vasárnap, július 20, 2008

VKF 17/1 - Narancssaláta

A jelen hónapban Dolce Vita egy igazán nyárhoz illő témát írt ki az aktuális VKF fordulóra, mely során ötletes salátarecepteket kért. Nem vagyok salátarajongó, ami talán onnét ered, hogy a fejessalátával sose sikerült megbarátkoznom, s ezen keresztül sokáig irtóztam a többi saláta elől is. Néhány saláta viszont idővel belopta magát a szívembe, s ezeket is készítettem el erre a fordulóra egy három fogásos menü formájában.


Kezdjük a legnagyobb kedvencemmel, az édesköménygumós ánizskapros hagymás narancssalátával. Sajnos már véget ért a narancsszezon, s igen nehéz jó narancsot találni a piacon. Márpedig a narancs gyümölcsösségén áll és dől ez a saláta. Kétféle narancsot is vettünk Ditémmel, melyek közül az egyik szerencsére tökéletes volt. A salátához mindössze egy pohár száraz fehérbor és néhány szelet kenyér járt, hogy a narancsos fehérboros feketeborsos olivaolajat maradéktalanul fel tudjuk tunkolni. Mivel a narancsban is van már elég sav, ezért ecet szigorúan nem került bele - nem is beszélve arról, hogy nem vagyok valami óriási ecetrajongó, s előszeretettel pótlom fehérborral vagy gyümölcslével. Tudom, merész kijelentés, de szerintem ez a létező legjobb saláta e Földön - nálam legalábbis abszolút kedvenc ;) (recept)

4 megjegyzés:

Mamma írta...

Beatbull, az nem lehet, hogy a gyümölcsös ecetbalzsamokért egy picit azért képes lennél rajongani?:-)) (nem ennél, hanem egy másik salátánál...)

Vicces, az én salátám is hasonló lesz... bár mégsem ez a típusú narancssaláta volt a példa:-)

nana írta...

óóótejóééééég, ez nagggyon tetszik!! :) szinte érzem az ízeket a számban ;)

Unknown írta...

Mamma: ecettel sajna sose voltam jóban, szerintem egy frissen facsart gyümölcslé és/vagy egy finom friss fehérbor is pompás savat ad a dresszingnek ;)

nana: örülök, hogy tetszik ;) nyárra szuperjó hűsítő és frissítő, kár hogy ősszel/télen van a narancsnak a szezonja, mert így szerencse kell, hogy jó narancsot találjunk.

Kricso írta...

Íme egy példa, hogy az egyszerű a nagyszerű!