hétfő, augusztus 30, 2010

Kukoricafagylalt áfonyával

Kukoricából fagyit? De még milyet! Elvégre önmagában édes a kukorica - németül (Zuckermais) és angolul (sweet corn) a nevében is rejlik az édessége. Angol nyelvterületen pedig még szirup is készül belőle. Igazából úgy is lett volna tökéletes ez a fagyi, ha (répa)cukor helyett kukoricasziruppal készítettem volna, de errefelé ritkán látni kukoricaszirupot, úgyhogy ez most elmaradt. Magát a fagyit 1:1 arányú tejjel és tejszínnel készítettem, ezúttal tojás nélkül, hiszen a puhára főtt majd pürésített kukorica nagyon szép sűrű masszát eredményezett. Mindenképp érdemes egy finom szűrőn átkenni, hogy a csőről lefejtett kemény daraboktól és esetleges levélmaradékoktól megszabaduljunk. Fagyigépben elkészítve az eredmény csodásan habos és krémes fagyi lett. A képen ugyan áfonyával szerepel, de enyhén savanykás szederrel még jobb! (recept)

15 megjegyzés:

Orsi írta...

Zseniális! Annyi finom édes zöldség van: répa, borsó, cékla... mért is ne?
Ahogy olvastam, nagyon megkívántam a fagyit. Sajnos csak egy kis vanília volt itthon, de azt bekanalaztam, a kukoricaízt meg hozzágondoltam.

Beatbull írta...

... és egyszerű is ;) Zöldborsóból is készítettem már fagyit, nagyon jól megy tejhez, vaníliához és málnához. Répát és céklát még nem próbáltam, de előbb-utóbb ezekre is sor kerül. pl a zsenge tavaszi répákból jól el tudom képzelni, tavasszal pedig szokott lenni egy speciális céklafajta is, ami mézédes. Amúgy valamelyik Feinschmeckerben olvastam, hogy jelenleg egyre népszerűbbek a zöldséges desszertek a színvonalas éttermekben. Elvégre minden csak a nézőpont kérdése - a rebarbara pl. zöldség, mégis cukrozzuk, a paradicsom pedig gyümölcs, mégis sós ételekhez szokás enni ;)

Ildinyó írta...

Hűűűű, ez tényleg zseniális! Nagyon tetszik! Muszáj lesz kipróbálnom! :)

Beatbull írta...

Köszi, Ildinyó, örülök, hogy tetszik! Hajrá ;) Mindenképp valami savanykásabb féle bogyóval próbáld ki, hogy megtörje a fagyi édességét.

salsa írta...

Szuper!
Nekem is minden édeskés zöldség láttán fagyi gyárthatnékom támad. :D

Kora tavasszal találkoztam az Aldiban datolya paradicsommal. Az valami hihetetlenül édes volt. Inkább való volt édességbe, mintsem megsózva vajas kenyér mellé.

Beatbull írta...

Köszi, salsa! Most az idény közepén is lehet kapni finom édes paradicsomot a piacon. Persze sós irányba is lehet vinni a paradicsomfagyit, pl. előételhez gazpachoba vagy garnélához / halhoz, esetleg tatárhoz. A kukorica mondjuk önmagában is eléggé édes, így elég egyértelmű is volt számomra, hogy ebből édes fagyi fog készülni ;)

salsa írta...

Az én piacom sajnos nem az erlangeni piac, hanem a Bosnyák téri. :(((. Alig-alig van rendes paradicsom. Inkább piros teniszlabdák azok.

Beatbull írta...

Én ezt nem értem... A paradicsomszezon közepén járunk és nincs igazi napon érett hazai paradicsom? Itt háromféle piros paradicsomot lehet kapni, mind helyi termesztésű (frank, még nem is bajor!), még a híres San Marzano fajtát is frank területen termesztik. Mind nagyon édes most.

salsa írta...

Hát nem tudom. Ma vettem egy rózsaszín fajtát, zamatos, lédús, puha, de nem érzem túl édesnek. Lehet, hogy ilyen fajta. Itt mindenhol a fürtös, egyforma méretű, színű, íztelen vackot árulják. Van finom koktél a piacon 1000 Ft/kg-ért. Van lucullus is, nekem idén az sem elég édes. Anyukám kertjében a sok eső és a hűvös június miatt az összeset elvitte a paradicsomvész. Nekem van virágládában 1 normál fürtös, amin eddig összesen két db!!!! érett be, a másik kettőben futó koktél van, az egyik több, mint másfél méter magas és szintén 2-3 szem érett be eddig és roskadoznak a zöld fürtöktől!!! Nem kaptak elég napot. Ez van. Máshol nem tudom, mi a helyzet. Még nyár elején hallottam panaszkodni az árusokat, hogy idén nem lesz paradicsom. 1x fogtam ki idén egy olyan fürtöset, amibe beleharaptam és azt mondtam, hogy igen, ez paradicsom. Most vagy lúzer vagyok vagy nagyon finnyás. :D

Beatbull írta...

Dehogy vagy lúzer vagy finnyás, ne mondj már ilyet ;) A zöld paradicsomból nagyon jó lekvárt lehet készíteni, ami kitűnő pl. sajtokhoz. Amúgy meg ha nem elég édes a paradicsom, akkor vágd félbe, a vágási felületével nyomd cukorba, tedd így lefele egy olajjal kikent tepsire és sütőben süsd meg. A cukor karamellizálódni fog, ami miatt nem lesz túlságosan édes, viszont a karamell jó ízfokozó. Utána még mindenféle raguba, mártásba vagy tésztához stb. mehet a paradicsom.

salsa írta...

Hű, ez nagyon jó ötlet, köszi!!! Úgyis terveztem, hogy csinálok sült paradicsomot.

flatcat írta...

Ez gyönyörű! Nagyon jól mutat az áfonya a kukoricasárga fagyin! :)
Nagyon tetszik az ízek párosítása is, zseniális!

Beatbull írta...

flatcat: Köszi, örülök, hogy tetszik! Szederrel nekem egy fokkal jobban ízlett.

Reni írta...

Ez! Ez! Ez valami zseniális ötlet :)

Beatbull írta...

Köszi Reni! Mármint a fagyi zseniális, vagy amit a zöld paradicsomról beszéltünk? ;) A fagyi lehet nem lesz a legelőnyösebb most a torkodra ;) Azóta elkészítettem már vendégeknek is, szándékosan nem árultam el nekik, hogy miből készült a fagyi, s imádták, maradéktalanul elfogyott, pedig már teli voltak. Fontos, hogy a kukoricát nagyon puhára főzd, különben kissé kásás lesz az eredmény. Puhára főzve viszont rendkívül kellemes krémes állagú. S az áfonya ne tévesszen meg, friss szederrel vagy szedermártással még finomabb ;)