Báránygerincfilé piszkével és hagymás lóbabos rókagombával
A sok bogyós gyümölcs mellett a piszkének is itt az idénye. Inspirációért átlapoztam a kedvenc szakácskönyveimet és meglepődve tapasztaltam, hogy rendkívül kevés recept létezik piszkére. Édes recept még csak-csak akad, bár abból sincs túltengés, sós piszke receptekre viszont csak Grant Achatz "Alinea" című könyvében akadtam. Az egyik receptjében egyféle piszke majonézt készített piszkepüréből vékony sugárban hozzácsurgatott olajjal. Ezt a kellemes mártását alkalmaztam az alábbi étel egyik összetevőjeként.
![]() |
báránygerincfilé piszkemártással, karamellizált piszkével és hagymás lóbabos rókagombával |
8 megjegyzés:
Ez valami gyönyörű! A piszkemártás pedig eszméletlen jól néz ki!
Köszi! A mártás szép rózsaszínű lett, de mondjuk ez piszkétől is függ. A rózsaszín hús mellé sárgábbat képzeltem el a fogás tervezésekor még, de a piacon csak ilyen piros piszkét lehetett kapni.
Szerintem direkt jó, hogy rózsaszín. Igazán különleges a szín három különböző árnyalata egy tányéron.
Sajnos felénk már alig van piszke.
Nagyon szép!
Csodás fogás!
Én meg pont rózsaszín egressel nem találkozom sehol Fehérváron... ahogy feketeribizlivel sem... :/
Noémi: Hm, igaz, teljesen rózsaszín elő- vagy főételt is lehetne készíteni erre alapozva ;)
Lorien: Köszi!
Reni: Köszi! Tavaly a zöldségesem mesélte, hogy a feketeribizlinek három kis szezonja van az egész szezonon belül is. TV Paprikás forgatásra sikerült pont egy olyan hetet kifogni, amikor nyoma sem volt a feketeribizlinek - a felvételen látható feketeribizli a zöldségesem saját kertjéből származott. Szóval lesz még feketeribizli, nyugodj meg ;)
igenigen, indokolatlanul mellőzött a piszke :))
A piros kicsit édesebb szerintem, teljesen éretten pedig nagyon vékony lesz a héja, és egészen nektárjellegű a belseje. Én legjobban egészen sós ételekhez szeretem savanykás-édes kísérőnek.
A piszkemártást szerettem, ahhoz tojás járt, de ezzel kb. ki is fulladtak az eddigi sós piszkés élményeim. Teljesen éretten milyen színű? Továbbérik leszedés után?
Megjegyzés küldése