hétfő, január 12, 2009

Ropogós fogas pirított ördögszekér laskagombával és zöld teában főtt aszalt sárgabarackkal

Kedvenc tea- és fűszerboltomban a zöld teákat szimatolgatva egyszer csak megcsapott a gyümölcsös sárgabarack illata. Gondoltam, biztos valami aromatizált tea, de kiderült, hogy egy bizonyos Sencha nevű zöld tea került a kezembe. Utánanézve megtudtam, hogy a japánoknál igen népszerű, teatermelésüknek több mint 3/4-e Sencha teafajtákból áll. A tea sárgabarackos illatát érezve rögtön átvillant az agyamon, hogy milyen jó ötlet lenne sárgabarackot főzni benne.


Ilyenkor télen persze nem lehet kapni friss sárgabarackot, ill. amit kapni is lehet, az pedig méregdrága, úgyhogy szaftosabb féle aszalt sárgabarackot vettem. A zöld teában főtt sárgabarack mellé gombát pirítottam szokásom szerint kakukkfűvel, fokhagymával és fehérborral. A tányér főszereplője pedig egy istenien ropogósra és egyben finom szaftosra sütött fogasszelet volt. Nem csak a zöld tea volt finom a sárgabarackkal, hanem meglepően jól harmonizált a sárgabarackkal a gomba is. (recept)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nálam hétvégén került a hús mellé aszalt barack!:-))) Csak én nem hallal párosítottam. És azt mondod, összhangban volt a gombával? Ezt ki kell próbálnom!

Unknown írta...

Igen, nagyon jól illett az ördögszekér laskagombához (Kräuterseitling), de még egy fokkal jobb az őszibarack-vargánya kombináció. Utóbbi Ditém egyik kedvence is ;)
Amúgy ez az a teás tipp, amire nálad utaltam.

Névtelen írta...

:-)))
Azt levettem!:-)

Névtelen írta...

Valamelyik Essen & Trinken-ben olvastam egy aszalt sárgabarackos nyúl rilettet, fahéjjal, szegfűszeggel! Karácsonykor kis éttermünkben amus-ként adtam. Csodálatos, kreativ ételeket készítesz, gratulálok hozzá!!!

Unknown írta...

Köszönöm szépen, Polimer!
Erre az e&t receptre gondoltál?
Nagyon szép a honlapotok, a képek az étteremről is szépek - az étlapról nem is beszélve! Első pillantásra eléggé soknak tűnik, ez tényleg mind egyszerre szerepel a lapon? A karamellizált gránátalmaszeleteket nem tudom elképzelni - nem keserű a héja? Vagy hogyan képzelhető el?

Névtelen írta...

Nem erre a receptre gondoltam, majd holnap elküldöm neked! Igazad van, sajnos túl sok az étel az étlapon, a tulajdonosok miatt! Természetessen héj nélkül kell elképzelni (sajnos az étlap megfogalmazása is a tulajdonosok "bűne").