péntek, december 14, 2007

VKF 11/2 - Forraltbor-krém

Tegnap egy kis ízelítővel már jelentkeztem a VKF ehavi fordulójára. Ezennel pótolnám a tegnapi mulasztásomat, mégpedig, hogy megemlítsem, nem csak karácsonyi, hanem élénkítő alapanyagot is tartalmazó ételek készítése a téma. Nálam ez az alapanyag a szesz/alkohol, amely a kiírásban felsorolt példákhoz hasonlóan kis mennyiségben élénkítő, nagy mennyiségben inkább elálmosító/elkábító hatású - bár gondolom, ezt nem kell különösképp részleteznem ;) Mellesleg az ízeken is rengeteget tud élénkíteni, hisz az egyik legjobb ízfokozó, valamint 1-1 pálinka oly sok ízt tud egy kis pohárkába tömöríteni, hogy szinte csepegtetve is perceken át lehet élvezni a zamatát. (Tipp: az Alföld gyöngyszemei: Szicsek és Bolyhos pálinkák.)

forraltbor-krém narancsos mangóval

Múlt hét szombaton, mikot nővérem, sógorom és unokahugom benézett hozzám, akkor készítettem nekik egy kis harapnivalót, valamint egy kevés édes falatot. Utóbbiként a karácsonyi időszakhoz méltóan egy forraltbor-krém készült. A végeredményben is erőteljesen érződött még a szesz, így akik gyerekeknek nem szívesen készítenének ilyet, természetesen punccsal is helyettesíthetik. Tetejére az édes krém kiegyensúlyozására narancsos mangó került, majd végül még a szín kedvéért egy csipet reszelt zöldcitromhéjjal szórtam meg. Ha nagyon bele szeretném költeni, akkor maga a mangó a színével is élénkítő alapanyag ;) Sajnos, amikor tesómék itt voltak, csak a krém készült el, de így is seperc alatt kikanalazta nővérem úgy, hogy sógoromnak épp hogy egy kanál jutott. Jó, persze biztos azért is, mert sógoromnak még vezetnie is kellett ;) Mindenesetre egy jól és könnyen előkészíthető desszert, mely élénkítő hatása miatt a karácsonyi vacsora végére még egy fokkal emelhet a vidám hangulaton ;) (recept)


Mint már korábbi bejegyzéseimben is írtam, ma este Ditémhez repülök, így az elkövetkező három hétben alacsonyab lángon fog üzemelni a blogom. Minden kedves olvasómnak további jó készülődést kívánok a karácsonyi ünnepekre ;)

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

ezt én is igen gyorsan kikanalaznám :)

Ízbolygó írta...

Ez nagyon jól hangzik! Tavaly karácsonykor eggnoggal ütöttem ki a családot. Idén lehet ezt vetem be:-)

Zsuzsa írta...

Jópofa recept, remélem hozzájárulsz, hogy ne karácsonykor, hanem szilveszterkor készítsem el. ;-)

Unknown írta...

grenadine, ízbolygó: örülök, hogy tetszik ;)
Zsuzsa: nincs ellenvetésem, inkább az a kérdés, hogy marad-e még forralt bor szilveszterre ;) amúgy kis poharakban tényleg egy egész jó kis nasi, akár kis tölcsérekben is tálalhatod.

Lilahangya írta...

Eljen, eljen, ujabb elenkito komponens az egyre nepesebb listan!

Zsuzsa írta...

Logisztikai problémákból fakadóan (nem érkezett meg időben a bejgli), mégis karácsonykor került sor rá. Minthogy mangóm nem volt (és 24-e délután reménytelen is lett volna beszerzése), datolyaszilvát tettem rá, és jelentem, nagyon jó azzal is! Abszolut sikert aratott, de a legjobb az egészben, hogy a férjem (aki a VKF 11ről még csak nem is hallott) kijelentette utána, hogy milyen jó kis frissítő desszert, simán újra tudná kezdeni a menüt! :)))

Unknown írta...

Kedves Zsuzsa,

nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott ;) A datolyaszilva is jó ötlet! Szilveszterre megismétled? ;)

további kellemes napokat & jó bulizást szilveszterre

Robi

Névtelen írta...

BÚÉK! Nálunk is ez volt a 24-i desszert :-) Finom, egyszerü elkészíteni, mi kell még? Mangót én se kaptam 24-én, így csak egy pár gránátalmamagot szórtam a tetejére, így is jó volt. Beatbull, sütöttem kacsamellet a te korábbi beírásod alapján, jó lett! De megint egyx kicsit túlsütöttem, elég lett volna 40 perc 100 fokon. Majd legközelebb :-)

Unknown írta...

BÚÉK ;)
Örülök neki, hogy jól sikerült ;)
A mangó csak onnét ered, hogy amúgy narancsot szokás errefelé a forralt borban úsztatni, s egyik kedvenc üdítőm, amit állandóan iszom a narancs és a mangó keveréke. Mindössze vmi savanykásabb gyümölcsös ellensúly kell szerintem rá, aminek a gránátalma is tökéletesen megfelel.
Örülök, hogy a kacsamelles tippek is jól jöttek - ez a sütési idő sajnos már a sütőtől is függ, de idővel kitapasztalod. Tudod, minden szakács a saját konyhájában főz a legjobban, hisz ott kiismeri magát ;)