kedd, január 17, 2012

Karórépaleves almával és földimogyoróval

Főzés közben a karórépa illata nálam mindig a földimogyorót juttatja eszembe. Már régebb óta terveztem a kettőt együtt kipróbálni, s végül most valósítottam meg egy vegán leves formájában. Ezzel a fogással egyben folytatom is a tavaly év végén kicsit komolyabban körüljárt vegán vonalat a blogomon. Egyszerűbb kereshetőség és áttekinthetőség érdekében létrehoztam a blogomon egy vegán címszót, valamint a honlapomon is csokorba szedtem az eddigi vegán receptjeimet.

vegán vegetáriánus karórépa leves krémleves savanyú alma földimogyoró krém földimogyorókrém kerti zsázsa konfitált fokhagyma
karórépaleves almával és földimogyoróval
A levesbe savanykás almát és egy kevés ecetet is tettem, amivel a karórépa édeskés és kissé földes mellékízét egyensúlyoztam. Vaj helyett földimogyoróvajjal pürésítettem a levest, részben ennek is köszönheti a sötétebb színét. Másrészt pedig a zöldségalaplevemet a felhasznált hagyma héjával ill. sárgarépával is befestettem, aminek a színe a végeredményben is láthatóan érvényesült. Levesbetétként savanykás almakockát, földimogyorót, konfitált fokhagymát és kerti zsázsát tettem a tányérra. Mindegyik elemmel nagyon jól harmonizált a leves, viszont fontos a levesnél a megfelelő savat megtalálni ahhoz, hogy az utolsó kanálig is izgalmas maradjon. (recept)
vegán vegetáriánus karórépa leves krémleves savanyú alma földimogyoró krém földimogyorókrém kerti zsázsa konfitált fokhagyma
karórépaleves almával és földimogyoróval
Read this post in English on myBites.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon szép kompozíció!

ehran írta...

Hehe, látom Neked is "megáll benne a kanál", én is egy ilyen állagú sütőtökkrém levest követtem el a múlt héten. :)

Unknown írta...

Noémi: Köszi!

ehran: Mondjuk pürének nem nevezném, mert még szétfolyt a tányéron ;) De tény, hogy sűrűbb lett a kelleténél - idővel magától is besűrűsödött. A receptben emiatt kicsit több alaplé szerepel.

ehran írta...

Ja, szerintem nincs ezzel baj, én sem éreztem elrontottnak a levesemet, szerintem jól állt neki ez az állag; itt se lehet rossz.