Fenyőmézes sertésdagadó zöldbabkrémmel
A zöldbableveshez hasonlóan ugyancsak a körte, bab és húsos szalonna klasszikus hármasára épül ez a fogás is, de az egyszerű, egy lábasban főtt ételtől kissé távolabb áll. Az egyes fő hozzávalókat külön készítettem el, így pl. a sertésdagadót szépen lassan puhára pörköltem. Gyakran szokás mézzel meglocsolni a sertésdagadót, innét származott az ötletem, hogy friss hatású fenyőmézzel is ízesíthetném. A méretre vágott dagadó körbepirításakor persze a glaszírozás által megpuhul az egyébként ropogósnak szánt bőre. Ezen kis konyhai lángszóróval igyekeztem később segíteni, sajnos kevesebb sikerrel, mivel túlságosan pontszerűen érte a láng a dagadó bőrét. Így a ropogós elem elmaradt, cserébe viszont a fenyőméz frissessége nagyon jól harmonizált a sertésdagadóval és a további köretekkel is egyaránt.
![]() |
fenyőmézes sertésdagadó zöldbabkrémmel, fehérboros körtével és vaníliás salottával |
Read this post in English on myBites.
7 megjegyzés:
Nagyon, nagyon tetszik! Sosem csináltam még dagadót, folyton csak tolom és tolom, de ezt, most így, ahogy van elkészítem hamarosan, csak még főznöm kell alaplevet, mert kifogytam. A fenyőméz az olyan, amit a méhek gyűjtöttek, vagy olyan amit az ember hajtásból főzött?
Kínában gyakran lehetett az ilyen kissé lötyögős puha dagadóval találkozni - szóval kissé annak a hatása alapján is készült ;) Nem használtam hozzá alaplevet, a mártáshoz mindössze elfőztem a dagadó leszűrt és lezsírozott levét. Amit én használok fenyőméz Dél-Bajorországból származik. Szerintem méhek gyűjtötték, de a friss fenyős hatásért közvetlenül fenyő is került bele (nem úszik benne, le van szűrve). Nem tudom, hogy a méz pontosan hogyan készült. Nagyon szeretem benne, hogy nem túl édes és frissítő. Amolyan mentolhoz hasonlóan frissítő hatású, csak épp nem mentás, hanem olyan mint egy séta a fenyőerdőben ;) Macaronba is biztos jól működik - a szirupot nem lehet mézre cserélni? ;) Pl. gesztenyeméz is izgalmas lehetne.
A fenyőmézet nem lehet házilag előállítani, mint ahogy az akácmézet se. A fenyőnek ugye nincs virága, úgyhogy a fenyőkön élősködő rovarok édes váladékát gyűjtik össze a méhek, és ebből lesz a fenyőméz. Csak azért tudom, mert a nagyapám méhész volt (bár fenyőmézet az ő méhei nem produkáltak, mert nem volt a közelben fenyőerdő). Ha jó minőségűt akartok, próbáljátok közvetlenül a termelőtől beszerezni!
Más: kis konyhai lángszóró... hm, neked aztán semmi nem hiányzik a konyhádból! :)
Köszi az információt a fenyőmézről, Orsi! Ezek szerint a fenyőméz nem csak méhköpés és cukrok egyvelege, hanem rovarváladék is. ... s még a sült bábokon és skorpiókon vannak itt néhányan kiakadva ;)
Már a második lángszóróm, az első tönkrement sajnos pár évvel ezelőtt átépítés alatt. Azért van még 1-2 fontos elem, ami hiányzik, pl. egy jól használható, strapabíró gyümölcs- ill. zöldségprés, amivel bármiből tudnék friss levet nyerni. No meg egy vákuumozó és egy precíz vízfürdő sem lenne rossz. 1 hét múlva megválok a tv-mtől, talán majd annak a helyére kerülhet valami ezek közül ;)
Igen, a kétszersült analógiájára van kétszerköpött is, ez a fenyőméz (először a fenyőn élősködő rovaroktól, másodszor pedig a méhektől) :). Szerintem az egyik legfinomabb méz, feltéve, hogy igazi! Mert a neten hajmeresztő csináld-magad-otthon-cukorból-meg-beáztatott-fenyőágból recepteket is lehet találni.
Na igen, egy konyha sohasem teljes. Bár én nem tartok ott, mint te, mert nekem pillanatnyilag két vágyam van: egy mikrohullámú (vagy talán inkább kombi?) sütő, és egy tortadíszítő készlet.
Megválsz a tévédtől? Pedig néha az is jó a háznál.
Kétszerköpött ;) Tetszik ez a kifejezés! Eszembe sem jutott, hogy utánanézzek, mézet hogyan lehet házilag készíteni, hiszen az nekem a természet terméke, azaz házilag előállíthatatlan.
Nekem se mikrohullámú, se tortadíszítő készletem nincs ;) De megvagyok nélkülük is.
Igen, a tv jobb helyet kap szüleimnél. Lehet, hogy jó a háznál, de nem használom húsvét óta, szóval csak porosodik. DVD-t pedig gépen is le tudok játszani, bár azt se néztem már kb. 1 éve. Még gondolkodom, hogy mi kerüljön a tv helyére. Jelenleg egy szép nagy szobanövény szerepel nálam első helyen.
A házi fenyőméz, persze csak idézőjelben méz, inkább szirup. :) Én nem merném bevállalni a mézzel készült macaront! ;) Viszont a gesztenyméz az nagyon jó ötlet. Az alaplevet pedig nem tudom, hogy miért fantáziáltam bele a receptedbe, pedig elolvastam. :D
Megjegyzés küldése