Ugyan a kedvenc gyümölcsöm a szeder, csak nagyon ritkán találni belőle tökéleteset. Az augusztus eleji jellemzően túl savanyú, valahol útközben vagy a hűtőházakban érhetett meg. Épp emiatt inkább kicsit türelmesebb vagyok és kivárom legalább augusztus végét, ha nem szeptember elejét. Ekkortájt lesz igazán zamatos és édes, valamint a környéken vadon termő apró példányokat is lehet szedni.
Áfonyához hasonlóan a szeder is nagyon jól harmonizál a kukoricával -
fagylaltként a jelenleg idényben lévő szinte mézédes kukoricával együtt tökéletes párost alkot. Ezúttal sós irányzatú főételben terveztem párosítani,
melyben a szeder és a kukorica is két-két formában jelent meg. A
lefejtett kukoricaszemeket egyrészt megpároltam, másrészt krémes
polentaként helyeztem a tányérra. Kukoricapürén is gondolkodtam, de
jelenleg annyira erőteljesen édes a piaci kukorica, hogy már desszert
lett volna az ételből. A szederből néhány érett szemet helyeztem a
kukoricára, valamint szederpüréből és vaníliás szederbalzsamból
készítettem egy mártást a rózsaszínre sütött galambmellhez. Mindezt
néhány virágzó borsikafű fiatal levelével egészítettem ki, amely - mértéktartó felhasználás mellett - kitűnően megy a szederhez. (
recept)
2 megjegyzés:
Nagyon szép ez a fogás! Idén nálunk nem volt jó a szedertermés, sok megfagyott még a télen ezért kevés is volt.
Köszi, Noémi! Itt elfogadható volt a termés, sőt a legjobb, hogy a vasútállomáson a 4-es vágány szélénél is termett ill. terem vadszeder - vonatra várva lehet csipekedni ;)
Megjegyzés küldése