kedd, április 02, 2013

Füstölt hering irós tarlórépa-krémlevessel, retekkel, mákolajjal és kendermaggal

A tervezettnél kissé hosszabb téli álomból ébred újra most tavasszal a kísérleti konyha. A néhány hónapos csönd oka egész egyszerűen abban rejlik, hogy több mint tíz év Erlangen után a németországi gasztronómia legszínesebb és legváltozatosabb központjába Berlin szívébe költöztem. A lakáskeresés, költözés, búcsúzás és berendezkedés jó pár hétvégét felemésztett, de végül minden igen jól alakult. Konyhai szempontból talán a legfontosabb, hogy a kb. 3m²-es konyhámat egy igen tágas kb. 12m²-es konyhára cseréltem le. Így végül az összes konyhaeszközöm elfér a konyhában és nem kell a heverő vagy ágy alatt elosztanom. Még részben barkácsolok a konyha közepére kerülő konyhaszigeten, de javarészt már üzemképes. Az új konyhában elsőként az alábbi friss tavaszváró fogást készítettem.

füstölt hal halétel melegen füstölt hering iró tarlórépa kerekrépa leves krémleves hónapos retek mák mákolaj kender kendermag
füstölt hering irós tarlórépa-krémlevessel, retekkel, mákolajjal és kendermaggal
A lakáskeresésnél a sok apró kívánságaim között természetesen egy viszonylag közel elérhető helyi termékeket kínáló piac is szerepelt. Már az év eleji látogatásaim során beleszerettem a Boxhagener Platz körüli piacba, s végül úgy is alakult, hogy végül néhány percre lakom tőle. A számos zöldséges, pék, virágárus, halas és hentes mellett speciális standok is megtalálhatóak, mint pl. kizárólag tojást, almát vagy krumplit árulók. Külön felkeltette a figyelmemet a halfüstölő, ahol a srác a piac közepén frissen melegen füstöli a heringet, pisztrángot, makrélát, angolnát, lepényhalat, lazacot és még sok más halfélét. Tőle származik a receptben szereplő füstölt hering, amelyet errefelé "Bückling" néven árulnak. A "Bückling" mindig melegen füstölve készül, gyakran egészben, azaz ikráival együtt. Ízlés szerint ikrával együtt is tálalható az alábbi fogás, ellenben így kissé zsírosabb hatású és ezért érdemes a levet kissé savanykásabbra készíteni.
füstölt hal halétel melegen füstölt hering iró tarlórépa kerekrépa leves krémleves hónapos retek mák mákolaj kender kendermag
füstölt hering irós tarlórépa-krémlevessel, retekkel, mákolajjal és kendermaggal
A recepthez legfőképp környékbeli tavaszi alapanyagokat használtam fel. Mivel a füstölt hering kissé zsíros, ezért alapként egy iróval enyhén savanyított tarlórépa krémlevest készítettem köré, melyet langyosan tálaltam, hogy az iró ne csapódjon ki. A krémes leveshez és a lágy halhoz ropogós elemekként friss apró hónapos retket és fiatal kis tarlórépa szárakat tálaltam. Mindkettőben fellelhető szerintem egy enyhén diós-mogyorós íz is. Ezt hivatott alátámasztani és kiegészíteni a levesre csepegtetett mákolaj valamint a kendermag.

Maga a recept igen friss és könnyed, akár kora nyáron is tálalható. Iró helyett savanyított (kovászos) tarlórépával és annak a levével is elkészíthető. (recept)

Read this post in English on myBites.

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Már nagyon hiányoztak a gyönyörű fogásaid! A piac pedig fantasztikus lehet! Jaj, és gratulálok a konyhád méretéhez, végre! :D

Unknown írta...

Köszi szépen, Noémi! A piacon még sok felfedezni való vár rám - s nem csak ez az egyetlen piac a közelben ;)

PartizánOrsi írta...

Most olvasom, hogy berlini lakos lettél, gratulálok :-) Mi nagyon szeretjük Berlint, de sajnos 10 év után már nem lakunk ott :-( Másfél éve a nyugati határszélen (Aachen) tengetjük napjainkat, de ha a csillagok állása a közeljövöben megfelelö, lehet, hogy újra berlini lakosok leszünk. Ja, a konyhával is jól jártál, nálunk a költözéssel sajnos a konyha mérete nem változott...

Unknown írta...

Kár, hogy nem laktok már errefelé, remélem vissza fogtok költözni. Ugyan többször jártam már itt, s most is folyamatosan felfedezem a várost és a körülötte fekvő tavakat ill. kirándulási lehetőségeket - de úgy érzem, 10 év múlva is még rengeteg felfedezni való fog itt még rám várni a környéken ;)
A konyhák (és az erkélyek) igen picik a legtöbb lakásban, egész szerencsés vagyok a lakással. S még fény is van, nem csak két ablak, mint sok más berlini lakásban.

PartizánOrsi írta...

Egy hónap múlva költözünk vissza :-) de a konyha mérete már megint nem nö jelentösen...

Unknown írta...

Ó, költöztök vissza Berlinbe? ;) Esetleg egy szobát átnevezhettek hidegkonyhának és máris nagyobb a konyha ;)