péntek, április 22, 2011

Eper-rebarbara torta

Minden húsvéti vendég örülni fog egy könnyed és friss tavaszi süteménynek. Kollégám és vendégei is pillanatok alatt eltüntették ezt a tortát, amikor meglepetésként vittem a 29. születésnapjára. Ugyanezzel a munkatársammal együtt jártuk be idén tavasszal Budapest legjobb éttermeit is, s vacsoráink közben megtudtam, hogy a gyümölcsös friss desszertekért rajong. Ezért is készült a tavasz két jellegzetes gyümölcséből: eperből és rebarbarából. (Bár az utóbbi igazából ugye zöldség.)

eper rebarbara torta süti sütemény földieper szamóca mák piskóta kandírozott rebarbara rózsavíz narancslikőr sózatlan pisztácia tejszín tejszínhab
eper-rebarbara torta mákos piskótával és kandírozott rebarbarával

A tortánál két inspirációt ötvöztem. Az alapot Cserke epertortája adta, amiből a mákos piskóta az egyik kedvenc tortaalapom. Ennél a tortánál a habos rózsaszín eperkrémet teljes mértékben rebarbarára cseréltem, melyet rózsavízzel tettem gyümölcsösebbé. Piacon sikerült találnom hozzá teljes egészében tűzpiros rebarbarát, s mivel a széfőzésre szánt rebarbarát nem kell meghámozni, így mindenféle egyéb színezék nélkül kaptam a fenti képen látható rózsaszín krémet. A másik inspirációm a Gerbeaud-ban kóstolt új generációs sütemények voltak. Kókuszos-marakujás és bazsalikomos-citromos sütiket próbáltam, s mindkettőnél nagyon tetszett a krém (hab) könnyedsége ill. a belsejében rejlő sűrűbb meglepetés. A torta belsejébe emiatt kissé zselésített eperkrémet rejtettem, a krémet magát pedig kevés zselatinnal és lassan kemény habbá vert tejszínnel készítettem el.
rebarbara szelet csík szirupos
rózsavizes szirupon áthúzott rebarbaracsíkok
A puha könnyed rebarbara krém nem bírt volna el egyetlen gyertyát sem, ezért 29 kis tejszínhab pöttyel díszítettem, melyekre 1-1 kis darab pisztáciát helyeztem. Kócosan közéjük kerültek még eper negyedek, valamint kandírozott rebarbara csíkok. Utóbbiakat kb. 1mm vastagra gyalultam, meleg rózsavizes cukorszirupon áthúztam, majd sütőben kiszárítottam. Egyéb epres desszertekhez, pl. fagylalthoz / sorbet-hoz, vagy pohárkrémekhez is ideális kiegészítő. (recept)
kandirozott rebarbara
kandirozott rebarbara

ui.: Felszeletelt kép sajnos nem készült a tortáról, ugyanis még a születésnapi helyszínre el kellett szállítanom, s ott pillanatok alatt eltűnt.

22 megjegyzés:

BéVé írta...

Zseniális és fantasztikusan szép! De jó, hogy látok Nálad sütit is! :DDD

Édes és Keserű írta...

Robi, nekem október 17-én van a szülinapom .... :))))

chriesi írta...

Eszméletlen gyönyörű!! A kandirozott rebarbarát viszem, sőt lehet a tortát is megsütöm majd.

chriesi írta...

Most, hogy elolvastam a receptet, 100% hogy megsütöm. :))) Kellemes ünnepeket!

ehran írta...

Én is az apró trükköket szeretem Beatbullnál a legjobban, jó a torta is, de engem is inkább a kandírozott rebarbara fogott meg. :)

Beatbull írta...

BéVé: Köszi szépen! Nekem Cserke alapot adó epertortája jobban tetszik azért ;) Süti készül néha, főleg, ha konyhafelelős vagyok a munkahelyen, de amúgy továbbra sem váltam édesszájúvá, szóval nem fognak sűrűsödni az édes receptek.

