hétfő, december 15, 2008

Körtés fagottini gorgonzolamártással

Már korábban is csevegtünk Mammával erről az ételről, ill. pontosabban a körtével töltött tésztáról sajtmártással. Nemrég újból felelevenítette Mamma, s mivel utóbbi időben szinte minden hétvégén tésztát gyúrok, ezért végre el is készítettem. Szó szerint 2 percre a lakástól található egy olasz étterem, ahol kb. havonta változik a szezonális étlap. Ezen szoktak néha szerepelni a körtés batyucskák négyféle sajtból készült mártással. Tökéletesen készítik! Olyan finom, hogy felülmúlni esélytelen... Emiatt csak megközelíteni próbáltam ;)


A töltelék csak és kizárólag körtéből állt, azaz nem kavartam bele ricottát vagy egyebet. Ebben az olasz étteremben is csak körte kerül a kis batyucskákba. Egy kicsit nedves volt a körtepép, ezért gyorsan kellett dolgozni. Sajnos emiatt a batyuk sem lettek olyan szépek. A mártáshoz csak gorgonzolát használtam, némi tejszínben olvasztottam fel. Nagyon finom lett! Különösen az tetszett benne, hogy szép érett és ízes körtét sikerült kapnom hozzá a piacon. Egy pohár száraz fehérbor kíséretében pompás könnyed ebéd volt. (recept)

5 megjegyzés:

nana írta...

óóó, ez nagyon jól hangzik! :) a napokban én is levettem a polcról a tésztakészítő gépemet..

Vesta írta...

Ugyanilyen gorgonzolamártást készítettem tegnap,csak abba még egy kis szerecsendió is került, és csirkemell csíkok voltak alatta,legközelebb körtés batyuk lesznek :)
Nekem nincs tésztagépem, de gondolkodom egy beruházáson, Te miért szereted használni?

Unknown írta...

nana: örülök, hogy tetszik ;)

Vesta: hmm, tényleg, szerecsendiót is reszelhettem volna még bele.
A tésztagépet azért szeretem használni, mert ha jól meg van gyúrva a tészta, akkor nagyon szép egynemű vékonyra ki lehet vele nyújtani a tésztát rendkívül gyorsan és különösebb erőfeszítések nélkül. Sodrófával mindig kicsit nehézkesebb, mert a tészta a rugalmasságánál fogva mindig megpróbál összehúzódni - no meg nem is lesz sose egyneműen szép hajszálvékony a tészta. Másrészt pedig ha utána spagettit vagy tagliatellét akarsz belőle csinálni, akkor erre is találsz egy egyszerű "tekerőt" a tésztagépen, ami seperc alatt egyforma hosszú csíkokat varázsol a kinyújtott tésztából. Kb. 2 perc szokott nálam lenni míg a tésztagolyót kilapítom és tagliatellévé vágom - sodrófával és késsel ez jóval hosszabb folyamat lenne.
Mindenképp lehessen állítani a vastagsági fokozatokat a nyújtóhengernél. Motoros tésztagépek is vannak már a piacon, ezeknek semmi értelmét nem látom - tekerővel ugyanis mindig te adod meg a sebességet és könnyedén megállhatsz. Némely tésztagéphez pedig kaphatóak még kiegészítők, amivel aztán különböző egyéb formájú tésztát is tudsz metszeni.

Vesta írta...

Köszi, ez alapos és kedvcsináló válasz volt!Jár rajta az eszem, lehet, hogy írnom kell még a Jézuskának gyorsan :) Ízbolygó is épp ma írt egy lelkes posztot a házi tésztáról és a tésztagépéről, ha beszerzek egyet, én is közzé teszem :)

Mamma írta...

Ó, akkor ez a tészta is megszületett:-))
Én inkább ricottával szeretem a tölteléket, de legyen kevés, a körte ugyanis magában túl édes, ahogy már írtam. Ez persze csak előételre vonatkozik, de zöldfűszerekkel is lehet rajta valamit enyhíteni. (Például nagyon kedvelem a körtét rozmaringgal.) Akkor nem is esik össze annyira.

A gorgonzolamártás nálam abszolút kedvenc:-)! néha ezzel, néha azzal keverve:-))