szerda, május 04, 2011

Furmintos nyúlcomb sütőtökkel, körtével és zsályával

Minden évben ősszel meg szoktam bízni az épp felém járó ismerőseimet, hogy hozzanak nekem egy nagy zsáknyi sütőtököt. Ebből az alapanyagból mindig importra szorulok, hiszen szép sötét narancssárga húsú körte alakú sütőtökkel a magyar határon kívül még nem találkoztam. A zsák egészen kora nyárig ki szokott tartani, emiatt is került most sor az utolsó tavalyi sütőtök felhasználására. Mivel a tokaji szőlőfajták zamatához szerintem rendkívül jól illik a sütőtök íze, ezért száraz furmintban sütöttem meg nyúlcombbal, zsályával és körtével a Tetrabbit aktuális boros-nyulas receptversenyére.

sült nyúl hús nyúlcomb comb sütőtök tök körte friss zsálya nyúlalaplé csirkealaplé száraz fehérbor furmint fokhagyma juharszirup
furmintos nyúlcomb sütőtökkel, körtével és zsályával
Az összetevőkből ugyan több is kihozható, ellenben ebben a formában nagy előnye a fogásnak, hogy egy tálban elkészíthető minden. Igaz, a különböző főzési ill. puhulási idők miatt alkalmanként hozzá kell nyúlni a sütőtálhoz. A nyúlcomb körbepirítás után 70 perc alatt sül a sütőben ropogós barnára. Ezalatt a sütőtök félig az alaplé-bor keverékben úszva szétmállóan puhára főne, ezért csak később kerülhet hozzá. A körtének pedig végképp elég csak pár perc, kb. annyira, hogy megmelegedhessen, s ropogós elemként kerülhessen a tányérra. (recept)

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések: