szerda, május 25, 2011

Lazacpisztráng sárgarépa variációkkal

Ez a fogás teljes egészében a narancssárga szín köré épül. Ellentétben a zöld fogással, ahol különböző zöld alapanyagokat használtam fel, itt egyetlen hozzávaló, a (fiatal) sárgarépa variálhatóságát tettem próbára. Végeredményként négy különböző állagban került a tányérra, melyek mind más és más szemszögből világították meg a sárgarépát.

sült hal lazac pisztráng lazacpisztráng filé sárgarépa répa püré marinált ságrarépa római kömény juharszirup répahab hab vajas répa párolt mogyoró pehely
lazacpisztráng sárgarépa variációkkal: pürésítve, párolva, marinálva és habként
Az alapot a tiszta sárgarépa ízű püré képezte. Itt ismét alkalmaztam a répalé utólagos hozzáadásának módszerét (ld. kétszínű répakrémleves), mellyel a főtt répa visszakapta a tiszta friss répaízét. Erre került egy vajban párolt fiatal sárgarépa, mely a kevés narancslének köszönhetően kissé gyümölcsösebb szemszögből mutatta be a főszereplőt. A párolt állagú répa mellé rizsecetben, juharszirupban és szójaszószban római köménnyel marinált meleg, de még mindig nyers répakockát helyeztem, mely a fűszeres oldalt képviselte.
sült hal lazac pisztráng lazacpisztráng filé sárgarépa répa püré marinált ságrarépa római kömény juharszirup répahab hab vajas répa párolt mogyoró pehely
lazacpisztráng sárgarépa variációkkal: pürésítve, párolva, marinálva és habként
Követve a narancssárga színt, lazacpisztrángot sütöttem a sárgarépához. A ropogós bőre és puha húsa további textúrákkal tette izgalmassá a tányért. Könnyítő elemként habot is készítettem a sárgarépából, mely nemcsak állaga, hanem jelentős zöldcitromlé tartalma miatt is volt könnyítő hatású. Végül hajszálvékonyra hántolt mogyorópehellyel egészítettem ki a tányért. A különböző állagoknak és ízirányoknak köszönhetően teljesen új szemszögből ismerhető így meg az egyébként hétköznapi sárgarépa. (recept)

12 megjegyzés:

Vera írta...

Engem egy Picasso képre emlékeztet :)

Reni írta...

Na ez a narancs is igencsak bejön! :)

chriesi írta...

Nekem is bejön, de nagyon! Annyira intenzív, gyönyörű!

flatcat írta...

Ez is tetszik! :)

ehran írta...

Hm, nyilván egyéni ízlés kérdése, de ezt a fajta püré-tálalást bár tetszetősnek tartom, de csak ha funkciója van, azaz pl. egy öntet vagy jus kerül a közepébe. Ha már répa különböző állagban, esetleg egy sárgarépa jus-t el tudnék képzelni bele, esetleg egy narancsos mártást.

Unknown írta...

Vera: :) Melyikre?

Reni: Köszi ;)

Noémi: Köszi! Kicsit túl sok az árnyék benne / rajta, valahogy szebben / jobban kellett volna derítenem.

Flatcat: Köszi!

ehran: Mármint hogy hiányzik neked a pocsolya a tányér közepéről? ;) Hm, igen még egy kis jus és répazselé elfért volna a tányéron. Bár nem csinálnám narancsosra, mert az az elem már szerepel a vajas répánál. Legközelebb kanalas vonás helyett majd fésülöm a pürét, akkor nem lesz jus-hiány ;)

Vera írta...

Erre : http://www.prdhotelart.com/images/Picasso%20Figures%20on%20a%20Beach.jpg

Unknown írta...

öh, ezt nehéz lesz összehoznom tálalásként a tányéron ;) Köszi a linket!

ehran írta...

Beatbull: ;P
Nem a tányér, hanem a csík közepéről. :) De mondom, nincs ellenemre ez a fajta tálalás, csak furcsának tartom üresen.
Jogos, elkerülte a figyelmem, hogy már használod benne a narancsot.

Unknown írta...

Hmm, igaz féloldalasan is elhúzhattam volna, akkor nem lett volna meder és funkcióját "alapként" / "ágyként" ugyanúgy betöltötte volna. Mondjuk én spec. gyakran látom ételfotókon vagy éttermekben ezt a csíkelhúzós megoldást középen mederrel - ahol a meder általában üres szokott lenni. Tény persze, hogy felhasználható arra is, hogy ne ússzon el mindenfelé a jus vagy mártás (és ne legyen belőle pocsolya ;) ).

Névtelen írta...

Ez a lazac pisztráng megnevezés kicsit mellbe vágó. Nyilván nem mindenki ichtiológus, de valami vagy lazac,(salmonoidei) vagy pisztráng (salmonidae) Ennyi erővel busából is csinálhatta volna a szerző......
Illetve egy kicsit olyan modoros blogos gasztro blogger stílus jön le ha ez direkt van így.

De segítek : van egy pisztráng genus a salmo trutta m. trutta, ami tengeri pisztráng és ez hasonlít legjobban a lazacra......

Ja a recept zseniális !

Tibor

Unknown írta...

Errefelé Lachsforelle néven árulják, azaz lazacpisztráng (így egybeírva, nem külön). Nem az első receptem, amelyben alkalmazom és tisztában vagyok az elnevezésével. Nem én találtam ki a nevét, magyar éttermek étlapjain is ilyen néven szerepel a lazachoz hasonló színű húsú szivárványos pisztráng. Igen, létezik egy salmo trutta trutta nevű hal is, amit régebben illettek a lazacpisztráng névvel és a természetes élelmén keresztül vette fel a húsát befestő színanyagot. A ma kapható lazacpisztráng húsának a színéért a tápanyaghoz adott festékanyag (pl algákból) felelős és valójában nem más mint egy piros húsú szivárványos pisztráng.