Sertésszűz bodzabogyó mártással és őszibarackos polentával
Erlangenbe látogatók számára elsőre kissé furcsa, hogy a város közepén egy hatalmas rét terül el. A 20. század elején a két városrész egyesítése után került a város mértani közepébe, s továbbra sem lett beépítve, hiszen évi kétszer ártérként szolgál a Regnitz folyó számára. Az év többi időszakában kukoricát és búzát termesztenek némely parcellán, a többin fű terem vadon, melyet kb. 100 bárány szokott lelegelni, vagy takarmányként levágják és kiszárítják. Fűvágáskor különösen varázslatos illata van a rétnek, ilyenkor rendkívül üdítő reggel munkába menet és délután hazafelé a biciklin mély levegőt venni a réten.
A rét szélén található még egy kis tó is, ami tulajdonképpen egy felduzzasztott patak. Olykor horgászokat is lehet látni a partján, nekem a szélén termő hatalmas bokrok tetszenek leginkább. Tavasszal bodzavirágzáskor hófehér színben, most ősszel pedig a rengeteg bodzabogyónak köszönhetően fekete színekben pompáznak. Mivel mindenféle úttól több száz méterre találhatóak ezek a bokrok, ezért itt nyugodt lélekkel lehet gyűjtögetni a virágtányérokat, ill. épp most a bodzabogyókat.
![]() |
sertésszűz bodzabogyó mártással és őszibarackos polentával |
Read this post in English on myBites.
6 megjegyzés:
Bárcsak Budapest közepén is rét lenne, birkákkal, a Duna két partján!...
Ez nagyon tetszik! Eddig azért nem készítettem bodzabogyót, mert attól tartottam, hogy megszínezi az edényeimet. Tudom butaság volt. A fekete serpenyőmön viszont biztosan nem fog látszani. :)
Nekünk tanyán vannak lovaink, nagy területtel. Lucernafölddel, fácánokkal, nyulakkal, őzekkel.
A karámbővítésnél felfedeztem egy olajfát is. Szóval értem miért szereted azt az illatos rétet. :)
Andrea: Szép lenne, bár nehéz lesz arrébb pakolni a pl. a Parlamentet vagy a Várat.
Jenis: Kb. annyira színez, mint az áfonya is és persze lemosható a serpenyőről vagy edényről. Nyulat erre is ritkán látni, de fácánnal és őzekkel még csodálatosabbnak hangzik ;)
Érdekes alapanyag, grat!!
Uh, ez nagyon jól hangzik, mióta a Borkonyhában kóstoltam Ákos galamb-cseresznye párosítását, azóta valahogy nagyon rákattantam a gyümölcs-hús párosításokra. Bár igaz, én anno a menzán is szerettem a főtt marhát meggymártással, pedig az elég megosztó fogás volt. :)
kajakbela: Köszönöm!
ehran: Köszi! Ákos nagyon jó szakács és szuper csapata is van hozzá! Ha rákattantál most a gyümölcs-hús párosításokra, akkor jó sok receptből szemezgethetsz nálam. Most így ősszel húshoz a grillezett őszibarack a kedvencem gombakörettel.
Megjegyzés küldése