szombat, szeptember 29, 2007

Ratatouille

Gondolom odahaza már mindenki látta a mozikban a L'ecsó (Ratatouille) című animációs filmet - aki még nem, mindenképp nézze meg! Itt Németországban csak most kerül majd a mozikba, nem tudom mi az elhúzódás oka, de néha megesik az ilyesmi... Lehet a rengeteg reklám is szuggerált, hogy végül ma ratatouille-t, azaz provence-i lecsót készítsek.


A ratatouille receptje többek közt abban hasonlít a magyar lecsóéra, hogy ahány ház, annyiféle elkészítési mód. Az enyém is valószínű csak az én négy falaim között készül így, hisz még nem olvastam róla, hogy valaki szinte egy bloody mary-vel löttyintené le utolsó finomításként a zöldséget, mielőtt a sütőbe tolja ;) A gin alkoholtartalma persze elpárolog a hosszas rotyogás során, de jelenléte tovább emeli az összíz élményét. (recept)

Tipp: Ratatouille másképp marhasteakkel ill. variációk ratatouille-ra.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A rétesedre írt kommentem valahogy elszállt tegnap (ezek szerint nálad sem landolt), de majd pótolom, elég hosszú lett:-)!
Ha jól emlékszem, Zsúrkenyér írt a ratatouille világfiságáról egy szép postot, ebbe még a Bloody mary is belefér, ez nagyon tetszett! Bár hadd jegyezzem meg, hogy legjobb tudomásom szerint a BM vodkával autentikus, bár nekem sehogy sem passzol össze:-) Ez persze mit sem von le az értékéből, és abból sem, hogy legközelebb én is löttyintek bele valamit:-)), de vörösboron kivül másra még nem gondoltam:-)))

Unknown írta...

felcsigáztál, hogy mit írtál a rétesre ;) várom!
örülök, hogy felbátorítottalak ;) én általában körülnézek a könyhában, ahol boron kívül kb. 10féle szesz áll karnyújtásnyira, s ami épp hangulatom szerint illik hozzá, azt próbálom ki (tehát innét jön pl. az, hogy szinte minden ételembe kerül egy kevés szesz, csak az ízek fokozásáért ;) )
bloody marynél én úgy ismerem a történetet, hogy eredetileg vodkával készült, csak az 50es években usa-jában nem lehetett vodkához jutni s ginnel készítették ugyanúgy bloody mary néven, míg végül ginnel terjedt el hivatalosan is arrafelé. A vodka nekem spec. túl semleges, tehát nálam ezért készül ginnel a bloody mary (és a white mary is, ld. itt ;) )
Igen, zsúrkenyérnél volt olvasható nemrég a világ lecsóiról néhány szép bejegyzés, be is linkelem ide: zsúrkenyér lecsói. S hamár lecsózunk, akkor még itt egy titkos tipp - lecsó, ahogy nálam készül ;)

Névtelen írta...

Azt a rétest megpróbálom összehozni:-)
Azt hiszem, mi nem jövünk zavarba, ha túl sok alkohollal kellene főzni:-), rendkívül jól kiegészíti a fűszerezést, sőt, ha elég markáns, helyettesíti is azt. Öt perc erős főzés után nyomtalanul elillan az alkohol, de az aroma megmarad, és ezért drága nedüt is érdemes néha porjaira forralni... persze ezt a lépést kevesen merik meglépni:-) de erről majd máskor, máshol...
A vodka-gin párbajt így nem ismerem, de ez is bizonyítja, hogy a vodkáé az elsőbbség. Én főzésnél épp semlegessége miatt kedvelem a vodkát, ad egy tónust, anélkül, hogy dominálna. (Szemben pl. a grappával, ami igencsak markánsan átüt:-)
Ó, a te titkos, keleties lecsód már rég a listámon van! Én a moussakaba is szoktam fahéjat tenni, ezen én nálad már nem is csodálkozom:-)

Unknown írta...

Szerintem is a bor, pálinkák és egyéb szeszek a főzésnél egyféle ízfokozóknak ill. más szemszögből nézve fűszereknek számítanak. S ezek szerint abban is egyetértesz, hogy a főzésbeni felhasználásuk nem arra van, hogy megszabaduljunk valami olcsó, esetleg ajándékba kapott löttytől, hisz az csak sokkal inkább elrontja minthogy fokozná az étel zamatát.
Néhány dolgot, mint épp az elmúlt napokban pl. a májat nem lehet perceken át erősen sütni, ilyenkor meg szoktam gyújtani a rálöttyintett pálinkát - persze csak 40% feletti alkoholtartalomnál fog belobbani, de végeredményben ugyanazt érem el vele, hogy az ízét átadja, az alkohol pedig elillan. Persze egy pohár vizet tarts kéznél vész esetére ;)
Annyira nem orientális, mert ha elhagyod a fahéjt, akkor egy sima magyar lecsót kapsz ;)