péntek, május 27, 2011

Eper-rebarbara sütemény rosé boros eperfagylalttal

Ez a fogás teljes egészében a rózsaszín szín köré épül. A tavaszi alapanyagok között nézelődve azt hiszem, teljesen egyértelmű, hogy a felhasznált két főszereplő az eper és a rebarbara. Ebből a két alapanyagból kollégám születésnapjára készítettem eper-rebarbara tortát, s a rendkívül jó eredményen felbuzdulva elterveztem, hogy tányérdesszertként is megvalósítom. A kisebb átalakítás és átgondolás után az alábbi egyszínű záró fogás született belőle.

eper rebarbara torta süti sütemény földieper szamóca aszalt goji bogyó piskóta kandírozott rebarbara rózsavíz rosé bor vanília tejszín tejszínhab
eper-rebarbara sütemény rosé boros eperfagylalttal
A sütemény tésztájába mák helyett aszalt goji bogyót tettem. Kis szépséghiba, hogy sajnos lesüllyedt a tészta aljára, mert elfelejtettem lisztben külön meghempergetni a tésztához adás előtt. (A gyümölcsök süteményekben történő süllyedésének okát és elkerülését itt részleteztem.) Erre kerültek a végeredményben alagútként megjelenő epercsíkok, majd a rebarbara-mousse. Tálaláskor egy kis pötty tejszínhabbal, egy negyed eperrel és egy ropogós rebarbarachips-szel díszítettem. Kiegészítésként rózsavizes eper-coulis-t és Lebovitz nyomán rosé borral készül epersorbet-t helyeztem a sütemény mellé. Összességében a sokféle állagnak és íztónusnak köszönhetően rendkívül izgalmas és üde frissítő késő tavaszi / kora nyári desszert született. (recept)

5 megjegyzés:

Reni írta...

Most gondolkoznom kell, hogy erről a hétről melyik a kedvencem és hát ugye desszertfüggőként azt kell, hogy írjam, hogy ez! Gyönyörű, egy az egyben megrendelném étteremben :)

Vera írta...

Igen, köszönöm, kérek akkor pá szeletet... vagy inkább egy tepsivel :)

chriesi írta...

Hmmm az előtel bizony tényleg nagyon ott van, de nálam is ez az első. :D

Sajtkukac írta...

Gyönyörű!! és biztosan isteni, a kedvenceim vannak benne :-) Lebovitz málnás-rozés fagyija nálunk bevonult a halhatatlanok közé, már az erősen kiskorú gyerekeim is azt követelik :-D

Unknown írta...

Reni: Köszi! Azért kicsit el van csúszva a mártás és a fagyi - étteremben teljesen sík tányért választanék hozzá, ott nem lenne gond azzal, hogy a tányér közepe felé kúszik a pocsolya.

Vera: :) No igen, tepsiben egyszerűbb lett volna sütni / dermeszteni a sütit - ha lenne magas tepsim. Így maradt a kör alakú tortaforma és becetlizés, hogy hol is vannak az eperalagutak a sütin belül (mert ugye a rebarbarával befedve abszolút semmi nem látszott már belőle. A goji bogyó egyébként tök izgi így kissé felduzzasztva rummal (vagy más folyadékkal) - nem is áll olyan nagyon messze az eper állagától, kicsit több a tartása.

Noémi: Köszi! Nem vagyok annyira édesszájú, nálam az előétel marad az első helyen ;)

Sajtkukac: Köszi! A szomszédaimat is megvendégeltem belőle, teljesen oda voltak tőle. Jó kis könnyed és friss, főleg a viszonylag kevés cukor miatt is. A rosé-t ha eleget főzöd, akkor nem marad benne sok alkohol, szóval szerintem nem gond gyerekeknek adni. Elvégre gyümölcslevekben is van nyomokban alkohol, csak bizonyos mennyiség alatt nem kell feltüntetni. Most itt málnát nem akartam még külön új elemként a tányérra vinni, de kb. minden tökéletesen átültethető málnára is.