szerda, február 22, 2012

Foodpairing, avagy az alapanyagok párosítása

Immár több éve rendszeres látogatója vagyok a Foodpairing weboldalnak, ahol számtalan ihletet és ötletet találok új párosításokra. Az ízbiblilával (Flavor Bible) ellentétben az egyes alapanyagok közötti kapcsolatokat nem szakácsok étlapjai és tapasztalatai alapján, hanem közvetlenül az alapanyagok összetevői nyomán vezetik le. Minél inkább hasonlít két alapanyag az összetevőit tekintve, annál közelebb kerülnek párosíthatóságukat tekintve is. Talán az egyik legismertebb ilyen meglepő párosítás Heston Blumenthal fehér csokija kaviárral, de itt a blogomon is számos felfedezést tettem a Foodpairing nyomán, mint például karalábé kókusszal, brokkoli fügével vagy zöldbab feketeribizlivel (piros ribizlivel még jobb!).

Foodpairing honlapja
Az eredeti Foodpairing weblap kb. 250 különböző alapanyag párosításait tette hozzáférhetővé statikus ábrák formájában. Magát a megvalósítást - azaz hogy miből mennyit és milyen formában használjunk fel ahhoz, hogy valóban működjön a párosítás - az olvasóra hagyták. Ugyan az egyes kategóriákat - mint pl. gyümölcsök, húsok vagy halak - külön ágakként tüntették fel, maga a felület kezelése nem volt barátságos, hiszen az összeállított párosításokat külön kellett jegyzetelni és kissé körülményes volt olykor ugrálni az egyes alapanyagok között. Ennek ellenére szívesen használtam, mivel rengeteg jó ötlet és ihlet rejlett az ábrákban.

