hétfő, november 20, 2006

Andalucía

Az emúlt hetekben nem nagyon folytattam a naplómat. Ennek két egyszerű oka van: nem igazán jutottam hozzá, valamint 1 hetet Andalúziában töltöttem. Egyik kedves volt osztálytársam, Olgi - aki fél évig tanul Almeríában erasmus-szal - meghívott hozzá a déli spanyol tengerpartra. S mivel én imádom Andalúziát, no meg az ottani ételeket is, így számomra csak egy válasz jöhetett szóba.

Az első nap, mikor megérkeztem esett az eső ... a sivatag közepén. Nos az ilyen is ritka, de szerencsére elég hamar kitisztult utána az ég és kellemes 27 °C-ban, napsütésben kirándultunk. Első két nap Granadába mentünk, ahol az első nap a várost, második nap pedig az Alhambrát és a mellette épült "kis" parkot, a Generalife-t néztük meg. Az ezt követő két napot Almeríában töltöttük. Megnéztük a várost, sétáltunk a parton, buliztunk, sőt még fürödtem is a tengerben. No s persze főztünk is ;) Egyik este Olgi kenyérpudingot készített, én pedig a cukkinis - koktélparadicsomos csirkemellemet főztem - némi fokhagymával. Meg kell említenem, hogy a sima egyszerű szupermarketi fokhagyma annyira finom zamatos volt, hogy a megmaradt 2 darabot hazahoztam ;) Másnap este Olgival kubai ételt főztünk, azaz sertéshúst egyben fokhagymás-citromos-sós-borsos keverékkel megszurkálva, hozzá főtt tököt hasonló lével, rizst és sült banánt. A sült banán alatt ne a desszertre gondoljatok, hanem inkább olyasmire, mit pl a tócsni. Nagyon finom volt, csak egy pöppet sótlanra főztem a rám bízott tököt és rizst ... Sebaj ;) Képekkel sajnos egyelőre nem tudok szolgálni, mert Zsófi (Olgi lakótársa) készített képeket róluk és még nem jutottam hozzájuk. Majd idővel pótlom.

No ezen kívül természetesen a tenger gyümölcseiből is falatoztam, hamár ilyen környéken járok, ahol frissen jut hozzá az ember. Granadában ettem egy tányérocska (nos, tényleg nem volt sok) királyrákocskát, majd Mojacarban este tengeri csigát, amit egy nagyon finom paradicsomos-paprikás-fehérboros mártásban tálaltak, valamint kövön sült nítúr tintahalkarikákat és kis polipokat. Csak a kagylócskák maradtak ki :( Majd legközelebb ;)

Akit érdekelnek a képek a tájakról / épületekről, a http://beatbull.myphotoalbum.com/ címen tekintheti meg őket.

3 megjegyzés:

Földes Péter írta...

Koszonomszepen a kielegito valaszt Andaluziarol!:-)Tok jo lehetett es orulok, hogy Olgi is jol van!Hogy keszul a bananos tocsni?

Unknown írta...

Spanyol vidéken erre külön kapható egy sütnivaló banán. Olgi folyó víz mellett késsel hámozta meg (magától nem jött volna le, lehet mert eléggé zöld is volt). Ezután olyan 6-8 centi hosszú darabokat olajban minden oldalról szép barnára megsütötte (hogy puhák legyenek), majd Bogi kilapította. Ezeket a kilapított banánokat azután Olgi mégegyszer átsütötte olajban, majd csak a végén sózta meg. A banánnak nem is volt még az a tipikus édes íze, szóval még a kevésbé ínyencek se ijedjenek meg, hogy "úristen! banánt sózni!?!?" ;)
Nem tudom, mennyire nézted meg a képeket - Cordobában rád is gondoltuk, Peti ;) -> ld. http://beatbull.myphotoalbum.com/view_photo.php?set_albumName=album09&id=gyalogos_lampa

Földes Péter írta...

El kezdtem nezegetni a kepeket, de idaig nem sikerult eljutnom, nagyon meno ez a lampa:-)Koszi a receptet!