Vera: Rendben, szóval eeegy tooorta Verááának októóóber 17-re, felírtam ;) Rebarbara nem lesz már akkor, baj ha leváltom valami másra?

chriesi: Köszi, Neked is kellemes ünnepeket! Örülök, hogy tetszik ;) Ha nem kapsz piros rebarbarát (itt azóta, hogy elkészítettem a sütit, nem láttam teljesen pirosat), akkor pl. gránátalmasziruppal színezd. Kissé előnytelen a rebarbara zöld és piros részeinek keveredése során keletkező barnás szín.

ehran: Köszi! Majdnem mindegyik bejegyzésben található valamilyen tipp vagy trükk, itt mondjuk most eléggé erőteljesen kiemeltem a kandírozott rebarbarát.

Puszedli írta...

Furcsa, hogy édességet készítettél. Sokszor azt hiszem Ti nem is esztek ilyesmit.. :)

A rebarbara csíkok pedig zseniálisak!!

Édes és Keserű írta...

Nem ragaszkodom a rebarbarához, meglephetsz bármilyen tortával :)))

Cserke írta...

Beatbull, ez gyönyörűszép és az eper rebarbarával nagy kedvenc. Kandírozás elmentve jobb időkre.
Idáig favorizáltam, hogy éttermet nyiss, de erősen hajlok a cukrászda felé :)Esetleg kombináltan?

chriesi írta...

Itt sehol, de sehol sincs piros rebarbara, egyetlen egy földet kivéve, ahol magad szedheted, úgyhogy szerencsém van, feltéve, ha idén is ültettek. :) Jó ötlet! Múltkor egy adagot céklalével színeztem...:DDDD

Beatbull írta...

Puszedli: Amúgy tényleg nem vagyok nagy édesszájú - délutáni süti helyett is inkább gyümölcsöt nassolok. Ill. ezért is készítek inkább sorbet-kat édességként. (A "Ti"-nek már tavaly szept. óta vége.)

Vera: Rendben. Valamilyen allergiák esetleg, amikről tudnom kellene? ;) A szállítástól már most ódzkodom, ezt a tortát sem sikerült teljesen épen elvinnem Nürnbergbe - ami csak 20km...

Cserke: Köszi szépen Cserke, s köszi a szuper sütireceptet is! ;) Ehh, köszi, nem nagyon hajlok a sütemények / tészták felé. Kenyeret / tortát tudok sütni, de messze nem élvezem annyira, mint új előételeket kitalálni és még főzés közben is új ötletek alapján módosítgatni. Szóval patissier-t majd fogadok az étterembe ;)

chriesi: Szerencséd van. Kolléganőmnél panaszkodtam arról, hogy miért nem piros a rebarbara, amire mondta, hogy ő külön kiásta és elhozta a tűzpiros rebarbarát a nagyijától. Otthon a kertbe elültetve viszont csak felemás színűen nő. Talán a talajtól is függ a rebarbara tűzpiros színe?

petru írta...

Ha jól fogtam fel, itt FÖLDIEPERRŐL van szó, nem eperről.

Beatbull írta...

Igazad van, hogy az eperfa termését is epernek nevezik (bár az emberek többsége nem ismeri), de hétköznapi szóhasználatban az eper szó a földiepret jelenti. Google képkeresőbe beütve pl. csak földieper képet kapsz, wikipedia is a szamócára irányít át az "eper" szóra keresve, boltokban is eperléként jelzik a földieperből készült levet, fagylaltoknál / joghurtkészítményeknél is eperként tüntetik fel a földiepret. A receptben szereplő eper földieper, de ez a kép alapján is kivehető.

chriesi írta...

Ez érdekes! Képzeld idén nem ültettek. :( Megsütöttem a piskótát, eszméletlen jó!

Beatbull írta...

