Korábban nem nagyon kedveltem a levesben főtt karalábét, nyersen is inkább sárgarépát vagy krumplit nassoltam ebéd előtt. Időközben - hasonlóan némely más zöldséghez is, mint pl. kelbimbó, kapor - változott a hozzáállásom a karalábéhoz. A fiatal zsenge karalábét akár nyersen is elnassolom. Főzésnél pedig érdemes a karalábé héjából és szárából előbb alaplevet főzni (akárcsak a spárgánál is a hulladékból), majd ebben az alaplében megfőzni a karalábét, ami ezáltal sokkal zamatosabb lesz.
Ehhez a könnyű nyári recepthez a karalábét szép vékonyra hántoltam, majd karalábés alaplében megfőztem. Még meleg állapotban locsoltam rá a kapribogyós vinaigrette-t, aminek az ízét így jobban fel is szívta. Nagyon jól egészíti ki a mustármag és a kapribogyó mustáros íze az édeskés karalábét, akár önmagában is fogyasztható salátaként. Itt pisztrángot sütöttem hozzá a bőre oldalán és a karalábé zöld részeiből joghurtos habot készítettem. (
recept)
4 megjegyzés:
Szokás szerint jó az ötlet, nekem csak annyi a bajom vele, hogy az általam ismert helyeken szinte soha nem látok karalábét olyan szárral/levéllel, amit lenne gusztusom felhasználni. Csúnya, foltos, összeaszott, stb.
Ez kár. De amúgy tényleg probléma, főleg, mert a karalábé maga sem lesz jobb a tárolás során... Nagymamám mindig talált a piacon szép levelűt, azokat is megtöltötte.
Nagyon tetszik ez a marinált karalábé, ki is fogom próbálni a héten.
Noémi: No, látom ki is próbáltad, örülök, hogy ízlett ;) Mustáros ízekkel nagyon jól megy.
Megjegyzés küldése