szerda, június 22, 2011

Garnéla articsókával és paprika rizottóval

Nem véletlen, hogy ismét paprika szerepel a tányéron - utóbbi időben nagyon rákaptam a sült paprika ízére. Érdekes, hogy amíg a paradicsom szinte mindenhol nagy teret hódított magának, addig a paprika (no nem az őröltre gondolok itt) viszonylag háttérszereplő maradt vagy csak néhány külön ételben fordul elő. Ennél a receptnél a sült paprikából rizottót készítettem, mely rögtön a kedvenc rizottóim közé került.

óriás garnéla rák garnélarák páncél alaplé zöldségalaplé articsóka szív articsókaszív sárga kaliforniai paprika rizottó paprikás rizottó mentaolaj menta olaj rózsabors borsmenta citromkrém fokhagymakrém
garnéla articsókával és paprika rizottóval
A rizottót mentával és mentaolajjal locsoltam meg, amely pontszerűen frissített az ízén. Hogy ne csak egy szétúszó halom legyen a tányér közepén a rizottó, főtt articsókában tálaltam, ami ízben szintén nagyon jól egészítette ki. Óriásgarnéla került még mellé, mely alá citrom- és fokhagymakrémet készítettem. Utóbbit most nem sütőben sütve, hanem gerezdjeire szedve, de még a héjában hagyva olajban konfitáltam. Ezáltal nagyon kellemes fokhagymás olajat is kaptam, melyet később más célra is lehet hasznosítani. (recept)

8 megjegyzés:

Gabah írta...

Hűűű, úgy látom, most mindenki sültpaprika lázban ég! Én ma scamorzával, paradicsommal, pirított kenyérkockákkal töltöm, holnapután tésztaszósz, hétfőn sertésnyelvvel saláta lesz belőle szerdán párolt tintahallal esszük majd, most jött velem szembe egy szuper recept megasztrománia Évitől, és most tessék, itt a tied is, ami méltó lenne egy július végi VIP vacsora első fogásának. Bajság, hogy júliusban már nem lesz articsóka, ami ebben a receptben igen neghatározó jellegű. Van valami tipped, hogy mit használjak helyette?

Unknown írta...

Rengeteg jó ötletet adtál, a leginkább a sertésnyelves salátára neveznék be ;)
Igen, articsóka itt is kifutóban van - de pl. itt a gömbcukkíni vagy nyári pici tök is lesz nemsokára, azok is nagyon praktikus ehető tálkák.

Gabah írta...

Beatbull, örülök, hogy tetszik. Ötletekben nincs hiány, a megvalósítás szokott inkább váratni magára. Köszönöm a tippet én is valami tökfélében gondolkodtam, bár így korántsem lesz olyan élmény, mintha articsókával készülne. Lehet, hogy teszek egy próbát előtte a fagyasztottal...és közben azt is kitaláltam, hogy nem óriásgarnélával készítem, hanem itt a Maranoi-öbölben halászott, frissen sütött, egészen apró (2-3 cm-es) garnélával. Jaj, alig várom, hogy elkezdjem! :-)

Unknown írta...

Igen, magát az articsóka ízét nehéz pótolni. Kivájt krumpli sem az igazi - még a cukkíni ízesíthető a leginkább.

Öbölközelben én sem ilyen óriásgarnélát tennék mellé ;) Nagyon jól hangzik hozzá az apró kis garnéla!

starfi írta...

hú beatbull, ez is nagyon tetszett, meg amiket gabah is írt, főleg az a sertésnyelves saláta :) a töltött sültpaprika bármilyen formában jöhet, csak sosem eszem elegendő mennyiséget belőle. :D

chriesi írta...

Ez valami isteni lehet!!!

Névtelen írta...

why don't you write at least the main part (the recipe itself) in English, that would increase the number of your fans enormously! Otherwise great stuff which can be translated with google but with some really funny expressions!

Unknown írta...

starfi: Köszi! Látom, neked is a sertésnyelves salátán akadt meg a szemed ;)

chriesi: A tálalással nem vagyok teljesen elégedett, de maga a rizottó és hozzá az articsóka kevés mentával nagyon finom volt.

Anonymous: Thanks! Well, I started the blog in both German and Hungarian, but I was always busy translating instead of cooking, so I skipped the German version. Currently I'm planning to open parallel to this blog a separate one in English or German (I still haven't decided yet), so stay tuned ;)