szerda, október 12, 2011

Szilvaterrin, marcipános szilvatarte és korianderes ringlósorbet

Ősszel különböző szilvafajtákat kínálnak a piacokon. Szerepel köztük pl. az ovális kék szilva, amely itt frank területen a hagyományos szilvafajta, s legnagyobb eséllyel ilyen szilvát találhatunk a standoknál. Mellette kapható a nagy kerek szilva is, amely leginkább talán nektarinra hasonlít, mindössze a héja kék/lila vagy sápadt sárga. Ha egy kis szerencsénk van, akkor még akár ringlóra is bukkanhatunk. A ringlók kimagozása jár a három felsorolt szilvafajta közül a legtöbb munkával, ám a különleges "vad" és természetesebb íze miatt kedvelem. Ezt a háromféle szilvafajtát használtam fel az alábbi szilva variációhoz, melynél minden egyes elemet egy további ízesítéssel tettem izgalmassá.

szilva ringló sorbet fagylalt fagyi koriander mag koriandermag kék szilva terrin thai citromfű gyömbér szilva tarte marcipán tejszín leveles tészta
thai citromfüves és gyömbéres szilvaterrin, marcipános szilvatarte és korianderes ringlósorbet
Sok terrin szerepelt a blogon az elmúlt hónapokban, idén talán ez is lesz most az utolsó. Az alapötletem egy kétszínű terrin volt, ezért az ovális kék szilvát meghámoztam (ezáltal sárga maradt), majd a héját friss gyömbérrel és thai citromfűvel szirupban áztattam, hogy szép piros színt kapjon. Mellé egy igen egyszerű és gyors sütit készítettem leveles tésztából, melyet tejszínnel kissé fellazított marcipánnal kentem meg, majd egy réteg vékonyra szeletelt kerek szilvával fedtem be. Frissítő elemként a ringlóból pedig könnyed és üdítő sorbet-t készítettem. A háromféle szilva így háromféle formában került végül a tányérra. Különösen izgalmas ebben a desszertben a sok apró kontraszt, mint pl. hideg és forró, krémes és ropogós, savanykás és édes, sűrűbb és könnyed üdítő. (recept)

Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: