csütörtök, október 21, 2010

Chilis lencse aszalt mangóval

Igazán egyszerű köret pl. kacsamellhez, vagy lehet akár főétel is vegetáriánusoknak és lencsekedvelőknek. Az ihletet a július végén a Bábelben kóstolt édes chilis lencse adta. A lencsének mindig jót tesz egy erőteljes löket édes és savanykás íz. Nem emlékszem, hogy a Bábelben volt-e aszalt gyümölcs a lencsében - úgy rémlik, hogy csak édes chilimártással volt ízesítve. Én a betervezett sárgabarackecethez illően aszalt sárgabarackot szerettem volna beletenni, de egyrészt elnéztem az itthoni készleteimet (aszalt szilva volt csak itthon), másrészt pedig a piacon a zöldségesemnél nem volt épp kapható. Volt viszont helyette aszalt mangó, amit nagyon jól el tudtam képzelni a lencséhez. Az is lehet, hogy legközelebb aszalt papaya kerül bele, szerintem azzal is nagyon jó lenne.


Csirkealaplével is lehetett volna főzni a lencsét, de én most csak vízzel öntöttem fel. A végén amúgy is került még hozzá sárgabarackecet és szójaszósz, a chilivel és mangóval együtt pedig így is igazán összetett ízt alkottak. Szóval nem hiányzott belőle az alaplé. Az enyhe zöldséges ízt egy kevés angolzeller adta, amit csak néhány perccel a tálalás előtt adtam a lencséhez, hogy ne veszítse el élénk zöld színét. (recept)


Orsit megkértem, hogy a kísérleti konyha facebook oldalára készítsünk egy üdvözlő-/beléptetőképet is az új logóval. Ezt az új rajongók láthatják legfőképp még csatlakozásuk előtt, de kíváncsi jelenlegi rajongók is megnézhetik az üdv fül alatt. Nagyon szép tervet készített rá Orsi egy lencsés képpel, csak én maradtam el egy a bloghoz illő lencsés étellel és annak fényképével. Szerintem igazán frappáns ötlet az átalakulásra és az apró mozzanatokra utaló buborékokat a lencsével játékba hozni. Még egyszer köszönöm szépen Orsinak a terveket, az együttműködést és az új logót! Ajánlom kedves Olvasóimnak Orsi honlapját és blogját is, ahol ötletes munkáiból további szép példákat lehet megtekinteni ill. aktuális projekjeiről olvasni.

4 megjegyzés:

certaldo írta...

Jelentés a végekről: Csirkealaplével főzve és aszalt helyett sok friss mangóval, mangóecettel is istenien működik! /az én elfekvő készleteimből ezt lehetett kihozni ma:)))/

Orsi írta...

Nagyon szívesen, élmény volt a közös munka (csak mindig gondoskodnom kellett róla, hogy tele legyen a hasam, mielőtt leültem a feladataidhoz, különben kínzás lett volna). Remélem, sokan nyomják majd a like-ot a Facebook oldaladon! ;)

Unknown írta...

certaldo: Köszi az infót! Kipróbálom én is friss mangóval - nem lett túl trutyis? Azért jó kis elfekvő készleteid vannak ;)

Orsi: Idővel meg lehet szokni, hogy úgy lapozgass receptkönyveket vagy gondolkodj ételeken, hogy ne korogjon tőle a gyomrod ;) Köszi még egyszer!

certaldo írta...

Nem, nem lett trutyis. :) A mangó épp azért volt "elfekvő", mert nem volt tökéletesen érett. Amire szerettem volna, arra így nem volt alkalmas, ebbe viszont nagyon passzolt.