szerda, szeptember 19, 2007

Ánizskapor-zellerleves szőlővel

Lám idén is elérkeztünk a szüret idejéhez, s tele vannak a piacok érett finom szőlőkkel. Szőlő-, must- ill. borlevesek után kutatva Jennifer Joyce egy inkább közvetetten szőlőhöz kapcsolódó levesén akadt meg a szemem.


Az ánizskaporgumókat kb. 1/4 zellergumóval, apróra vágott hagymával és fokhagymával némi vajban puhára dinszteltem, majd száraz fehérborral és zöldséglevessel feltöntöttem, szétfőztem és péppé aprítottam a mixerrel s egy kis tejszínnel finomítottam még rajta. A végén került csak bele a szőlő, hidegen, nehogy eldeformálódjon a felmelegítés közben. A rozmaring a tetején csak ráadás, azt hiszem egyik Jamie Oliver showban készült szőlős calzone-pizza rozmaringgal, szóval ha nekem nem hinnétek, hogy finom együtt a kettő, akkor remélem neki legalább ;) Nagyon kellemesen harmonizál a szőlő az enhye zeller- és ánizskaporízzel; összességében kellemes késő nyári könnyű leves ;) (recept)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne haragudj, de nem tudom, mi az ánizskaporgumó. Véletlenül nem az édeskömény?? Ami olaszul finocchio?
Épp tegnap vettem egy párat, és épp azon tanakodom, mit barkácsoljak belőle (tudom, fordítva illene:-)) köretnek gondoltam eddig, de ez a leves is nagyon jól hangzik.
Én elhiszem neked, hogy remek hozzá a rozmaring, hmm, már a számban is érzem...

Unknown írta...

Nem haragszom, sőt köszönöm, mert nem tudom, hogy otthon hogyan hívják ;) Itt Németországban ugye Fenchel, ami magyarul ánizskapor és édeskömény is - egyik a zöldje, másik a magja, de nem tudom, hogy magát a növényt (fehér része) hogyan becézik :( Szóval erre gondolok én ánizskaporgumó alatt: kép. Egyik ismerősömmel is tanakodtunk már a helyes elnevezésen, de nem találtunk jobbat rá, mint az ánizskaporgumót... Odahaza akkor ezt is édesköménynek hívják, mint a magokat is?
Amúgy recepteim közt találhatsz még pár "ánizskaporgumós" ételt, kedvencem a narancsos kombináció ;) Néhány ötlet: ánizzsal, fokhagymával, csirkével, naranccsal, naranccsal, pisztránggal, naranccsal, salátaként és almával, salátaként (Tipp: csíkokra vágva és olaj nélkül szárazon teflonban kicsit megsütve is nagyon finom nasi, s kellemes gyomornyugtató hatású ;) ) Majd írj, hogy mi lett végül belőlük ;)

Névtelen írta...

Ó, persze, ez az! Köszönöm, igen, -Fenchel, finocchio, ez otthon az édeskömény (szóval eddig így tudtam).
A narancsos csirkéd nagyon jó, jól megvadítottad:-), lehet viszont, hogy én a *hagyományos*-at készítem, salátának, még kiötlöm. A férjem imádja az édesköményt, de eddig csak párolgattam vagy pirítottam, nem cifráztam:-))
Feltétlen beszámolok!

Mamma írta...

:-)) megvan a kis komisz:-))
tényleg nagyon jó, biztos erre gondoltam tudat alatt.