Máglyarakás, avagy kalácsknédli sárgabarack sorbet-val
A máglyarakás egyike azon ételeknek, amelyeken többször is törtem már a fejem. Első lépésben az egységes "trutyit" két részre bontottam, alul krémes, felül pedig ropogós réteget kapva, majd később az almát lecseréltem rózsaszín birsalmára. Ismét elgondolkodva a máglyarakáson azt vettem észre, hogy tulajdonképpen nagyon közel áll a szalvétaknédlihez. Mert egyébként miből is áll a máglyarakás? Száraz kalács vagy kifli, tej, tojás, valamint ízlés szerint alma, dió és "íz", azaz baracklekvár. Az első néhány összetevője teljes egészében egyezik a szalvétaknédlivel is, ezért olyan ötletem támadt, hogy a máglyarakás alapját édes szalvétaknédliként is felfoghatnám. Knédlihez hasonlóan az így kapott kalácsknédlit is tálaláskor körbe lehet pirítani. Mivel desszertről van szó, ezért a sült kérgét tovább fokoztam azzal, hogy a vágási felületet cukorba mártottam, majd így tettem a habzó vajba. A hő hatására így egy karamellréteget kaptam a "máglyarakás" felületén, amely egyben a ropogós elem szerepét is betöltötte a tányéron.
![]() |
máglyarakás, avagy kalácsknédli sárgabarack sorbet-val |
5 megjegyzés:
Húúú ez hihetetlen klassz!!!
Fantasztik! Nekem ez most nagyon kellene... :)
Noémi: Köszi! Fontos, hogy a barack ne legyen túl édes - a kalácsknédli és a mártás ugye már eléggé édes.
Reni: Köszi! Láttam, hogy barackozni fogsz most ;) Ez a sorbet egyébként hihetetlenül krémes.
Hát kérem szépen, ez közönséges izgatás! Még jó, hogy nem kell hozzá sütő, bár ha tisztességes kalácsot akarok .. :)
Köszi lorien, örülök, hogy tetszik! Itt a péknél egész rendben van a kalács.
Megjegyzés küldése