szerda, augusztus 10, 2011

Irós panna cotta, grillezett őszibarack, áfonya-coulis és citromkakukkfű-sorbet

Az áfonyának és az őszibaracknak is egyaránt kitűnő kiegészítője az iró. Legegyszerűbb formájában talán turmixként fogyasztható, desszertként viszont ezen a külalakján kissé tovább szerettem volna lépni. Az iró emiatt lágy panna cottaként került a tányérra. Nem szabad túlságosan édesíteni rajta, így ugyanis megtartja enyhén savanykás ízét és kimondottan frissítő eredményt kapunk. Akár önmagában is fogyasztható forró nyári napokon - ha még lesz idén ilyen.

Az áfonyát nyersen pürésítettem és mártásként szép hosszú csíkokat szerettem volna belőle a tányérra kenni. Az eredménnyel két dolog miatt sem vagyok teljesen elégedett: Egyrészt a nyersen pürésített áfonyán nagyon könnyen és gyorsan fakó barna-szürke réteg alakul ki. Ezen nem segít az áfonyához egyébként is kötelezően alkalmazandó citromlé sem. Nem tudom, hogy mi ennek a pontos oka, de kíváncsi volnék rá. Másik gondom pedig, hogy a coulis így nyersen hamar szétválik szilárd és folyékony részekre. Átkentem ugyan egy szűrőn, de ez nem segített rajta. Legközelebbre tehát megjegyzendő, hogy az áfonya coulis-t csak főzéssel érdemes készíteni.

iró panna cotta zselatin vanília tej grill grillezett sült őszibarack barack erdei áfonya mártás coulis zöldcitrom lime citromkakukkfű sorbet fagyi fagylalt kakukkfű
irós panna cotta, grillezett őszibarack, áfonya-coulis és citromkakukkfű-sorbet
Az őszibarackot röviden grilleztem, hogy meleg elemként kerüljön a tányérra. A grillserpenyőnek köszönhetően csíkokban szépen karamellizálódott. Mivel idén a citromkakukkfüvem rendkívül jól érzi magát az erkélyen, ezért a felsorolt elemek mellé citromkakukkfűből készítettem sorbet-t Nils Henkel "Pure Nature" című szakácskönyvében szereplő recept alapján. Maga a sorbet nagyon izgalmas ízű, akár pezsgővel is kínálható frissítő aperitifként. (recept)

4 megjegyzés:

ehran írta...

Teli vagyok én is citromkakukkfűvel, szóval ez a recept most nagyon jól jött, köszi!

Unknown írta...

Örülök, hogy hasznodra válik, nagyon izgalmas a sorbet.
Nekem mindig a citromkakukkfű volt az elmúlt években a problémás eset - idén a thai bazsalikom vette át a szerepét. Az ember nem is gondolná, hogy 4g citromkakukkfű levél milyen rengeteg, ezért is írtam bele a receptbe, hogy mennyi szárat használtam fel hozzá.

ehran írta...

Ha már zöldfűszer meg sorbet: Készítettem bazsalikom sorbet-t, és megjelent benne egy keserű íz. Majd hasonlót tapasztaltunk a Csillagánizs főzőiskolában is egy fagyinál, amiben szintén volt bazsalikom. Arra jutottunk, hogy esetleg amiatt lehetett, hogy szár-rész is került bele. Tapasztaltál már ilyet?

Unknown írta...

Igen, épp a hétvégén tapasztaltam keserű ízt bazsalikomnál, de annak a leveléből jött elő enyhén. A szárnak a puha részét viszont pl. bazsalikomolajba bele szoktam pürésíteni, ott nem jött elő még keserű íz. Az egyetlen különbség a kettő között a bazsalikom fajtája volt. A kesernyés mellékízű az african white névre hallgat, az olajhoz a piacon szoktam venni mindig egy köteg közismert gömbölyödő levelű bazsalikomot. Thai bazsalikomnál sem észleltem kesernyés mellékízt. Szóval szerintem fajtafüggő. De amúgy kóstold meg a szárat mielőtt beletennéd (ha fás, akkor egyébként sem tenném a fagyiba, ha pedig nem fás, akkor harapj le belőle egy keveset).