Ez pech - akkor marad a zöld-piros rebarbara piros vége. Akkor marad igazán szép tiszta rózsaszín, ha még a belseje sem zöld - az ilyen piros-zöld rebarbaránál gyakran kívül még piros, mikor belül már zöld, s ez már elég ahhoz, hogy barnás tónust adjon az eredménynek.
Köszi, örülök, hogy ízlik a piskótarésze - remélem Cserke is olvassa, mert az ő receptje ;)

chriesi írta...

Sikerült szereznem egy helyen! :D Már kandírozok is, remélem szép lesz az eredmény, valamint, hogy nem csalóka a rebarabra, egyébként "eper rebarabra" néven fut, legalábbis a farmernél, akinél vettem. A többi részét nem csináltam meg, a piskótát is csak azért mert készítettem egy adag házi túrót és a máknak meg sosem tudok ellenállni. :)

Makka írta...

Hogy egy kicit kapcsolódjam az eper vs. szamóca ügyhöz...
Ezt a piros, kissé édeskés (már viszonylag) rebarbarát nálunk általában eperrebarbarának hívják, de vicces, mert az angoloknál van egy Rapsberry red fajtájú, de ugyanezt takarja.

Ez a kandírozás tényleg zseniális, remélem, az itthon termőből is lehet majd.

Egyébként a rebarbara nem túl igényes növény, tavasszal egy kicsit fel kell ásni körülötte a földet, trágyázni, és onnantól türelmesnek lenni. Ja, meg locsolni is érdemes, de elég jól tűri a szárazságot, akkor viszont természetesen nem nő olyan gyorsan.

Beatbull írta...

chriesi: Ha szépen simára kented a rebarbaracsíkokat a silpaton / sütőpapíron, akkor szép lesz az eredmény. Szerintem csupa élmény egy ilyen chipset elropogtatni - hétvégén pl. megkínáltam vele szomszédaimat, a szomszédnéni teljesen odavolt a rebarbara chipstől ;) A mousse-szerű könnyed rebarbara krém is nagyon finom, akár piskóta nélkül is készítheted simán mousse-ként.

Makka: Nekem elég az is, ha az egész szára piros, hívhatják gránátalmarebarbarának is ;) Persze, otthon termőből is lehet kandírozni, akár a zöld színű rebarbarát is - talán még izgalmasabban is mutat a piros / rózsaszín háttér előtt.

chriesi írta...

@Beatbull: Sajnos nem lett annyira szép a színe, de majd még kutatok rebarbara után. Hasonló mousse-t már készítettem, most csak azért nem került rá sor, mert egy egész tortát nem tudtam volna kivel megetetni. :)))) No és várom a helyi epret az epres réteghez!

Beatbull írta...

Ügyelj arra, hogy a rebarbara belseje se legyen még zöld, hanem fehér vagy rózsaszín. Az a kevés zöld szín is elég, hogy megbarnítsa a színét. Én a hétvégén még egy kicsit finomítottam rajta és egyszerűsítettem a recepten (majd májusban blogon is írok róla), a szomszédaimat kínáltam meg vele húsvéti figyelmességként - örömmel eltüntették ;)
Helyi eper: múlt szombaton már kapható volt német eper a Bodensee környékéről. Nincs messze tőled, bár a legelső eper nem szokott még olyan jó minőségű lenni, mint a közvetlen utána szedett.

Reni írta...

Jajj két hete nem jutottam ide a blogodra és csak most szembesültem ezzel a csodával :O Valami fantasztikus!
A kandírozott rebarbarát tutttti, hogy ki fogom próbálni!

Beatbull írta...

Ejnye-bejnye Reni! ;) Köszi, örülök, hogy tetszik! Időközben már átalakítottam egy "szofisztikált" tányérdesszertté is - majd még később írok róla ;)
A kandírozott rebarbara így egy pár csepp rózsavízzel tényleg nagyon tuti. Ha szép vékonyra sikerül hántolnod, akkor kiszikkasztás után nagyon kellemesen törik - egy élmény harapdálni ;)