kedd, február 28, 2012

Szaibling egészben sütve karfiol kuszkusszal

Németországban, de egész Európában is, a halakat jellemzően mindig a hasuknál vágják fel és belezik ki. Tulajdonképp érthető, hisz közvetlenül itt találhatóak a belső szervek, melyek a kopoltyúval együttes eltávolítása után a hal 3-4 nappal tovább tartható el. Kínában rendre azt tapasztaltam, hogy a vendéglátóhelyeken élve tartják a halakat és csak rendeléskor ölik meg, ezáltal abszolút friss marad. Még érdekesebb viszont, hogy a halat mindenhol a háta felől vágták fel és innét belezték ki ill. távolították el a gerincét.

Pusztán a hal megtöltése és tálalása szempontjából is szimpatikus volt az ötlet, hogy a háta felől filézzem ki a szaiblingot. Élő halat sajnos nem árulnak itt a piacon, tehát csak olyan példányt kaptam, amely már a hasánál fel volt vágva és ki volt belezve. Ezáltal az eredmény is inkább két filé lett, mely a farkánál és fejénél még össze van fogva.

sült hal pataki szaibling pisztráng egészben töltött karfiol kuszkusz karfiolkuszkusz kusz-kusz spenót fenyőmag kapor tárkony kakukkfű kókuszolaj kókuszzsír gyömbér zöldcitrom lime
szaibling egészben sütve karfiol kuszkusszal
A háta felől kifilézett szaiblingot tárkonnyal és kakukkfűvel megtömve sütöttem meg, de kedv szerint más zöldfűszerek is használhatóak (pl. borsikafű is kiváló). Mivel a hal nem csak megnyitva volt a hasa felől, hanem a két filé húsához teljes hosszában hozzáfértem, ezért sokkal könnyebben tudtam fűszerezni a halat és a zöldfűszerek ízét is rendkívül jól és egységesen magába szívta sütés közben.
hal pataki szaibling pisztráng egészben töltött tárkony kakukkfű
szaibling sütés előtt tárkonnyal és kakukkfűvel megtömve
Köretként karfiolból készítettem kuszkuszt, melynek az eredeti ötlete Ferran Adriatól származik. Ő és az el Bulli egykori csapata figyelte meg ugyanis elsőként a karfiol felületén található apró morzsalék hasonlóságát a kuszkuszhoz és alkalmazta egyik fogásában. Mivel egy karfiol felülete nem túlságosan kiadós és a karfiol többi részét is fel szerettem volna használni, ezért a felület vékony lehántolása vagy lereszelése helyett kis rózsákra szedtem a karfiolt, majd mixerben 4-5 rövid pulzáló aprítással kuszkuszhoz hasonló állagúvá aprítottam. Az így keletkező aprólék szemei ugyan nem lettek egységes méretűek és finom reszelővel kissé könnyedebb lenne a kuszkusz, viszont igen hatékony és gyors módszer, valamint a végeredményben tökéletesen betöltötte a szerepét. Maga a karfiol kuszkusz zöldségekkel kiegészítve akár önálló vegán vagy vegetáriánus fogásként is pompásan megállja a helyét. (recept)
sült hal pataki szaibling pisztráng egészben töltött karfiol kuszkusz karfiolkuszkusz kusz-kusz spenót fenyőmag kapor tárkony kakukkfű kókuszolaj kókuszzsír gyömbér zöldcitrom lime
szaibling egészben sütve karfiol kuszkusszal
Read this post in English on myBites.

Nincsenek megjegyzések: