csütörtök, január 22, 2009

Gránátalmás túrótorta

Nem szoktam gyakran tortát sütni. Nem is voltam és nem is vagyok egy óriási tortarajongó, leginkább a kellemetlen vajkrémektől és a gyümölcsök egyre erőteljesebb megfogyatkozásától irtózom. Szinte csak akkor sütök tortát, amikor én vagyok a konyhafelelős a munkahelyemen. Ilyenkor egy héten át nekem kell ellátnom a konyhai feladatokat, mint pl. a mosogatógép ki-/bepakolása, 2 törölgetőruha kitevése, káve, tej és cukor pótlása, vízforraló vízkőmentesítése ... egyszóval a konyha rendbentartása. S mindezen felül a hét folyamán egyszer még süteménnyel is megvendégeli az aktuális konyhafelelős a munkatársakat.


Most omlós tésztán nyugvó túrótortát készítettem, melynek a krémjébe 2 marakuja (passiógyümölcs) és némi cigánymeggy-pálinka (Bolyhos) is került. No, ezeket nem lehetett egyenként kiérezni, de kellemesen "megfűszerezték" a süteményt. Valami gyümölcs, valami savanykás szerintem mindig kell egy túrótortához, legyen az sógorom nyomán egy narancsos balzsamecetredukció, vagy mint most egy rétegnyi gránátalma, ami nemcsak ízben, hanem színben is dobott az egyébként szimpla, egyszerű túrótortán. (recept)

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon szép lett! Épp nemrég konstatáltam magamban, hogy Beatbull soha nem süt. Erre tessék...:-)
Jó kis munkaközösség lehet a tiétek. Mondjuk a feladatkörökből a sütés a legvonzóbb.:)

Wienermädel + Co írta...

Zum ersten Mal sehe ich ein Rezept für Granatapfeltorte! Leider verstehe ich nicht alles, ich werde meine Schwiegertochter um Übersetzung bitten.
Vielen Dank für das schöne Bild.

Liebe Grüße aus Wien

Unknown írta...

Köszi szépen, Vú ;) Igen, sose sütök sütit - csak ilyenkor, ha rajtam van a sor ;) Múltkor pl. tahini-pitét sütöttem munkatársaimnak (meg hozzá őszibarackot és mandulakrémet). Naja, a sütés lenne a legvonzóbb, ha lenne valaki a tanszéken, aki tudja értékelni... de a többség itt sajna csak az éhség miatt eszik, s nem az ízek élvezete miatt :(

Wienermädel: Freut mich, dass Dir das Bild gefällt. Eigentlich ist dies ja nur ein Käsekuchen mit Granatapfelkernen bestreut. Für den Teig 200g Mehl, 100g Butter, 2TL Puderzucker und 1/2TL Salz zu einem Teig verkneten und anschließend für die Nacht in den Kühlschrank stellen. Dann am nächsten Morgen eine Form gründlich mit Butter einfetten, den Teig dünn ausrollen und in die Form legen. Mit den Fingern leicht an die Form drücken. Für den Käsekuchen 300g Magerquark, 200ml Sahne, 1 Packung Vanille-Zucker, 4 Eier, Schale von einer Zitrone, 50ml Kirschwasser (bzw. -Schnaps), 80g Zucker, Fruchtfleisch von 2 Passionsfrüchten (optional) und 1 Prise Salz schön verrühren. Auf den Teig gießen, sofort in den auf 220°C vorgewärmten Ofen schieben und in ca. 30 Minuten fertig backen. Nach dem Backen in der Form ein bisschen ruhen lassen, aus der Form nehmen und mit Granatapfelkernen bestreuen. Die leichte Säure von reifen Granatäpfeln lockert die Süße des Käsekuchens recht nett auf, der Kirschschnaps und die Passionsfrüchte stechen zwar nicht hervor, "würzen" jedoch den Käsekuchen sehr angenehm.

Zsuzsi írta...

Pedig süthetnél többet is, mert gyönyörű lett, hol lehet kollégának jelentkezni?

trinity írta...

Beatbull,
lehet,hogy nem gyakran sütsz, de ha egyszer nekiugrasz, az megér egy misét...Különben is imádom a gyümölcsös túrótortát!Gondolom, a kollegák befalták azonnal, és követelik a folytatást:) Csak vigyázz, nehogy emiatt Te legyél az állandó konyhafelelős:O

Zsuzsi írta...

Ja, és gratulálok a Czifray-ra küldött pályaművedhez, olvastam az értékelést.

Unknown írta...

Köszi szépen Zsuzsi & trinity ;)
Mindenkinek tetszett és ízlett, bár ennek leginkább az volt az oka, hogy 1-2 személy kivételével senki nem ismerte a gránátalmát. S még meg is kellett magyaráznom, hogy miért csak a magokat kapják...

Orsi írta...

Hmmm, tetszik nekem ez a konyhafelelős-játék!
Kár, hogy nem sütsz gyakrabban, szívesen olvasom a sütirecepteket, és imádom a tortákat! A szép fotókról nem is beszélve. (Jó, hogy arra, felétek van túró a boltban...)

Unknown írta...

Orsi: Nem nehéz túrót/ricottát házilag készíteni, készítettem már én is (ld. recept). De gyanítom, hogy legalább ricottát lehet kapni Dániában?

Orsi írta...

Persze, meg vajat is lehet házilag köpülni, csak az a baj, hogy ennyire azért nem vagyok elkötelezett konyhatündér. :-) Ricottát még nem láttam a boltokban, de ha már így rákérdeztél, alaposabban körülnézek. Eszembe juttattad, hogy hiányzik a túró, de nagyon.

Névtelen írta...

Ez a recept most nagyon jól jött, mert úgyis fejtörést okozott, mit is csináljak a meggondolatlanul bevásárolt gránátalmákkal... Egy ötletem már volt, de még erre a sütire is futja :-)

Unknown írta...

PartizánOrsi: Egészben egy hétig, megpucolva 3 napig eláll a hűtőben a gránátalma. Díszítésre mindig jól jön, de nagy mennyiségben jó pl. gránátalma mousse-nak is ;) De salátákba is nagyon jó!

Névtelen írta...

Öööö, az én gránátalmáim már legalább 3 hete itt vannak... Tegnap félbevágtam az egyiket kísérletképpen, a héja ugyan ki van teljesen száradva, de belül semmi baja. A saláta volt az én ötletem is, némi madársaláta-körte-gránátalma egy kis málnás vinaigrettel :-)