szerda, július 06, 2011

Báránygerincfilé piszkével és hagymás lóbabos rókagombával

A sok bogyós gyümölcs mellett a piszkének is itt az idénye. Inspirációért átlapoztam a kedvenc szakácskönyveimet és meglepődve tapasztaltam, hogy rendkívül kevés recept létezik piszkére. Édes recept még csak-csak akad, bár abból sincs túltengés, sós piszke receptekre viszont csak Grant Achatz "Alinea" című könyvében akadtam. Az egyik receptjében egyféle piszke majonézt készített piszkepüréből vékony sugárban hozzácsurgatott olajjal. Ezt a kellemes mártását alkalmaztam az alábbi étel egyik összetevőjeként.

sült bárány hús báránygerinc piszke mártás egres egresmártás piszkemártás hagyma lóbab rókagomba gomba
báránygerincfilé piszkemártással, karamellizált piszkével és hagymás lóbabos rókagombával
A többi piszkét vágási felületével lefele helyeztem forró karamellbe (igen, spriccel, szóval óvatosan!), majd rögtön le is húztam a tűzről, hogy ne süljön el belőle az összes folyadék. Az így kapott piszke nagyon izgalmas, enyhén csokis ízt kapott, desszertben is érdemes lesz kipróbálni. A rózsaszín báránygerinchez további köretként hagymás rókagombát és lóbabot készítettem, melyek az édeskés ízükkel szépen egyensúlyozták a piszke savát. (recept)

8 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez valami gyönyörű! A piszkemártás pedig eszméletlen jól néz ki!

Unknown írta...

Köszi! A mártás szép rózsaszínű lett, de mondjuk ez piszkétől is függ. A rózsaszín hús mellé sárgábbat képzeltem el a fogás tervezésekor még, de a piacon csak ilyen piros piszkét lehetett kapni.

chriesi írta...

Szerintem direkt jó, hogy rózsaszín. Igazán különleges a szín három különböző árnyalata egy tányéron.

lorien írta...

Sajnos felénk már alig van piszke.
Nagyon szép!

Reni írta...

Csodás fogás!
Én meg pont rózsaszín egressel nem találkozom sehol Fehérváron... ahogy feketeribizlivel sem... :/

Unknown írta...

Noémi: Hm, igaz, teljesen rózsaszín elő- vagy főételt is lehetne készíteni erre alapozva ;)

Lorien: Köszi!

Reni: Köszi! Tavaly a zöldségesem mesélte, hogy a feketeribizlinek három kis szezonja van az egész szezonon belül is. TV Paprikás forgatásra sikerült pont egy olyan hetet kifogni, amikor nyoma sem volt a feketeribizlinek - a felvételen látható feketeribizli a zöldségesem saját kertjéből származott. Szóval lesz még feketeribizli, nyugodj meg ;)

Piszke írta...

igenigen, indokolatlanul mellőzött a piszke :))

A piros kicsit édesebb szerintem, teljesen éretten pedig nagyon vékony lesz a héja, és egészen nektárjellegű a belseje. Én legjobban egészen sós ételekhez szeretem savanykás-édes kísérőnek.

Unknown írta...

A piszkemártást szerettem, ahhoz tojás járt, de ezzel kb. ki is fulladtak az eddigi sós piszkés élményeim. Teljesen éretten milyen színű? Továbbérik leszedés után?