szerda, november 18, 2009

Fogas cékla-jus-vel, csicsókával és kesudióval

A télies hozzávalók miatt egészen mostanáig kellett várnom arra, hogy itthon is megvalósíthassam ezt az ételt. Az év elején Prágában, a La Degustation étteremben kóstoltuk Ditémmel ezt a fogást. Meglepően finom volt a céklaeszencia (vagyis talán nevezhetnénk inkább cékla-jus-nek is), illetve kellemesen harmonizált a csicsókával és a puhára főtt kesudióval. Utóbbit gyanítottam, hogy alaplében főzték, ezért én is hasonlóan cselekedtem. Az étteremben kanadai homárral tálalták, amit beszerzési forrás híján fogasfilére cseréltem.

sült hal bőrén sült fogas filé cékla jus cékla-jus céklajus főtt csicsóka alaplében főtt kesudió


A fogast ezúttal sajnos nem sikerült olyan szépen megsütnöm, mint szoktam. Ez részben annak az oka, hogy nem a megszokott kedvenc serpenyőmben készítettem, hanem a nagyobb s időközben már erőteljesen megkopottban. A bőre ugyan ropogós lett, de sajnos nem lett sima és kicsit fel is tekeredett. A tányér fénypontja a cékla-jus volt, melyet recept és forrás híján saját elképzelésem szerint dobtam össze. A gyömbér kivételével hasonló hozzávalókkal készült, mint az almás véres hurkánál is, csak ezúttal pirított céklából nyertem a céklalevet. (recept)

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Szépséges.

á la carte kulinaria írta...

Nagyon szép a fotó, az étel is biztos nagyon finom. Csicsókát egyszer én is főztem, de megpucolni művészet... : ))

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik ez a cékla-jus! Végre tudom mihez használni a gránátalma szirupomat... :)
Viszont csicsókát még soha nem ettem, de még csak nem is láttam. Ezt valahogyan pótolnom kellene! :)

Unknown írta...

chriesi: Köszi!

Á la carte: Köszi szépen! A cékla-jus mindenképp kipróbálandó - az étteremben is meggyőzött, s itthon is nagyon finom volt. Igen, nem egy leányálom meghámozni a csicsókát - szépen válogattam is a piacon a kevésbé göcsörtös példányokat ;)

Flat Cat: Köszi! Céklához mindig nagyon jól megy a gránátalmaszirup - de önthetsz egy keveset narancslébe is, amolyan Tequila Sunrise hatást adva neki ;) Piacon apró rózsaszínes-pirosas gumók, kicsit olyan göcsörtösek, mint a friss gyömbér is. Számomra elég érdekes volt, hogy a főzővizét zöldre színezte - egyelőre nem jöttem még rá, hogy miért.