kedd, szeptember 18, 2012

Galambmell szederrel és kukoricával

Ugyan a kedvenc gyümölcsöm a szeder, csak nagyon ritkán találni belőle tökéleteset. Az augusztus eleji jellemzően túl savanyú, valahol útközben vagy a hűtőházakban érhetett meg. Épp emiatt inkább kicsit türelmesebb vagyok és kivárom legalább augusztus végét, ha nem szeptember elejét. Ekkortájt lesz igazán zamatos és édes, valamint a környéken vadon termő apró példányokat is lehet szedni.

galamb galambmell hús szárnyas szeder szedermártás vaníliás szederbalzsam gőzölt kukorica polenta kecskesajt borsikafű
galambmell szederrel és kukoricával
Áfonyához hasonlóan a szeder is nagyon jól harmonizál a kukoricával - fagylaltként a jelenleg idényben lévő szinte mézédes kukoricával együtt tökéletes párost alkot. Ezúttal sós irányzatú főételben terveztem párosítani, melyben a szeder és a kukorica is két-két formában jelent meg. A lefejtett kukoricaszemeket egyrészt megpároltam, másrészt krémes polentaként helyeztem a tányérra. Kukoricapürén is gondolkodtam, de jelenleg annyira erőteljesen édes a piaci kukorica, hogy már desszert lett volna az ételből. A szederből néhány érett szemet helyeztem a kukoricára, valamint szederpüréből és vaníliás szederbalzsamból készítettem egy mártást a rózsaszínre sütött galambmellhez. Mindezt néhány virágzó borsikafű fiatal levelével egészítettem ki, amely - mértéktartó felhasználás mellett - kitűnően megy a szederhez. (recept)

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon szép ez a fogás! Idén nálunk nem volt jó a szedertermés, sok megfagyott még a télen ezért kevés is volt.

Unknown írta...

Köszi, Noémi! Itt elfogadható volt a termés, sőt a legjobb, hogy a vasútállomáson a 4-es vágány szélénél is termett ill. terem vadszeder - vonatra várva lehet csipekedni ;)