kedd, október 18, 2011

Pekingi városnézés és a Kínai Nagy Fal

Az igen sikeres előadásom után péntek és szombat teljes egészében szabadnapokként álltak rendelkezésünkre. Mivel útikönyveink szinte minden látnivalóhoz azt javasolták, hogy a nagy tömeg elkerülése érdekében lehetőleg korán érkezzünk, ezért péntek reggel igyekeztünk időben a Tian'anmen térre és a Császári Palotába érni. Magát a Tian'anmen teret, vagy másik nevén a Mennyei béke terét a Qianmen kapu metrómegállója felől érdemes megközelíteni, így ugyanis teljes hosszában végigsétálhatunk a világ legnagyobb terén. Az 1989-es véresen elfojtott tüntetések hagyatéka még máig is érezhető, a teret ugyanis bármely oldalról csak repterekről ismert biztonsági vizsgálat után lehet megközelíteni. Emellett a tér maga tele van kamerákkal (akárcsak minden épület Pekingben, de itt a téren különösen sok a megfigyelő, 6-8 kamerás villanyoszlop sem ritka) és a 20 évvel ezelőtti tüntetések egyik fő színhelye, a Nép Hőseinek oszlopa nagy ívben el van kerítve.

Great Hall of the People with Fancy Plants, Beijing, China
Nagy Nép Tanács épülete színes kerttel az előtérben, Tian'anmen tér, Peking
A Qianmen kapun és az említett oszlopon kívül a téren található még Mao Ce-tung hatalmas mauzóleuma, valamint az ugyancsak óriási méretű Kínai Nemzeti Múzeum és a Nagy Népi Tanács épülete. Mao mauzóleumában egy pillantást lehet vetni a népköztársaság atyjának bebalzsamozott holttestére - már amennyiben hajlandóak vagyunk egy kb. 1-1,5 km-es sort végigállni. (S akkor még egyáltalán nem túloztam a sor hosszával.) Állítólag minden kínainak egyszer látnia kell Mao holttestét, s mivel a mauzóleum csak igen szűk időközökben tart nyitva, így érthető a sor hihetetlen hossza. Mi úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a holttest megtekintését, s cserébe a Császári Palota felé vettük az irányt. Ehhez előbb Peking talán legrégebbi, 1267 óta fennálló és mára egészen 45km hosszúra megnőtt Chang'an Jie útja alatt kellett átkelni, majd a Tian'anmen kapuin keresztül egy óriási belső udvarba érkeztünk. Meglepő és érthetetlen, hogy több kosárlabdapálya is helyet kapott ebben az udvarban, Peking történelmi szívében. A Tian'anmen kapu épületébe mindenképp érdemes felmenni, pusztán a Tian'anmen térre való kilátás miatt is, de maga a felújított beltere és csillárjai is nagyon szépek. A Duan Men kapun áthaladva végül a Tiltott Város bejárata elé érkeztünk.
Tian'anmen, Beijing, China
Tian'anmen, Peking
Maga a Császári Palota egy hatalmas épületkomplexum többnyire szépen felújított épületekkel, óriási terekkel, folyosókkal és rengeteg kiállítással különböző témákhoz, mint pl. császári esküvők, jade faragványok, fegyverek stb. Talán 2-3 nap lenne elegendő ahhoz, hogy tényleg mindent végignézhessünk benne - a legtöbben viszont csak a középső főútvonal tömegnyomorán vergődnek át. Az Ég Templomához hasonlóan, a főútról letérve itt is rendkívül kellemes és csendes légkörbe menekülhetünk. Fél nap Tiltott Város után úgy gondoltuk, hogy eleget láttunk a Császári Palotából és ebéd után nézelődve a Wangfujing bevásárlóutca felé vettük az irányt. A boltok nem igazán érdekeltek minket, sokkal inkább viszont az utcai standok, melyeknél hagyományos és igen egzotikus ételeket lehetett végigkóstolni. Tengeri süntől kezdve skorpión keresztül gőzölt töltött tésztabatyuig mindent lehet itt kapni, érdemes tehát ide egy kitérőt beiktatni.
Pavillon at Sunset, Jingshan Park, Beijing, China
Pekingi naplemente, Jingshan park, Peking
Estefelé a Tiltott Város északi kijárata felé igyekeztünk, itt található ugyanis a Jingshan Park. Tulajdonképpen egy kisebb domb, rendkívül szép növényzettel, több pagodával és gyönyörű kilátással a városra ill. a közvetlenül előtte fekvő Császári Palotára. Napfelkeltekor és naplementekor különösen csodálatos élményben lehet részünk. Több évszázadon keresztül ez volt Peking legmagasabb pontja, s 1989-ben is innét lehetett megpillantani az első toronyházat. Ma már számtalan toronyház és felhőkarcoló uralja a látképet. Tiszta időben innét szinte az egész város belátható.
