Ebben az őszi hónapban Zizi a szezonnak megfelelően sütőtökös recepteket írt ki a VKF 45. fordulójának témájaként. Mivel vegetáriánus blogot ír Zizi, ezért húst és halat mellőző recepteken lehetett gondolkodni. A sütőtök rendkívül változatosan alkalmazható a konyhában. A nevétől eltérően sütésen túl lehet főzni, párolni, valamint nyersen vagy marinálva is fogyasztható. Sőt, édesítve vagy sziruppal átitatva akár édességekben is tökéletesen megállja a helyét.
Utóbbi gondolatból származott az ötletem, hogy a kivájt és szirupban főtt sütőtököt különböző rétegekkel megtölthetném, amolyan dominó formájában. A dominónál a három főszereplő a zselé, marcipán és egy puszedlis réteg. Nálam a zselé juharszirupból készült - itt zselatinnal dolgoztam (remélem, Zizi elnézi nekem), de pektinre is cserélhető, hiszen a zseléréteg félbevágás előtt nem látható. Állagát tekintve zselatinnal készítve viszont közelebb áll a dominóhoz. Marcipán helyett vörös áfonyát használtam, a puszedlis réteget pedig gesztenye liszttel készült piskótára cseréltem. Mivel a sütőtök önmaga is külön réteget képez, ezért a dominónál megszokott három réteg egy negyedikkel is kiegészült. Végül keserű csokoládéval vontam be a kis süteményt, ami összetartó rétegként is működött.
 |
sütőtök kiszúrása és kivájása |
A sütőtök kivájásánál igyekeztem egységesen vastag falat hagyni minden oldalon. Ehhez egy 1cm-rel kisebb átmérőjű kiszúrót szúrtam bele a sütőtök hengerekbe. Így kivájásnál a kiszúró maga védte a sütőtök vékony falát attól, hogy a vájó kanállal belefussak. Mindössze az aljánál kellett óvatosan dolgozni, nehogy véletlenül kiszakadjon a sütőtök. Ezután thai citromfüves és gyömbéres szirupban főztem meg a kivájt hengereket, mely rendkívül finom ízt kölcsönzött a sütőtöknek. Utána viszont még óvatosabban kellett bánni a sütőtökkel, hisz megpuhulva könnyebben kiszakad.
A szintek felépítése után a gesztenyés talppal együtt akár már tálalható is. Nekem így, az összetartó csokiréteg nélkül még egy fokkal jobban is ízlett, mert mindegyik elem íze szépen érvényesült. Csokiréteggel együtt sokkal közelebb áll a dominóhoz, viszont csokival főleg a vörös áfonya íze érvényesült. A tetejére még egy kevés pörkölt és karamellizált tökmagot szórtam enyhén ropogós elemként. A számos különböző állagnak köszönhetően rendkívül izgalmas lett a végeredmény. Mivel a sütőtök villával nem nyomható szét (a villával kifejtett nyomás eloszlik és a sütemény szétcsúszik), ezért ajánlott eleve elfelezve tálalni. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
8 megjegyzés:
Ez egyszerűen zseniális! A gesztenyés piskótád viszem, ha lehet! ;)
Köszi, örülök, hogy tetszik! Vittem belőle párat az egyik kollégám születésnapi bulijára - mindenkinek nagyon ízlett. Érdekes volt viszont megfigyelni, hogy kivétel nélkül mindenki a villát a oldalára fordítva próbálta belenyomni a sütibe - a felső sütőtök lapnak köszönhetően viszont a kifejtett erő szépen eloszlott és a süti szépen szétcsúszott. Efelezve viszont a puha összetevők felől darabolták és a sütőtök csak a végén jött (akárcsak pl. tortáknál a tészta), s így nem volt gond a szétcsúszással. A gesztenyés piskóta igen egyszerű recept itt, bőven lehet még rajta mit továbbfejleszteni. Egy kis rum sem árt bele pl.
Hű nagyon izgalmas!
Hű, te jó ég! :) Ez megint nagyon szuper, gratulálok.
"csendben forraljuk fel"
:)
Orsi: Köszi! Csoki nélkül jobban kijönnek az egyes ízek, de véghez is akartam vinni a dominós tervet.
Andrea: Köszi! Igen, azt igyekeztem kifejezni ezzel, hogy ne forraljuk túl erősen, hanem tényleg csak nagyon enyhén emelkedjenek fel a szirupban a buborékok - azaz "csendben" ;)
Ez hihetetlen :-)))
Köszi ;) Kicsit töprengtem rajta, hogy milyen hozzávalók alkossák az egyes rétegeket. Sokféleképpen variálható.
Megjegyzés küldése