hétfő, október 31, 2011

Sütőtökös dominó

Ebben az őszi hónapban Zizi a szezonnak megfelelően sütőtökös recepteket írt ki a VKF 45. fordulójának témájaként. Mivel vegetáriánus blogot ír Zizi, ezért húst és halat mellőző recepteken lehetett gondolkodni. A sütőtök rendkívül változatosan alkalmazható a konyhában. A nevétől eltérően sütésen túl lehet főzni, párolni, valamint nyersen vagy marinálva is fogyasztható. Sőt, édesítve vagy sziruppal átitatva akár édességekben is tökéletesen megállja a helyét.

desszert süti sütemény kandírozott sütőtök gyömbér thai citromfű dominó henger juharszirup zselé vörös áfonya vörösáfonya cranberry gesztenye liszt gesztenyeliszt piskóta keserű csokoládé csoki  karamell pörkölt tökmag
sütőtökös dominó juharsziruppal, vörös áfonyával és gesztenyés piskótával
Utóbbi gondolatból származott az ötletem, hogy a kivájt és szirupban főtt sütőtököt különböző rétegekkel megtölthetném, amolyan dominó formájában. A dominónál a három főszereplő a zselé, marcipán és egy puszedlis réteg. Nálam a zselé juharszirupból készült - itt zselatinnal dolgoztam (remélem, Zizi elnézi nekem), de pektinre is cserélhető, hiszen a zseléréteg félbevágás előtt nem látható. Állagát tekintve zselatinnal készítve viszont közelebb áll a dominóhoz. Marcipán helyett vörös áfonyát használtam, a puszedlis réteget pedig gesztenye liszttel készült piskótára cseréltem. Mivel a sütőtök önmaga is külön réteget képez, ezért a dominónál megszokott három réteg egy negyedikkel is kiegészült. Végül keserű csokoládéval vontam be a kis süteményt, ami összetartó rétegként is működött.
sütőtök henger kiszúró vájó kanál kés deszka
sütőtök kiszúrása és kivájása
A sütőtök kivájásánál igyekeztem egységesen vastag falat hagyni minden oldalon. Ehhez egy 1cm-rel kisebb átmérőjű kiszúrót szúrtam bele a sütőtök hengerekbe. Így kivájásnál a kiszúró maga védte a sütőtök vékony falát attól, hogy a vájó kanállal belefussak. Mindössze az aljánál kellett óvatosan dolgozni, nehogy véletlenül kiszakadjon a sütőtök. Ezután thai citromfüves és gyömbéres szirupban főztem meg a kivájt hengereket, mely rendkívül finom ízt kölcsönzött a sütőtöknek. Utána viszont még óvatosabban kellett bánni a sütőtökkel, hisz megpuhulva könnyebben kiszakad.
desszert süti sütemény kandírozott sütőtök gyömbér thai citromfű dominó henger juharszirup zselé vörös áfonya vörösáfonya cranberry gesztenye liszt gesztenyeliszt piskóta keserű csokoládé csoki  karamell pörkölt tökmag
sütőtökös dominó juharsziruppal, vörös áfonyával és gesztenyés piskótával
A szintek felépítése után a gesztenyés talppal együtt akár már tálalható is. Nekem így, az összetartó csokiréteg nélkül még egy fokkal jobban is ízlett, mert mindegyik elem íze szépen érvényesült. Csokiréteggel együtt sokkal közelebb áll a dominóhoz, viszont csokival főleg a vörös áfonya íze érvényesült. A tetejére még egy kevés pörkölt és karamellizált tökmagot szórtam enyhén ropogós elemként. A számos különböző állagnak köszönhetően rendkívül izgalmas lett a végeredmény. Mivel a sütőtök villával nem nyomható szét (a villával kifejtett nyomás eloszlik és a sütemény szétcsúszik), ezért ajánlott eleve elfelezve tálalni. (recept)

Read this post in English on myBites.

8 megjegyzés:

chriesi írta...

Ez egyszerűen zseniális! A gesztenyés piskótád viszem, ha lehet! ;)

Unknown írta...

Köszi, örülök, hogy tetszik! Vittem belőle párat az egyik kollégám születésnapi bulijára - mindenkinek nagyon ízlett. Érdekes volt viszont megfigyelni, hogy kivétel nélkül mindenki a villát a oldalára fordítva próbálta belenyomni a sütibe - a felső sütőtök lapnak köszönhetően viszont a kifejtett erő szépen eloszlott és a süti szépen szétcsúszott. Efelezve viszont a puha összetevők felől darabolták és a sütőtök csak a végén jött (akárcsak pl. tortáknál a tészta), s így nem volt gond a szétcsúszással. A gesztenyés piskóta igen egyszerű recept itt, bőven lehet még rajta mit továbbfejleszteni. Egy kis rum sem árt bele pl.

Orsi írta...

Hű nagyon izgalmas!

andrea írta...

Hű, te jó ég! :) Ez megint nagyon szuper, gratulálok.

andrea írta...

"csendben forraljuk fel"

:)

Unknown írta...

Orsi: Köszi! Csoki nélkül jobban kijönnek az egyes ízek, de véghez is akartam vinni a dominós tervet.

Andrea: Köszi! Igen, azt igyekeztem kifejezni ezzel, hogy ne forraljuk túl erősen, hanem tényleg csak nagyon enyhén emelkedjenek fel a szirupban a buborékok - azaz "csendben" ;)

Cukroskata írta...

Ez hihetetlen :-)))

Unknown írta...

Köszi ;) Kicsit töprengtem rajta, hogy milyen hozzávalók alkossák az egyes rétegeket. Sokféleképpen variálható.