Ánizskapor-zellerleves szőlővel
Lám idén is elérkeztünk a szüret idejéhez, s tele vannak a piacok érett finom szőlőkkel. Szőlő-, must- ill. borlevesek után kutatva Jennifer Joyce egy inkább közvetetten szőlőhöz kapcsolódó levesén akadt meg a szemem.
Az ánizskaporgumókat kb. 1/4 zellergumóval, apróra vágott hagymával és fokhagymával némi vajban puhára dinszteltem, majd száraz fehérborral és zöldséglevessel feltöntöttem, szétfőztem és péppé aprítottam a mixerrel s egy kis tejszínnel finomítottam még rajta. A végén került csak bele a szőlő, hidegen, nehogy eldeformálódjon a felmelegítés közben. A rozmaring a tetején csak ráadás, azt hiszem egyik Jamie Oliver showban készült szőlős calzone-pizza rozmaringgal, szóval ha nekem nem hinnétek, hogy finom együtt a kettő, akkor remélem neki legalább ;) Nagyon kellemesen harmonizál a szőlő az enhye zeller- és ánizskaporízzel; összességében kellemes késő nyári könnyű leves ;) (recept)
4 megjegyzés:
Ne haragudj, de nem tudom, mi az ánizskaporgumó. Véletlenül nem az édeskömény?? Ami olaszul finocchio?
Épp tegnap vettem egy párat, és épp azon tanakodom, mit barkácsoljak belőle (tudom, fordítva illene:-)) köretnek gondoltam eddig, de ez a leves is nagyon jól hangzik.
Én elhiszem neked, hogy remek hozzá a rozmaring, hmm, már a számban is érzem...
Nem haragszom, sőt köszönöm, mert nem tudom, hogy otthon hogyan hívják ;) Itt Németországban ugye Fenchel, ami magyarul ánizskapor és édeskömény is - egyik a zöldje, másik a magja, de nem tudom, hogy magát a növényt (fehér része) hogyan becézik :( Szóval erre gondolok én ánizskaporgumó alatt: kép. Egyik ismerősömmel is tanakodtunk már a helyes elnevezésen, de nem találtunk jobbat rá, mint az ánizskaporgumót... Odahaza akkor ezt is édesköménynek hívják, mint a magokat is?
Amúgy recepteim közt találhatsz még pár "ánizskaporgumós" ételt, kedvencem a narancsos kombináció ;) Néhány ötlet: ánizzsal, fokhagymával, csirkével, naranccsal, naranccsal, pisztránggal, naranccsal, salátaként és almával, salátaként (Tipp: csíkokra vágva és olaj nélkül szárazon teflonban kicsit megsütve is nagyon finom nasi, s kellemes gyomornyugtató hatású ;) ) Majd írj, hogy mi lett végül belőlük ;)
Ó, persze, ez az! Köszönöm, igen, -Fenchel, finocchio, ez otthon az édeskömény (szóval eddig így tudtam).
A narancsos csirkéd nagyon jó, jól megvadítottad:-), lehet viszont, hogy én a *hagyományos*-at készítem, salátának, még kiötlöm. A férjem imádja az édesköményt, de eddig csak párolgattam vagy pirítottam, nem cifráztam:-))
Feltétlen beszámolok!
:-)) megvan a kis komisz:-))
tényleg nagyon jó, biztos erre gondoltam tudat alatt.
Megjegyzés küldése