csütörtök, május 06, 2010

Kacsamell chilis-gyömbéres rebarbarával

Az essen und trinken ehavi kiadásának első három oldalát az épp idényben lévő rebarbarának szentelték. A bemutatott receptek egyáltalán nem fogtak meg, viszont nagyon izgalmasnak találtam az egyik szerkesztő tippjét, mely sajnos konkrét recept nélkül szerepelt csak. Szerinte a rebarbara egyik legjobb alkalmazása a konyhában, ha chilivel, gyömbérrel és barna cukorral épphogy csak összemelegítjük és sült kacsamellhez tálaljuk. Rögtön ki is próbáltam ezt a tippet, s nagyon bevált.


Kétszer is elkészítettem ezt a rebarbarás mártást, vagy nevezhetjük köretnek is. Ugyan tisztában voltam azzal, hogy a rebarbara igen hamar megpuhul hő hatására (és emiatt felesleges meghámozni is), viszont mégis elcsodálkoztam, amikor első nekifutásomnál alig 2 perc alatt teljesen szétmállott a rebarbara a serpenyőben. Nagyon fontos tehát ennél a receptnél, hogy a rebarbarát csak közvetlenül a tálalás előtt készítsük el. Eredményként kitűnő édes-savanyú mártás / köret született a rebarbarából a kacsamell és a pirított / párolt édesköménygumó mellé. (recept)

6 megjegyzés:

PartizánOrsi írta...

Engem megfogtak az e&t rebarbara-receptek, de hát én édesszájú vagyok :-) Már tervezek egy lekvárt a relish alapján, de ahhoz még drága a rebarbara. De örömmel hallom, hogy a gyömbéres rebarbara bevált, azzal is kacérkodom.

Limara írta...

Csodás,muszáj kipróbálni, nagyon szeretem a rebarbarát:)

Notburga írta...

A rebarbara ilyenforma elkészítése érdekesnek ígérkezik. Sajna, az édesköménygumóval nem tudok megbarátkozni...

á la carte kulinaria írta...

Gyönyörű!

Orsi írta...

Imádom a rebarbarát, és szívesen eszem bármilyen süti vagy édesség formájában. De nagyon tetszik ez a megoldás is, ki is próbálom, bár kacsahúst én nem eszek. Szerintem quinnoa-t fogok főzni a rebarbara mellé, és nem tartom kizártnak, hogy egy kis mézes-mustáros mártás is jól passzol hozzá.

Unknown írta...

Á la carte: Köszi szépen!

Flat Cat: Nagyon egyre jártak a gondolataink ;) Kacsa mellé igazán pompás köret / mártás varázsolható rebarbarából!

Orsi: Hmm, próbálhatod libamellel is ;) Vega vonalon haladva, hmm, édesburgonyához tudom még jól elképzelni.