péntek, július 08, 2011

Máglyarakás, avagy kalácsknédli sárgabarack sorbet-val

A máglyarakás egyike azon ételeknek, amelyeken többször is törtem már a fejem. Első lépésben az egységes "trutyit" két részre bontottam, alul krémes, felül pedig ropogós réteget kapva, majd később az almát lecseréltem rózsaszín birsalmára. Ismét elgondolkodva a máglyarakáson azt vettem észre, hogy tulajdonképpen nagyon közel áll a szalvétaknédlihez. Mert egyébként miből is áll a máglyarakás? Száraz kalács vagy kifli, tej, tojás, valamint ízlés szerint alma, dió és "íz", azaz baracklekvár. Az első néhány összetevője teljes egészében egyezik a szalvétaknédlivel is, ezért olyan ötletem támadt, hogy a máglyarakás alapját édes szalvétaknédliként is felfoghatnám. Knédlihez hasonlóan az így kapott kalácsknédlit is tálaláskor körbe lehet pirítani. Mivel desszertről van szó, ezért a sült kérgét tovább fokoztam azzal, hogy a vágási felületet cukorba mártottam, majd így tettem a habzó vajba. A hő hatására így egy karamellréteget kaptam a "máglyarakás" felületén, amely egyben a ropogós elem szerepét is betöltötte a tányéron.

máglyarakás kalács knédli szalvétaknédli kalácsknédli sárgabarack sorbet fagyi fagylalt savanykás alma pörkölt dió dióbél dió morzsa tejszín gyömbér almakrém
máglyarakás, avagy kalácsknédli sárgabarack sorbet-val
A máglyarakás alá tejszínes karamellizált almából készült mártást tettem. Frissességért nyers almakockák és egy nagyon krémes sárgabarack sorbet felelt. Utóbbihoz még kissé savanykásabb, azaz nem túlérett példányokat használtam fel, hogy ne kapjak túl édes eredményt. A dió morzsaként került a sorbet alá, hogy ne csúszkáljon össze-vissza a fagyi a tányéron. Összességében nagyon szépen visszaadta a máglyarakás hangulatát - a különböző állagoknak köszönhetően sokkal izgalmasabb formában. (recept)

5 megjegyzés:

chriesi írta...

Húúú ez hihetetlen klassz!!!

Reni írta...

Fantasztik! Nekem ez most nagyon kellene... :)

Unknown írta...

Noémi: Köszi! Fontos, hogy a barack ne legyen túl édes - a kalácsknédli és a mártás ugye már eléggé édes.

Reni: Köszi! Láttam, hogy barackozni fogsz most ;) Ez a sorbet egyébként hihetetlenül krémes.

lorien írta...

Hát kérem szépen, ez közönséges izgatás! Még jó, hogy nem kell hozzá sütő, bár ha tisztességes kalácsot akarok .. :)

Unknown írta...

Köszi lorien, örülök, hogy tetszik! Itt a péknél egész rendben van a kalács.