kedd, október 25, 2011

Zöldbableves körtével és szalonnával

A körte, bab és szalonna (Birnen, Bohnen und Speck) egy klasszikus német hármas. Gyanítom részben abból az egyszerű okból is keletkezett ezeknek a hozzávalóknak a párosítása, hogy a zöldbab ill. babfélék idénye fedésben van a körte szezonjával. Némi pörc pedig további ízzel gazdagítja az ételt, azaz sosem árt. Számtalan módon variálható a három alapanyag. Nálam ezúttal egy könnyed leves formájában készült.

leves krémleves zöldbab zöld bab bableves zöldbableves zöldbabkrémleves vajbab húsos füstölt szalonna sertés pörc körte borsikafű
zöldbableves körtével és szalonnával
A levesnél külön ügyeltem arra, hogy mindenképp megtartsa a szép zöld színét. Ennek az eredménynek érdekében egyrészt ügyelni kell arra, hogy a zöldbab amint megpuhult, ne főjön tovább, mert hamar megbarnul. Másrészt a főtt zöldbab gyors, jeges vízben történő lehűtése is fontos, ezzel ugyanis azonnal megállítjuk a főzési folyamatot és a bab nem színeződik tovább.
húsos füstölt szalonna sertés pörc körte
zöldbableves körtével és szalonnával
Magát a borsikafüves bab-főzőlevet is lehűtöttem és így hidegen pürésítettem a zöldbabot, ezáltal is megtartotta a zöld színét. Az így kapott eredményt mindenképp át kell kenni egy finom szűrőn, a zöldbabban található többé-kevésbé kemény szálak ugyanis igen zavaróak egy levesben vagy krémes pürében.
zöldbab zöld bab vajbab húsos füstölt szalonna sertés pörc körte
zöldbableves körtével és szalonnával
A levest végül tálaláskor ismét megmelegítettem, majd vajjal és créme fraiche-sel habosítottam. Utóbbinak is köszönheti a kissé pasztelebb színét a levesbetétként megjelenő élénk zöld zöldbab darabokhoz képest. Néhány szép zöldbabot ugyanis félretettem tálalásra, hogy a húsos szalonnán és körtén kívül legyen még valami harapnivaló is a levesben. A végeredmény egy nagyon jól előkészíthető és igazán könnyed leves, melybe a szalonna sós és a körte édes íze visz egy kevés izgalmat. (recept)
leves krémleves zöldbab zöld bab bableves zöldbableves zöldbabkrémleves vajbab húsos füstölt szalonna sertés pörc körte borsikafű
zöldbableves körtével és szalonnával
Read this post in English on myBites.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Eddig idegenkedtem ettől a hármastól, magam sem tudom, hogy miért, de ez a verzió nagyon klassz!

ehran írta...

Hát a zöldbab sosem tartozott a kedvenc zöldségeim közé, de ez itt elég érdekesnek tűnik, lehet, hogy kipróbálom. Különösképpen ez a körtés párosítás hangzik izgalmasnak.

Unknown írta...

Noémi: Köszi! Igen egyszerű változat a hármasra.

ehran: Ha jól emlékszem, a vajbab sem volt a kedvenced - de a püré bevált, nem? ;) Így levesként szerintem egész jól befogadható zöldbabot nem kedvelők számára is - csak ügyelj rá, hogy ne savanyítsd túl a borral.

ehran írta...

Igen, babokból maradok a fejtett bab különböző típusainál. :)