szerda, június 01, 2011

Mángold-padlizsán cannelloni paprikás-zsályás mángolddal

Csak nagyon ritkán sikerül rendkívül fiatal zsenge mángoldhoz jutni, amely úgy ahogy van egyben felhasználható. Gyakoribb eset az, hogy a különböző főzési idejük miatt a levelét és a szárát külön kell választani és felhasználni. Angolzellerhez hasonlóan a fehér, sárga vagy élénk rózsaszín / piros mángoldszárról le kell húzni a hosszanti szálakat, majd ezután lehet tovább feldolgozni. Eddig mindig azzal a gonddal küzdöttem, hogy mángold szára sütéskor hamar beszürkül. Ennek elkerüléséért a szárdarabokat most forró vízben blansíroztam, majd jéghideg vízben gyorsan lehűtöttem. Tálalás előtt csak gyorsan átforgattam egy serpenyőben a paprikával és zsályával együtt, így egyáltalán nem szürkült be.

mángold padlizsán aubergine cannelloni töltött tészta pecorino kecskesajt sajt kaliforniai paprika zsálya mángold levél szár
mángold-padlizsán cannelloni paprikás-zsályás mángolddal
Mivel a mángold levele a spenóthoz hasonlóan hő hatására összeesik, s ezáltal kevésbé lesz fotogén, ezért olyan ötletem volt, hogy tésztába töltöm. Ravioli vagy derelye helyett, most cannelloni mellett döntöttem. A töltelékbe a mángoldlevelek mellett sütőben sült, majd a héjából kikapart padlizsán is került. Mind a padlizsánnal, mind a paprikával rendkívül jól illik össze a mángold, érdemes más formában is kipróbálni. (recept)

4 megjegyzés:

ehran írta...

Off. Beatbull: Mostanában duplán esnek be a posztjaid a Readerbe, hiba a mátrixban, vagy rosszul van beállítva valami? Nem vészes, nem sírok, csak gondoltam szólok, hogy tudj róla. :)

ehran írta...

Ja és a poszt szokás szerint remek, épp ma ettünk mángoldfőzeléket a Laci!Konyhában, és azt néztük, hogy vajon mitől maradt olyan rikító zöld, mert tényleg szép színe volt, és ízre sem rossz, pár visszaszorult kissé a mángold jellegzetes íze.

Unknown írta...

Nálam a readeremben csak egyszer jelenik meg. Akkor jelent meg duplán, amikor összekötöttem a bloggeres listámat (favorited blogs) a google readeres listámmal - de az érthető is, hisz duplán szerepeltek akkor a blogok a readeremben. Szóval szerintem duplán vagyok valahol benne a listádban szerintem.

Köszi! Nagyon frappáns vega fogás szerintem és minden nagyon jól harmonizál mindennel a tányéron. Nem tudom, hogy mitől lehetett olyan rikító zöld színű a mángold, hiszen a levelei eléggé sötétzöldek szoktak lenni - lehet nagyon fiatal példányokkal dolgoztak? Egyszer egy frank étteremben én sem értettem, hogy a kelkáposztapürét hogy tudták olyan szép színűre készíteni - vagyis máig nem jöttem még rá.

ehran írta...

Hm, szándékoltan nem tettem ilyet, de hogy mondtad, megnéztem, és tényleg betett valamiért a lista végére még egyszer, ráadásul DV blogjával ugyanígy, érdekes. Bocs, tényleg az én készülékemben volt a hiba.