péntek, december 12, 2008

Kakukkfüves vadkacsa almával és hagymával

Két hete úgy igazán beindult a piaci szárnyas árusnál a karácsonyi szezon. Libacomb és libamell tornyosul egész libákon, kacsamellek egész kacsákon, s már csak alig jut hely az ilyenkor kapható fácánoknak és vadkacsáknak. Már 2-3 hete adogatják is le a piaclátogatók a megrendeléseiket a karácsonyi libákra. Errefelé ugyanis hagyományos karácsonyi étel a sütőben sült egész liba, általában lilakáposztával és knédlivel köretként. Mikor megláttam a tisztított egész fácánokat és vadkacsákat, rögtön elterveztem, hogy valamit kitalálok velük. Múlt hétvégén végül sajnos nem volt már fácán, ám annál szebb vadkacsák díszelegtek a standnál, így egyet rögtön haza is hoztam és kakukkfűvel megtömködve meg is sütöttem.


A vadkacsa sütését szándékosan kezdtem a mellével lefelé, ugyanis szárnyasoknál a mell általában már kiszárad, mire a combok és a szárnyak végre megsülnek. Épp a héten volt pl. a menzán fél sült csirke, s természetesen sikeresen kiszárították a mellét... Ezen kívül még egy kis hőálló tálkában némi vizet is tettem a kacsa alá, hogy még véletlenül se száradjon ki. Végső sorban pedig a gyakori olivaolajos locsolgatás is azt a célt szolgálta, hogy szép szaftos maradjon a hús. A hagymából és almából álló köretet a vadkacsa mellett készítettem, s némi csillagánizzsal valamint fahéjjal fűszereztem. Nagyon finom volt a hagymás alma a vadkacsa húsához, nagyobb adagban akár családi ünnepi fogásként is elképzelhető. (recept)

4 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

itt miért nem kapni ilyet? : ((((((((

Unknown írta...

A végén megjön a kedvem, hogy karácsonyra vadat csináljak.
A képeid eszméletlenül szépek!

Zsuzsi írta...

Ez igen szép lett, gondolom, finom is volt. Nálunk vélhetően őzgerinc lesz,de még nem tudom, hogyan. Gyümölcs biztos lesz mellé.

Unknown írta...

dolcevita: Lorien írt tavaly egy vadkacsaárusról Kecskemét közelében. Az én szárnyasárusom a piacon Lars Thomas, Papiermühle 27a, D-91166 Georgensgmünd - kb. 55-60km-re innét van a telepe, s onnét látja el többek között az erlangeni piacot is csirkehússal, gyöngytyúkkal, libával, kacsamellel, fürjekkel, galambokkal stb. - és most télen/karácsonykor vadkacsával és fácánnal is.

Maci: Örülök, hogy megfertőztelek ;) Kicsit családfüggő persze, azaz ha a család szereti a vadhúst, akkor miért ne? ;)
Köszi a bókot! HDR felvétel ez is ;)

Zsuzsi: Köszi szépen! Nagyon jól hangzik az őzgerinc! Milyen lenne esetleg megpirítva, majd sütőben hosszan lassan alacsony hőmérsékleten egészben szép egynemű rózsaszínűre sütve? ;)