Nagyjából egy évvel ezelőtt megújult kezelőfelülettel megjelent a Foodpairing profi változata, amit eleinte csak a gasztronómia területén dolgozók számára kínáltak. Emellett tovább működött az ingyenes, mindenki számára elérhető statikus oldal. Két hónapja viszont megszűnt az ingyenes oldal és ezzel együtt átalakult a Foodpairing üzleti modellje is. Ma már bárki regisztrálhat a Foodpairing oldalán és ingyen böngészhet 100 alapanyag között. Aki a teljes, folyamatosan bővülő és jelenleg 870 alapanyagból álló adatbázishoz szeretne hozzáférni, havi 15 euróért (azaz egy szakácskönyv áráért) vagy évi 129 euróért (azaz 1-2 többcsillagos szakács könyvének áráért) válthat ki profi hozzáférést. Azaz több szinten is ki lehet próbálni és meg lehet ismerni az új kezelőfelületet és az alapanyagok közötti párosításokat.
az első lépés: a kezdő alapanyag kikeresése a szöveges kereső segítségével
Az alapanyagok közötti böngészés megkezdésekor először talán a modernebb összmegjelenés fog szembetűnni. Az egyes alapanyagok ábrái felépítésüket tekintve hasonlítanak a statikus elődjeikre, de kissé rendezettebbek és áttekinthetőbbek is lettek. A megtekintett alapanyag "párosítás-gráfja" közepén továbbra is magát az alapanyagot találjuk. Körbe a különböző kategóriák ikonjai előtt három példát látunk, amennyiben létezik egyáltalán párosítás az adott kategóriából. Ha zavaróak a kategóriák ikonjai, akkor a jobb alsó sarokban található pöttyre kattintva eltüntethetjük. További kategóriánkénti párosítási javaslatért a központi alapanyag közelében található csomópontra kattintva nagyíthatunk bele az egyes ágakba. Itt további alkategóriákat is találunk, mint. pl. zöldségeknél magukat a zöldségeket és a gombákat, vagy pl. halaknál kagylókat, tengeri és édesvízi halakat, valamint egyéb tengeri élőlényeket (pl. algák, kaviár). Az eredeti ábrához vissza a középső főalapanyagunkra kattintva juthatunk.
az első elem a párosítás-listán a mák
valamilyen zöldséget keresek hozzá ...
... és megtekintem a mák zöldség kategóriába tartozó párosításait
Az egyes alapanyagokra kattintva egy rövid leírást olvashatunk az adott alapanyagról, gyakran képpel is ellátva. Ezen túl két lehetőség közül is választhatunk, mégpedig átvándorolhatunk a kiválasztott alapanyag párosítás-gráfjához és ott folytathatjuk a böngészést, vagy hozzáadhatjuk az alapanyagot a párosítás-listánkhoz. Az eddig összegyűjtött párosításainkat a jobb oldalon tekinthetjük meg, törölhetünk belőle alapanyagokat és megnézhetjük a gráfjaikat is. A kiválasztott alapanyagok a bal oldali ábrákban is kiemelve, nagyobb betűkkel jelennek meg az adott kategóriájukban.
a tarlórépáról bővebb információt szeretnék
majd felveszem a párosítás-listámba
gyümölcsöt is szeretnék párosítani
gyümölcsök és magvak - a banán izgalmasan hangzik
Arról, hogy melyik alapanyag mennyire jól párosítható a kiválasztott alapanyaggal egyrészt magából a párosítás-gráfból értesülhetünk. A középső alapanyag körül koncentrikus körök találhatók, melyeknél a közelebbi körön belül elhelyezkedő alapanyagok jobban harmonizálnak az adott alapanyaggal. Másrészt a jobboldali lila nagyítóra kattintva nyithatjuk meg a keresőt, s itt ötös skála alapján sorrendbe gyűjtött listaként tekinthetjük meg a párosítható alapanyagokat.
átléptem az alma ábrájához, az eddigi listám elemei automatikusan kiemelve jelennek meg
Ebben a keresőben számos új és igazán segítőkész funkciót is találunk. Üres jobboldali párosítás-lista esetén mind a 870 alapanyag között kereshetünk. Amint viszont kiválasztottunk egy vagy néhány alapanyagot a párosítás-listánkba, életbe lép a "scope", azaz látókör funkció. A bal oldali ikon a párosítás-listában szereplő alapanyagaink saját párosítás-kapcsolatainak egyesített listáját mutatja (halmazunió), míg a másik ikon a metszetét. Remélem előbb-utóbb meg fog valósulni a szűkítési opció magára a gráfra is, talán még egy fokkal könnyítene és egyszerűsítene a kezelhetőségen. Tovább segíti az áttekinthetőséget a kategóriák leszűkítése, pl. ha csak egy ecetet keresünk a jelenlegi párosítás-listánkhoz. Végül az összeállított kombinációnkat elmenthetjük és akár receptet is begépelhetünk hozzá.
bő látókör, azaz a mák, tarlórépa, banán, kamilla és alma párosítási kapcsolatainak egyesített halmaza
ez pedig a metszete, avagy Foodpairing zsargonban "fókuszálás"
találatok szűkítése kategóriák és alkategóriák alapján
Rengeteg bővítésen és igen jól sikerült újításon ment keresztül a Foodpairing weboldala. Aktuális formájában kitűnően használható új ételek, receptek tervezése, vagy akár meglévő receptek megújítása során is. A havi ill. évi használati díjak hasonlóak átlagos ill. kiemelkedő szakácskönyvek áraihoz, azaz véleményem szerint elfogadhatóak a szolgáltatásért cserébe. Aki az alaptechnikákat már elsajátította, s sokkal inkább ihleteket, ötleteket keres, annak a Foodpairing sokkal többet fog adni egy szakácskönyvnél.

ui.: Hogy példában összeállított kombinációból milyen receptet szültem ill. milyen ételt készítettem, arról majd a következő bejegyzésben fogok írni.

Read this post in English on myBites.

2 megjegyzés:

ehran írta...

Köszi, jó leírás. Néztem én is, hogy eltűnt az ingyenes, azóta nem jutott eszembe rápillantani, de akkor most regisztrálok. Tényleg jónak tűnik a fizetős része, meglehetősen sok a plusz szolgáltatás (egyébként már 1000+ hozzávalót írnak), de azért nem hiszem, hogy egyelőre előfizetnék rá.

Unknown írta...

A régi webcímről automatikusan átirányítanak az új oldalra, szóval én is így találtam rá 2-3 hónapja a megújult és immár bárki számára hozzáférhető változatra. Nekem is szembetűnt az 1000+ hozzávaló regisztráláskor - valójában viszont a keresőben csak 870 alapanyag szerepel (most épp megnéztem, mára már 877 lett). Szóval az 1000+ -t egyelőre még nem érték el ;) Én befizettem rá, mert rengeteget használom - ezért is kék színűek nálam a screenshotok. Szakácsok és főzőiskolák számára is szerintem nagyon hasznos.