányér, hiszen minden falat kicsit más állagú és más ízű volt, ezáltal az utolsó villáig izgalmasan tartva a tányért. (
recept)
4 megjegyzés:
Ez az egész úgy ahogy van nagyon tetszik! Imádom a színét, elképzeltem az ízeit. Csodálatos!
Ez mennyire jó! Nagyon várom a többit! Zseniális!
Nagyon tetszik ez az új project, kíváncsian várom a főételt és a desszertet is! :)
Nagyon szép lett és nagyon izgalmasan hangzik ez a fogás! :)
Reni: Köszi, örülök, hogy tetszik! Mondjuk a zöldborsós fényképed még erősen tudna dobni a bejegyzésen ;) Nagyon izgik az ízek és az állagok a tányéron, a ropogósak között is van különbség.
Noémi: Köszi! Mondjuk nekem ez a kedvencem a háromból - bár ez érthető is, hisz előétel és azok egyébként is a kedvenceim ;)
Flatcat: Köszi, izgi lesz a többi is ;) Kicsit hosszabb receptek lesznek a héten, de mind jól előkészíthető és 1-1 eleme külön is megvalósítható (bár az összkompozícióban mindennek megvan a saját helye és szerepe) - ja és kifelejtettem: mind vega fogás (ha a főételnél a hal elfogadható vagy elhagyjuk).
Megjegyzés küldése