szerda, október 31, 2007

Bazsa-likőr

Az elmúlt hétvégén otthon járt egy hosszú hétvége erejéig Kedvesem az angol családjával, s így kapva az alkalmon, hogy találkozhatunk, én is hozzá időzítettem az otthonlétemet. Nagyon szép hétvége volt, jártunk Pesten, Miskolcon s újra Budán, no s persze finomakat is ettünk, mint pl. narancshéjjal töltött olivabogyót, Ditém anyukája jóvoltából finom töltött káposztát és csokis muffint, valamint a Gróf Dégenfeld kastélyban egy ötfogásos borkóstolóval egybekötött vacsorát, mely sorjában így nézett ki:

  1. (mennyeien könnyed) füstölt szarvassonka sárgadinnyével
  2. tócsnin tálalt sült libamáj aszúban párolt almával ill. a belsőségekkel hadilábon állóknak egy tokaji borleves
  3. roston sült süllő pikáns furmintmártással és bazsalikomos spagettivel
  4. kemencében sült kacsa aszúban párolt sárgabarackkal
  5. (házinak tűnő) kókusz-, pisztácia- és vaníliafagylalt
Természetesen mindegyik fogáshoz járt 1-1 pohár tokaji vagy villányi bor, melyek közül mind tökéletesen harmonizált az ételekkel. Mindenképp melegen tudom ajánlani a kastély éttermét ;)

Szombat estére meghívott Ágó és Attila minket lakásavatójukra. Igaz, már augusztusban beköltöztek budai lakásukba, de csak most sikerült mindenkit összecsődíteni, ill. a héten készült el Ágó az egyik szakdolijájával, így ekkorra sikerült egy nyugis estét összehozni. Ágóéknál is szem-szájnak ingere várt: a fényes hírnevű borkorcsolyán túl répával és kolbásszal töltött hússal, juhtúrós répás golyókkal, mediterrán- és virslisalátával valamint egy nagy aperitif- és digestivválasztékkal kényeztettek el minket. Mégegyszer köszönöm szépen Ágónak és Attilának a meghívást és a vendéglátást, valamint a többieknek is, hogy sikerült mindenkinek időt találnia újból összegyűlni ;)


Ajándékként természetesen valami saját készítményt szerettem volna vinni, ám a repülőutat is bele kellett kalkulálnom, így egy bazsalikom likőrt készítettem, melyet Ágó és Att egyszerűen és frappánsan bazsa-likőrré kereszteltek át ;) Pofonegyszerű az elkészítése: a friss bazsalikomlevelekre rálocsoljuk a jó minőségű de lehetőleg ízetlen vodkát, jól lezárjuk az üveget, s három napig állni hagyjuk. Leszűrés után pedig ízlés szerinti mennyiségű sziruppal "felhígítjuk", áttöltjük üvegekbe, majd jól behűtve aperitifként tálaljuk - esetleg bazsalikomlevéllel vagy naranccsal díszítve. (recept)


Vasárnap délután sajnos ismét meg kellett válnom Szívemtől, s a reptéren elbúcsúztam Ditémtől - de szerencsére csak rövid ideig, mert holnap érkezik hozzám látogatóba egy hétre :) Nagyon nagyon várom már, s persze néhány finom falatot is kigondoltam, amivel el fogom kényeztetni ;)

Vasárnap a visszarepülésem előtt este még egy kulináris élményben volt részem: szüleimmel a Cafe La Terra-ban jártunk, ahol egy rendkívül zamatos gyöngytyúkleves után, melyhez füstölt fürjtojás járt, egy La Terra haltálat szopogattunk el, melyen a tengerből minden finomság helyet kapott: lazac, tonhal, fogas, kagyló, garnéla, s mindez egy könnyed homárkrémmártással, vajas burgonyával és fenyőmagos parajjal tálalva. A kiszáradt tonhaltól eltekintve nagyon finom volt. Desszertként pedig hárman háromfélét ettünk: Anyu egy narancsos mákos sütit, Apu egy könnyed somlóit (la terra galuska), jómagam pedig egy joghurtos túrósütit fahéjas szedermártással. Természetesen itt is minden fogáshoz járt a hozzáillő bor, illetve borok - úgyhogy mire elértem a checkinhez a ferihegyen, elég vidám hangulatban voltam. Teljes egészében egy nagyon kulináris és csodaszép hosszú hétvége volt ;)

1 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

szia, nekem van bazsalikom szörpöm, szted ha azt felöntöm vodkával, akkor ugyanazt a hatást érem el?