A karfiol igen jól tárolható zöldség, ezért úgy tűnhet, mintha egész éven keresztül lenne szezonja. Valójában tavasszal van az igazi idénye és ekkor kapható a helyi termés frissen a környező földekről szedve - a fehéren túl olykor akár zöld, sárga és lila színben is. Gyakran mindössze rózsáira szedve és sütőben sütve, megpárolva vagy vízben megfőzve, esetleg krémlevesként kerül az asztalra. Az alábbi receptnél a szokásos rózsák helyett más formában készítettem el a karfiolt, melyhez bőrén sült pisztrángot tálaltam.
A karfiol- és brokkolirózsákkal az a legfőbb gondom, hogy kissé eltérő méretűek és ezáltal különböző főzési idő szükséges minden rózsának, mire éppen megfő - azaz nem lesz nyers és szétfőtt sem. Épp ezért a karfiolt most nagyobb rózsákra szedtem, majd konyhai gyaluval egységesen vastag szeletekre hántoltam. Ezután forró vízben rövid ideig blansíroztam, majd lehűtöttem és tálaláskor vajon átforgattam. Így mindegyik karfiolszelet egyformán tökéletes állagúra készült.
A bőrén sült pisztránghoz további köretként a karfiol szárából faragtam
kockákat, valamint citromból és fehér mákból készítettem krémet. Ehhez a
citromot többször cserélt vízben puhára főztem, majd frissen őrölt
fehér mákkal pürésítettem. Meglepően tapasztaltam, hogy a fekete mákkal
ellentétben a fehér mák igen ragadós-tapadós tulajdonságú. Az őrlőmet pl. igen nehéz volt a fehér mák leőrlése után kitakarítani. A citromos
mákkrém az izgalmas diós-mogyorós ízével nagyon szépen egészítette ki a
karfiolt valamint az enyhe savával egyben frissességet is kölcsönzött a
fogásnak. (
recept)
Read this post in English on
myBites.
3 megjegyzés:
Érdekes párosítás de nagyon egészséges.
Ez nem semmi ötlet :D
A brokkoli még elmegy, a karfiolon gondolom változtatna a citromos íz, mert azt annyira nem szeretem. De remekül hangzik, és jól is néz ki :)
Most ezt nézegetem: "Vákuum alatt sült gyöngytyúkmell medvehagymás kifliburgonyával, szóló spárga körettel és pezsgő sabayonnal" Jól hangzik, megkóstolnám. Máj. 1-én gasztro napot tartanak a Hotel Azúr-ban..
martinelli: Mármint a mákra gondolsz benne? Nagyon jó volt a citrommal együtt a karfiolhoz és a halhoz is.
andrej: Köszi ;) Vákuum alatt "sült"? Ez érdekesen hangzik. Igen, a citromos íz változtat a karfiolon, bár itt nem a citromlé sava, hanem inkább a héj citrusossága van inkább jelen. Brokkolihoz és karalábéhoz is jól megy szerintem egy kevés citrom.
Megjegyzés küldése