A körte, bab és szalonna (Birnen, Bohnen und Speck) egy klasszikus német hármas. Gyanítom részben abból az egyszerű okból is keletkezett ezeknek a hozzávalóknak a párosítása, hogy a zöldbab ill. babfélék idénye fedésben van a körte szezonjával. Némi pörc pedig további ízzel gazdagítja az ételt, azaz sosem árt. Számtalan módon variálható a három alapanyag. Nálam ezúttal egy könnyed leves formájában készült.
A levesnél külön ügyeltem arra, hogy mindenképp megtartsa a szép zöld színét. Ennek az eredménynek érdekében egyrészt ügyelni kell arra, hogy a zöldbab amint megpuhult, ne főjön tovább, mert hamar megbarnul. Másrészt a főtt zöldbab gyors, jeges vízben történő lehűtése is fontos, ezzel ugyanis azonnal megállítjuk a főzési folyamatot és a bab nem színeződik tovább.
Magát a borsikafüves bab-főzőlevet is lehűtöttem és így hidegen pürésítettem a zöldbabot, ezáltal is megtartotta a zöld színét. Az így kapott eredményt mindenképp át kell kenni egy finom szűrőn, a zöldbabban található többé-kevésbé kemény szálak ugyanis igen zavaróak egy levesben vagy krémes pürében.
A levest végül tálaláskor ismét megmelegítettem, majd vajjal és créme fraiche-sel habosítottam. Utóbbinak is köszönheti a kissé pasztelebb színét a levesbetétként megjelenő élénk zöld zöldbab darabokhoz képest. Néhány szép zöldbabot ugyanis félretettem tálalásra, hogy a húsos szalonnán és körtén kívül legyen még valami harapnivaló is a levesben. A végeredmény egy nagyon jól előkészíthető és igazán könnyed leves, melybe a szalonna sós és a körte édes íze visz egy kevés izgalmat. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
4 megjegyzés:
Eddig idegenkedtem ettől a hármastól, magam sem tudom, hogy miért, de ez a verzió nagyon klassz!
Hát a zöldbab sosem tartozott a kedvenc zöldségeim közé, de ez itt elég érdekesnek tűnik, lehet, hogy kipróbálom. Különösképpen ez a körtés párosítás hangzik izgalmasnak.
Noémi: Köszi! Igen egyszerű változat a hármasra.
ehran: Ha jól emlékszem, a vajbab sem volt a kedvenced - de a püré bevált, nem? ;) Így levesként szerintem egész jól befogadható zöldbabot nem kedvelők számára is - csak ügyelj rá, hogy ne savanyítsd túl a borral.
Igen, babokból maradok a fejtett bab különböző típusainál. :)
Megjegyzés küldése