szerda, május 19, 2010

Sült véres hurka rebarbarás céklával

Olyan lealacsonyító szerintem a rebarbara számára, hogy csak édes süteményekben szokta végezni, ezért tovább keresgéltem és töprengtem a rebarbara sós ételekben való alkalmazásán. Egy 1983-as gyümölcsökről szóló könyvemben (Time Life szakácskönyvsorozat) találtam egy utalást egy 1948-ban kiadott lengyel szakácskönyvre (Zofia Czerny, Maria Strasburger: Zywienie Rodziny), melyben egy teljesen kézenfekvő párosításon alapuló receptet idéztek: cékla és rebarbara. Ebben a receptben püré készül a két alapanyagból némi tejföllel és kaporral megszórva, melyet sült húsokhoz ajánlanak köretként. Nekem olyan ötletem támadt, hogy a cékla-jus-mbe és a belőle Flat-Cat által továbbfejlesztett céklalekvárba balzsamecet helyett ill. gránátalmaszirupot kiegészítve rebarbarát teszek. Az elképzelésem nagyon jól bevált.


A zöldségesem gyönyörű céklát hozott külön nekem, melyen látszott, hogy hajnalban még a földben pihent. A rebarbarás céklához krumplipürét készítettem, valamint megkóstoltam az új piaci hentesem véres hurkáját (blutwurst). A legtöbb hentessel ellentétben nála tenyérnyi méretű darabokban kapható a blutwurst. Ezért is került most korongok helyett ez a rusztikusabb alakzat a krumplipürére. A cékla és a rebarbara nagyon jól ment a sült véres hurkához, mindössze egy kevés frissen reszelt torma hiányzott még a tányérról. (recept)

7 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik, ez a változat is elkészül majd nálam lekvár formájában! :) Ha ilyen szép véres hurkát itt nem is kapok hozzá, de grillezett húsok mellé kipróbálom! :)
Én tavaly krémlevest főztem rebarbarából és céklából, az is nagyon bejött, szóval ez nálam nyerő kombináció! :)

Polimer írta...

Látom tombol a rebarbara mánia! :) Van egy recept a feinschmeckerben, ott zöld borssal és grenadinnal van kombinálva és carabineross-hoz adja Bernd Stollenwerk!

Unknown írta...

Flat Cat: Krémleves is nagyon jó ötlet! De lekvárnak is jó lesz - érdemes hozzá igazán édes céklát beszerezni.

Polimer: Köszi a tippet! Ez a recept még 2 hete készült, csak a sűrű programjaim miatt nem jutottam el addig, hogy kitegyem. Tegnap láttam átlapozás közben a Feinschmeckerben a borsos receptet - ki fogom próbálni!

duende írta...

Ez a fotó... valami csúcs! :)

Unknown írta...

Köszi szépen, duende! ;)

ORsi írta...

tetszik az ötlet. újabb izgalmas párosítás a véres hurkához. már a színek miatt is szívesen ´megkóstolnám.

Unknown írta...

Köszi szépen, Orsi! Színekkel kapcsolatban lesz még néhány receptem a közeljövőben ;)