csütörtök, október 27, 2011

Fenyőmézes sertésdagadó zöldbabkrémmel

A zöldbableveshez hasonlóan ugyancsak a körte, bab és húsos szalonna klasszikus hármasára épül ez a fogás is, de az egyszerű, egy lábasban főtt ételtől kissé távolabb áll. Az egyes fő hozzávalókat külön készítettem el, így pl. a sertésdagadót szépen lassan puhára pörköltem. Gyakran szokás mézzel meglocsolni a sertésdagadót, innét származott az ötletem, hogy friss hatású fenyőmézzel is ízesíthetném. A méretre vágott dagadó körbepirításakor persze a glaszírozás által megpuhul az egyébként ropogósnak szánt bőre. Ezen kis konyhai lángszóróval igyekeztem később segíteni, sajnos kevesebb sikerrel, mivel túlságosan pontszerűen érte a láng a dagadó bőrét. Így a ropogós elem elmaradt, cserébe viszont a fenyőméz frissessége nagyon jól harmonizált a sertésdagadóval és a további köretekkel is egyaránt.

hús sertés dagadó has sertésdagadó császár fehérbor párolt körte zöldbab püré krém babpüré babkrém vanília salotta fenyő méz fenyőméz
fenyőmézes sertésdagadó zöldbabkrémmel, fehérboros körtével és vaníliás salottával
Köretként ánizsos fehérborban pároltam körtét, amely kissé savanykás elemként könnyített a dagadó nehézkes hatásán. Alá rendkívül selymes lágy zöldbabkrémet készítettem. Ugyan csak körtéről, babról és húsos szalonnáról szól a klasszikus hármas, hagyma is szokott mellette szerepelni. Itt köretként építettem bele a fogásba, melyhez salottát főztem puhára kis lángon kevés alaplével és vaníliával. Az egyes meglepő elemeknek köszönhetően, mint pl. vanília, csillagánizs és fenyőméz, igazán izgalmassá vált a fogás. (recept)

Read this post in English on myBites.

7 megjegyzés:

chriesi írta...

Nagyon, nagyon tetszik! Sosem csináltam még dagadót, folyton csak tolom és tolom, de ezt, most így, ahogy van elkészítem hamarosan, csak még főznöm kell alaplevet, mert kifogytam. A fenyőméz az olyan, amit a méhek gyűjtöttek, vagy olyan amit az ember hajtásból főzött?

Unknown írta...

Kínában gyakran lehetett az ilyen kissé lötyögős puha dagadóval találkozni - szóval kissé annak a hatása alapján is készült ;) Nem használtam hozzá alaplevet, a mártáshoz mindössze elfőztem a dagadó leszűrt és lezsírozott levét. Amit én használok fenyőméz Dél-Bajorországból származik. Szerintem méhek gyűjtötték, de a friss fenyős hatásért közvetlenül fenyő is került bele (nem úszik benne, le van szűrve). Nem tudom, hogy a méz pontosan hogyan készült. Nagyon szeretem benne, hogy nem túl édes és frissítő. Amolyan mentolhoz hasonlóan frissítő hatású, csak épp nem mentás, hanem olyan mint egy séta a fenyőerdőben ;) Macaronba is biztos jól működik - a szirupot nem lehet mézre cserélni? ;) Pl. gesztenyeméz is izgalmas lehetne.

Orsi írta...

A fenyőmézet nem lehet házilag előállítani, mint ahogy az akácmézet se. A fenyőnek ugye nincs virága, úgyhogy a fenyőkön élősködő rovarok édes váladékát gyűjtik össze a méhek, és ebből lesz a fenyőméz. Csak azért tudom, mert a nagyapám méhész volt (bár fenyőmézet az ő méhei nem produkáltak, mert nem volt a közelben fenyőerdő). Ha jó minőségűt akartok, próbáljátok közvetlenül a termelőtől beszerezni!

Más: kis konyhai lángszóró... hm, neked aztán semmi nem hiányzik a konyhádból! :)

Unknown írta...

Köszi az információt a fenyőmézről, Orsi! Ezek szerint a fenyőméz nem csak méhköpés és cukrok egyvelege, hanem rovarváladék is. ... s még a sült bábokon és skorpiókon vannak itt néhányan kiakadva ;)

Már a második lángszóróm, az első tönkrement sajnos pár évvel ezelőtt átépítés alatt. Azért van még 1-2 fontos elem, ami hiányzik, pl. egy jól használható, strapabíró gyümölcs- ill. zöldségprés, amivel bármiből tudnék friss levet nyerni. No meg egy vákuumozó és egy precíz vízfürdő sem lenne rossz. 1 hét múlva megválok a tv-mtől, talán majd annak a helyére kerülhet valami ezek közül ;)

Orsi írta...

Igen, a kétszersült analógiájára van kétszerköpött is, ez a fenyőméz (először a fenyőn élősködő rovaroktól, másodszor pedig a méhektől) :). Szerintem az egyik legfinomabb méz, feltéve, hogy igazi! Mert a neten hajmeresztő csináld-magad-otthon-cukorból-meg-beáztatott-fenyőágból recepteket is lehet találni.

Na igen, egy konyha sohasem teljes. Bár én nem tartok ott, mint te, mert nekem pillanatnyilag két vágyam van: egy mikrohullámú (vagy talán inkább kombi?) sütő, és egy tortadíszítő készlet.
Megválsz a tévédtől? Pedig néha az is jó a háznál.

Unknown írta...

Kétszerköpött ;) Tetszik ez a kifejezés! Eszembe sem jutott, hogy utánanézzek, mézet hogyan lehet házilag készíteni, hiszen az nekem a természet terméke, azaz házilag előállíthatatlan.

Nekem se mikrohullámú, se tortadíszítő készletem nincs ;) De megvagyok nélkülük is.

Igen, a tv jobb helyet kap szüleimnél. Lehet, hogy jó a háznál, de nem használom húsvét óta, szóval csak porosodik. DVD-t pedig gépen is le tudok játszani, bár azt se néztem már kb. 1 éve. Még gondolkodom, hogy mi kerüljön a tv helyére. Jelenleg egy szép nagy szobanövény szerepel nálam első helyen.

chriesi írta...

A házi fenyőméz, persze csak idézőjelben méz, inkább szirup. :) Én nem merném bevállalni a mézzel készült macaront! ;) Viszont a gesztenyméz az nagyon jó ötlet. Az alaplevet pedig nem tudom, hogy miért fantáziáltam bele a receptedbe, pedig elolvastam. :D