péntek, június 10, 2011

Pisztráng-bazsalikom tekercs narancsos édesköménysalátával

Tulajdonképpen az egyik kedvenc nyári ételem, az édesköményes hagymás narancssalátám (ismét) átalakított és kiegészített változata. Az eredeti salátát teljesen hús- és halmentesen készítem. Itt most egy szép szaftos bazsalikommal töltött lazacpisztráng tekerccsel egészítettem ki, ami teljesen ugyanúgy készül, mint a medvehagymás társa is. A feltekerés egyes lépéseinek képeiért érdemes a medvehagymás lazacpisztrángos bejegyzésemet elolvasni. A salátán annyit újítottam, hogy az édesköménygumót hajszálvékony szeletekre hántoltam melyek közé zöld spárgacsíkokat is rejtettem, valamint a hagymát salotta-vinaigrette-ként öntöttem a salátára. Ebben a formában a saláta kicsit könnyedebb, kevésbé fűszeres, ellenben annál ropogósabb, s ezáltal frissebb és üdébb.

pisztráng hal tekercs bazsalikom narancs édesköménygumó ánizskaporgumó ánizskapor édeskömény gumó zöld spárga zöldspárga salotta vinaigrette bodzaecet bodza
pisztráng-bazsalikom tekercs narancsos édesköménysalátával
Lehet néhány olvasómnak ismerős a fénykép. Ha pedig nem, nos, a májusi Magyar Konyha magazin vége felé szerepelt a megrendelésről szóló reklám mellett. A recept sajnos nem került bele a magazinba, de itt a blogomon ill. honlapomon utána lehet olvasni ennek a friss és könnyed nyári fogásnak. (recept)

ui: Megjelent már a júniusi száma is a Magyar Konyhának, közte ismét két könnyed szezonális recepttel (és fotóval) tőlem - s újból egy elrejtett képpel (most a lap legelején található). Utóbbi meglepetés is volt részben számomra, ugyanis eredetileg tálalási fázisképnek készítettem, végül stock fotók közt került felhasználásra. Ezen túl további receptek is megfőzhetőek többek között Várvizi Pétertől (Enoteca Corso), Vidák Zoltántól (Rókusfalvy Fogadó) és Sárközi Ákostól (Borkonyha), valamint olvashattok még öt kiváló fagyizóról, Kaló Imre borászatáról, debreceni ízekről, a grillezés fortélyairól és még sok másról. Keressétek az újságárusoknál!

Read this post in English on myBites.

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon tetszik! Annyira jó, hogy megjelensz, gratulálok mégegyszer!

Unknown írta...

Köszi! Az újságban mondjuk még egy fokkal jobban mutat, kicsit hdr-es érzetet kelt. Így hajszálvékonyra hántolva imádom az édesköményt, nagyon jó friss, ropogós.

Köszi! Bár még most látom csak, hogy sokat kell még tanulnom - épp most mutattam kollégámnak az újságot és rögtön kiszúrta, hogy az első pohárnál nem jó a fókusz... Tegnap kipróbáltam egy utómunkás technikát képélesítésre (focus stacking, ps cs3-mam van és abba még nincs beépítve, szóval maszkozással oldottam meg), azzal legközelebb ki fogom tudni küszöbölni.

bévé írta...

Gratulálok, ez óriási!
Ez a képélesítős utómunka engem is érdekel, meg is jegyzem. ;)

Unknown írta...

Köszi szépen!
A képélesítés tulajdonképp olyan mint a hdr, csak nem különböző sötétségű/világosságú, hanem különböző fókuszpontú fényképeket illesztesz egymásra. Ezután maszkokkal vagy ma már félig-meddig automatikusan az egyes képekből összeradírozod a számodra szükséges éles foltokat a képekből. Még kicsit gyakorlom a technikát, aztán lehet írok róla - bár neten elég sok információt lehet találni hozzá.