szerda, november 11, 2009

Máglyarakás birsalmával

A címben szereplő étel ötlete már tavaly megfogalmazódott bennem, de sajnos addigra már elmúlt a birsszezon. Ditém emlékeztetett idén arra, hogy birsalmával szerettem volna máglyarakást készíteni. Eleinte úgy gondoltam, hogy közvetlenül a sütőben sütöm meg a birsalmát a kaláccsal és a tojásos tejjel együtt, de starfokker révén a Lebovitz oldalán szereplő birs-befőttnél kötöttem ki. Végül csak az ötletet karoltam fel és saját elgondolásom alapján készítettem el a befőttet. Szegfűszegért pl. egyáltalán nem rajongok, ezért ez nem is került bele, s a klasszikus fahéjat is mellőztem. Szerintem a birsalma és a babérlevél rendkívül jól illenek egymáshoz, ezért pusztán babérlevéllel ízesítettem a birs-kompótot.

birs birsalma kompót babérlevél szirup

Addig főztem a birsalmát kis lángon, míg szép rózsaszínes nem lett. Ezután a szirupban hagytam lehűlni és másnapig a hűtőbe tettem. Önmagában is nagyon finom volt a befőtt, ellenben külön meg szeretném jegyezni, hogy a befőtt leve kitűnően alkalmazható birs-szörpként! Már el is fogyott, sajnos ...

máglyarakás máglya kalács birs birsalma kompót babérlevél szirup vanília vaníliás cukor szeletelt mandula mandulalapka

Maga a máglyarakás a kissé újragondolt receptem alapján készült. Mindössze annyit változtattam rajta, hogy alma helyett birsalma került ezúttal bele és alaposabban végigcsurgattam a tojásos vaníliás tejet a kalácsdarabokon. A babérleveles ízt még esetleg tovább lehetne fokozni, ha 4-5 friss babérlevéllel együtt főzzük fel előbb a tejet és ezt alkalmazzuk. Kissé tartalmasabb desszert, de a hidegebb őszi / téli napokra kitűnő édesség. (recept)

6 megjegyzés:

Cserke írta...

Birsalmás. Csak jó lehet:))

ribizli írta...

Gyömbérrel, ánizzsal és kardamommal is finom ám a birs, ha már a szegfűszeget nem kedveled (szegfűborsot sem?).

Sajtkukac írta...

:-) Ez jó, nálam libamell-rilette készült tegnap - birsalmával és babérlevéllel :-)
N

starfi írta...

de nagy király vagy! ezek szerint mégis működik a "ha-sokáig-kis-lángon-főzzük-a-birset-rózsaszínes-lesz" elmélet :) megint klassz lett a máglyarakásod.

Unknown írta...

Cserke: Jó is ám! ;)

ribizli: Köszi a tippet! Birs curry formájában próbáltam már ezeket a fűszereket is birssel, de ezt a máglyarakást viszonylag konzervatívan szerettem volna tartani. Ezért került bele csak babérlevél. Tokaji aszú is jól megfért volna még mellette. Szegfűbors elmegy, de csak mértékkel. A szegfűszeg viszont nagyon kellemetlen ízű számomra.

Sajtkukac: Nagyon jól néz ki a rillette-ed! Izgalmas lehet a rillette íze a birsalmával együtt.

starfokker: Köszi! Hát, "csak" rózsaszín lett. Nem tudom meddig és hogyan kellene főzni, hogy mélypiros / bordó színt kapjak, mint a birsalmasajtnál.

lorien írta...

De jó, hogy említed, én is majd' megfeledkeztem róla :)