kedd, október 19, 2010

Lazacpisztráng karfiolpürével, füge-vinaigrette-tel

A brokkolinak is jót tesz egy kevés savanykás íz, ezért is kerül nálam a brokkolihoz általában egy kevés fehérbor. Karfiolnál viszont szerintem még annál is fontosabb megfelelő savanykássággal kiegyensúlyozni az ízét. Legyen az a savanykás íz tejföl, fehérbor, citrom, vagy mint ebben az esetben ecet. Magát a pürét most teljesen tisztán hagytam, csak köréje locsoltam a füge-vinaigrette-ből. Így külön is ízlelhető a tiszta karfiolíz ill. a vinaigrette-tel együtt kóstolva a fügeecet könnyítő, üdítő, ízeket megnyitó hatása. A füge-karfiol páros ötlete a brokkoli-füge párosításból eredt, s foodpairingen is megerősítést találtam rá. Maga a fügeecet nem eredményezett volna eléggé fügés és kiegyensúlyozott édes savanykás ízt, ezért aprítottam a vinaigrette-be egy friss érett édes fügét is. A karfiolpüréhez és a füge-vinaigrette-hez is nagyon jól ment a bőrén ropogósra sült lazacpisztráng. (recept)

3 megjegyzés:

judit magos írta...

Megint nagyot alkottál!

chriesi írta...

Nagyon elegáns!

Beatbull írta...

Köszi Judit és chriesi! Egy kicsit hiányzott a tányérrol valami élénk zöld szín, sajnos az őszbe hajló bazsalikomom nem volt már túl zöld, így nem dobta fel annyira a tányért.