hétfő, május 23, 2011

Zöldborsó derelye medvehagymahabbal, marinált cukkínivel és cukorborsóval

Ezen a héten itt a blogon minden egy szín körül forog, azaz pontosabban minden fogás szezonális alapanyagokból kizárólag egyféle színből fog felépülni. Az ötlet az első, a zöld színű fogás tervezése során született, majd ebből kifolyólag terveztem egy narancssárga főételt és rózsaszín desszertet is. Így akár egy egész "egyszínű" menübe is rendezhetőek a fogások.

zöld borsó zöldborsó petrezselyem házi tészta derelye ravioli menta olaj mentaolaj marinált cukkíni peperóni chili cukorborsó medvehagyma bimbó hab lecitin
zöldborsó derelye medvehagymahabbal, marinált cukkínivel és cukorborsóval
Késő tavasszal rengeteg zöld színű alapanyagnak van szezonja, melyek közül most májusban az utolsó medvehagyma és az első cukkini épp fedi egymást a zöldborsóval. Javarészt erre a három alapanyagra építettem fel az előételt, közben kissé variálva a zöldségek különböző állagaival.
medvehagyma bimbó medvehagymabimbó marinált cukkíni zöldcitrom lime zöld peperóni chili olívaolaj üvegtál üveg tál
medvehagyma és bimbói, valamint zöldcitrommal és peperónival marinált cukkíni
Végeredményként a fogást három különböző rétegből építettem fel: az alsó ropogós, a középső puha és krémes, míg a legfelső légies könnyed. A ropogós réteg langyos marinált cukkiniből és vajban meglengetett cukorborsóból, zöldborsószemekből valamint medvehagyma bimbókból állt. Eredetileg medvehagymával terveztem a zöld tésztát is készíteni, de úgy túl domináns lett volna a medvehagyma a tányéron, ezért petrezselyemmel vittem új dimenziót a fogásba. A derelyét / raviolit zöldborsópürével töltöttem meg, ezáltal a borsóíz háromféle állagban mutatkozott meg a tányéron.
zöld borsó zöldborsó petrezselyem házi tészta derelye ravioli menta olaj mentaolaj marinált cukkíni peperóni chili cukorborsó medvehagyma bimbó hab lecitin
zöldborsó derelye medvehagymahabbal, marinált cukkínivel és cukorborsóval
Legfelülre medvehagymából és a főzővizéből készítettem habot. Apró meglepetésként mentaolajat csepegtettem a derelye köré, ezáltal némelyik falat friss hatást kapott. Összességében is játékos maradt a tányér, hiszen minden falat kicsit más állagú és más ízű volt, ezáltal az utolsó villáig izgalmasan tartva a tányért. (recept)

4 megjegyzés:

Reni írta...

Ez az egész úgy ahogy van nagyon tetszik! Imádom a színét, elképzeltem az ízeit. Csodálatos!

Almond írta...

Ez mennyire jó! Nagyon várom a többit! Zseniális!

flatcat írta...

Nagyon tetszik ez az új project, kíváncsian várom a főételt és a desszertet is! :)
Nagyon szép lett és nagyon izgalmasan hangzik ez a fogás! :)

Unknown írta...

Reni: Köszi, örülök, hogy tetszik! Mondjuk a zöldborsós fényképed még erősen tudna dobni a bejegyzésen ;) Nagyon izgik az ízek és az állagok a tányéron, a ropogósak között is van különbség.

Noémi: Köszi! Mondjuk nekem ez a kedvencem a háromból - bár ez érthető is, hisz előétel és azok egyébként is a kedvenceim ;)

Flatcat: Köszi, izgi lesz a többi is ;) Kicsit hosszabb receptek lesznek a héten, de mind jól előkészíthető és 1-1 eleme külön is megvalósítható (bár az összkompozícióban mindennek megvan a saját helye és szerepe) - ja és kifelejtettem: mind vega fogás (ha a főételnél a hal elfogadható vagy elhagyjuk).