VKF 11/2 - Forraltbor-krém
Tegnap egy kis ízelítővel már jelentkeztem a VKF ehavi fordulójára. Ezennel pótolnám a tegnapi mulasztásomat, mégpedig, hogy megemlítsem, nem csak karácsonyi, hanem élénkítő alapanyagot is tartalmazó ételek készítése a téma. Nálam ez az alapanyag a szesz/alkohol, amely a kiírásban felsorolt példákhoz hasonlóan kis mennyiségben élénkítő, nagy mennyiségben inkább elálmosító/elkábító hatású - bár gondolom, ezt nem kell különösképp részleteznem ;) Mellesleg az ízeken is rengeteget tud élénkíteni, hisz az egyik legjobb ízfokozó, valamint 1-1 pálinka oly sok ízt tud egy kis pohárkába tömöríteni, hogy szinte csepegtetve is perceken át lehet élvezni a zamatát. (Tipp: az Alföld gyöngyszemei: Szicsek és Bolyhos pálinkák.)
Múlt hét szombaton, mikot nővérem, sógorom és unokahugom benézett hozzám, akkor készítettem nekik egy kis harapnivalót, valamint egy kevés édes falatot. Utóbbiként a karácsonyi időszakhoz méltóan egy forraltbor-krém készült. A végeredményben is erőteljesen érződött még a szesz, így akik gyerekeknek nem szívesen készítenének ilyet, természetesen punccsal is helyettesíthetik. Tetejére az édes krém kiegyensúlyozására narancsos mangó került, majd végül még a szín kedvéért egy csipet reszelt zöldcitromhéjjal szórtam meg. Ha nagyon bele szeretném költeni, akkor maga a mangó a színével is élénkítő alapanyag ;) Sajnos, amikor tesómék itt voltak, csak a krém készült el, de így is seperc alatt kikanalazta nővérem úgy, hogy sógoromnak épp hogy egy kanál jutott. Jó, persze biztos azért is, mert sógoromnak még vezetnie is kellett ;) Mindenesetre egy jól és könnyen előkészíthető desszert, mely élénkítő hatása miatt a karácsonyi vacsora végére még egy fokkal emelhet a vidám hangulaton ;) (recept)

Mint már korábbi bejegyzéseimben is írtam, ma este Ditémhez repülök, így az elkövetkező három hétben alacsonyab lángon fog üzemelni a blogom. Minden kedves olvasómnak további jó készülődést kívánok a karácsonyi ünnepekre ;)
9 megjegyzés:
ezt én is igen gyorsan kikanalaznám :)
Ez nagyon jól hangzik! Tavaly karácsonykor eggnoggal ütöttem ki a családot. Idén lehet ezt vetem be:-)
Jópofa recept, remélem hozzájárulsz, hogy ne karácsonykor, hanem szilveszterkor készítsem el. ;-)
grenadine, ízbolygó: örülök, hogy tetszik ;)
Zsuzsa: nincs ellenvetésem, inkább az a kérdés, hogy marad-e még forralt bor szilveszterre ;) amúgy kis poharakban tényleg egy egész jó kis nasi, akár kis tölcsérekben is tálalhatod.
Eljen, eljen, ujabb elenkito komponens az egyre nepesebb listan!
Logisztikai problémákból fakadóan (nem érkezett meg időben a bejgli), mégis karácsonykor került sor rá. Minthogy mangóm nem volt (és 24-e délután reménytelen is lett volna beszerzése), datolyaszilvát tettem rá, és jelentem, nagyon jó azzal is! Abszolut sikert aratott, de a legjobb az egészben, hogy a férjem (aki a VKF 11ről még csak nem is hallott) kijelentette utána, hogy milyen jó kis frissítő desszert, simán újra tudná kezdeni a menüt! :)))
Kedves Zsuzsa,
nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott ;) A datolyaszilva is jó ötlet! Szilveszterre megismétled? ;)
további kellemes napokat & jó bulizást szilveszterre
Robi
BÚÉK! Nálunk is ez volt a 24-i desszert :-) Finom, egyszerü elkészíteni, mi kell még? Mangót én se kaptam 24-én, így csak egy pár gránátalmamagot szórtam a tetejére, így is jó volt. Beatbull, sütöttem kacsamellet a te korábbi beírásod alapján, jó lett! De megint egyx kicsit túlsütöttem, elég lett volna 40 perc 100 fokon. Majd legközelebb :-)
BÚÉK ;)
Örülök neki, hogy jól sikerült ;)
A mangó csak onnét ered, hogy amúgy narancsot szokás errefelé a forralt borban úsztatni, s egyik kedvenc üdítőm, amit állandóan iszom a narancs és a mangó keveréke. Mindössze vmi savanykásabb gyümölcsös ellensúly kell szerintem rá, aminek a gránátalma is tökéletesen megfelel.
Örülök, hogy a kacsamelles tippek is jól jöttek - ez a sütési idő sajnos már a sütőtől is függ, de idővel kitapasztalod. Tudod, minden szakács a saját konyhájában főz a legjobban, hisz ott kiismeri magát ;)
Megjegyzés küldése