Hutong Roofs, Beijing, China
hutong a Dob- és Harangtorony közelében, Peking
A közelben található Peking egyik legrégebbi magja, a Beihai Park, valamint tőle északra további 3 tó. A Hou Hai tó partján főleg este érdemes sétálgatni, ez ugyanis Peking éjszakai életének egyik központja rengeteg bárral, étteremmel és teaházzal. Délután pont itt is pihentünk meg a Family Fu teaházában. A teák ugyan drágák, viszont több nassolnivalót is kaptunk hozzá. Nagyon szép antik a hely berendezése, valamint rendkívül kedvesek és figyelmesek a házigazdák. Nem messze a Hou Haitól található egymás mellett a Dob- és Harangtorony. A Dobtoronyban óránként 5 perces műsort is meg lehet tekinteni, vagyis pontosabban hallgatni. Érdemes tehát a látogatást a kiírt időpontokhoz időzíteni. A Harangtoronyban egy valóban óriási és igen régi harangot lehet közelről megnézni ill. nagyon sok információt olvasni a régi kínai időszámításról. A Harangtoronyból nagyon jó kilátás is nyílik a környező hutongokra. Ezek Peking régi lakónegyedei, melyek nagyobb része a toronyházak árnyékában rejtőzködik. Itt akár riksával külön hutong-túrára is indulhatunk.
Bird's Nest, Beijing, China
Madárfészek, a 2008-as nyári olimpiai játékok színhelye, Peking
Peking átalakulásában nagy szerepet játszott az is, hogy 2008-ban itt tartották a nyári olimpiai játékokat. Az Olimpiai Park e 2-3 év alatt Peking második leglátogatottabb látványosságává nőtte ki magát. Talán este érdemes ide egy kitérőt beütemezni, ekkor ugyanis a Madárfészek és az uszoda is látványos megvilágításban láthatóak.
The Great Wall, Mutianyu, China
Kínai Nagy Fal egyik felújított része Pekingtől északra Mutianyu falunál
Ha már Pekingben járunk, mindenképp érdemes egy fél napot betervezni a közelben húzódó Nagy Fal megtekintésére. Mára már egyáltalán nem egy egybefüggő falról van szó, sok része omladozik, vagy akár a helybéliek is a saját házuk felépítésére használták fel a köveket. Egyes szakaszait viszont felújították. Legtöbben Badaling felé veszik az irányt, itt ugyanis útközben a Ming uralkodó család sírjait is meg lehet tekinteni. Mi egy kicsit nyugodtabb szakaszon igyekeztünk megnézni a falat. Eredetileg Jingshanlingtól terveztünk Simatai-ig egy 10,5km-es szakaszon a falon végigsétálni, jelenleg viszont Simatai körül felújítják a falat, ezért még legalább 2012 nyaráig zárva van. Így végül a Mutianyu falu melletti szakasz felé vettük az irányt. Szerencsére felvonó vitt fel minket a falhoz és ezt mindenképp ajánlom is igénybe venni, magán a Nagy Falon ugyanis megszámlálhatatlanul sok lépcső vár ránk. A fal a hegygerinc vonulatát követi, ezáltal néhol igen meredek is, s mindezt meg kell mászni. Cserébe viszont gyönyörű kilátás kárpótol a fáradalmainkért. Arra is készüljünk fel, hogy a falon sétálva a tornyok kivételével végig a tűző napon járunk, tehát mindenképp gondoskodjunk fejfedőről, napfényvédő krémről és innivalóról. A felvonótól érdemes jócskán messzebb sétálni, itt ugyanis olyan szakaszt is láthatunk, mely nem lett felújítva. A fal ezen részét teljesen betakarta a természet és olykor kissé mozgékonyak is a kövek, tehát csak óvatosan merészkedjünk tovább. Akinek kedve van, lefele a felvonó helyett akár egy nyári bobpályán is visszajuthat a völgybe.
Great Wall Panorama, Mutianyu, China
Kínai Nagy Fal panoráma a környező hegyekkel Pekingtől északra Mutianyu falunál
Pekingből a kettő egész és két fél nap alatt nagyjából sikerült minden fontosabb látnivalót megtekintenünk, bár még így is kimaradt számtalan templom, sír és egyéb látványosság, s több helyen kissé tempósan kellett haladnunk, hogy minden betervezett célpontra jusson idő. A következő bejegyzésben Peking kulináris oldalát fogom bemutatni.

További cikkeim Pekingről:
Peking: Az első benyomások
Pekingi étkezések
Pekingi kacsa Pekingben
Pekingi teadélután

Read this post in English on myBites.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Sokaknak egy álom eljutni, csodás képek

Unknown írta...

Köszi szépen, Bianka!