szerda, szeptember 07, 2011

Marha tatár paprikamártással, mustáros paradicsommal és kaporolajjal

Tatár beefsteak viszonylag gyakran található magyar éttermek étlapján. Ehhez a marhabélszínt gyakran ledarálják, majd fűszerekkel, hagymával, fokhagymával előre bekavarva pirítóssal és egy tojássárgával kerül tálalásra. Szüleimmel korábban gyakran rendeltük az étlapról, de mindig magunk kavartuk be saját ízlésünk szerint. Talán már erre is visszavezethetőek a kísérletezéseim kezdetei. Manapság a tatár új és kevésbé hagyományos formákban is megjelenik éttermekben. Az alábbi előételemet pl. a Borkonyhában kóstolt tökmagolajos majonézzel tálalt tatár inspirálta.

marha bélszín tatár beefsteak sárga kaliforniai paprika coulis mártás mustár ecet savanyúság koktélparadicsom paradicsom kapor olaj kaporolaj
marha tatár paprikamártással, mustáros paradicsommal és kaporolajjal
Darálás helyett a húst rendeléskor vágták finom apró kockákra, amitől sokkal szebben megtartotta gyönyörű állagát. Daráló híján és éles kések birtokában én is a kézi finomra aprítás útját választottam. A piacon egy nagyon szép szelet érlelt marhabélszínt kaptam hozzá, amit nem kellett külön olajban pácolni. Csak minimálisan fűszereztem a tatárt kapribogyóval, salottával, kevés enyhe olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal. A tatárt kis tányérokra helyeztem és még amíg rajta volt a desszertgyűrű, körbeúsztattam sárga paprika mártással.

Előételként mindenképp szerettem volna még egy kissé savanykás friss elemet is a tányérra helyezni. Némely mediterrán területen ritkán találkozni lehet mustáros ecetes lébe eltett gyümölcsökkel. Mivel épp rendkívül édes kis paradicsomokat lehet kapni, ezért olyan ötletem volt, hogy a paradicsomokat gyümölcsként kezelem (igaz egyébként is gyümölcsök) és hasonló mustáros ecetes lébe teszem. Nagyon szép édes-savanyú és kissé fűszeres kiegészítője volt az előételnek a néhány paradicsomcsík. Végül pár csepp kaporolajjal egészítettem ki a tányért, amely minden falatot kissé más ízűvé varázsolt és ezáltal mindvégig izgalmas és változatos maradt a fogás. (recept)

Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: