Marha tatár paprikamártással, mustáros paradicsommal és kaporolajjal
Tatár beefsteak viszonylag gyakran található magyar éttermek étlapján. Ehhez a marhabélszínt gyakran ledarálják, majd fűszerekkel, hagymával, fokhagymával előre bekavarva pirítóssal és egy tojássárgával kerül tálalásra. Szüleimmel korábban gyakran rendeltük az étlapról, de mindig magunk kavartuk be saját ízlésünk szerint. Talán már erre is visszavezethetőek a kísérletezéseim kezdetei. Manapság a tatár új és kevésbé hagyományos formákban is megjelenik éttermekben. Az alábbi előételemet pl. a Borkonyhában kóstolt tökmagolajos majonézzel tálalt tatár inspirálta.
![]() |
marha tatár paprikamártással, mustáros paradicsommal és kaporolajjal |
Előételként mindenképp szerettem volna még egy kissé savanykás friss elemet is a tányérra helyezni. Némely mediterrán területen ritkán találkozni lehet mustáros ecetes lébe eltett gyümölcsökkel. Mivel épp rendkívül édes kis paradicsomokat lehet kapni, ezért olyan ötletem volt, hogy a paradicsomokat gyümölcsként kezelem (igaz egyébként is gyümölcsök) és hasonló mustáros ecetes lébe teszem. Nagyon szép édes-savanyú és kissé fűszeres kiegészítője volt az előételnek a néhány paradicsomcsík. Végül pár csepp kaporolajjal egészítettem ki a tányért, amely minden falatot kissé más ízűvé varázsolt és ezáltal mindvégig izgalmas és változatos maradt a fogás. (recept)
Read this post in English on myBites.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése