csütörtök, március 26, 2009

Borjúbélszín vajban sült feketegyökérrel, zsidócseresznyével és széles babbal

Szüleimnek főételként mindenképp olyasmit szerettem volna készíteni, amit még nem ismernek - no s persze, amit én is nagyon kedvelek. Így esett a választásom a vajban sült feketegyökérre és a blansírozott széles babra. A piacon egy ideig tanakodtam rajta, hogy milyen új ízt, új gyümölcsöt is tehetnék a feketegyökér mellé. Naranccsal nagyon jól összeillik, mangóval is jól el tudnám képzelni, ám mivel a desszerthez terveztem már a vérnarancsot és a mangót is, ezért tovább keresgéltem gyümölcs után. Aztán egyszer csak jött a szikra, hogy zsidócseresznyével (physalis) kimondottan jó párost alkothatna a feketegyökér.


S így is lett. Nagyon finoman harmonizált a zsidócseresznye a feketegyökérrel. Apu a feketegyökeret is emelte ki az est fénypontjaként. A körethez lassan, alacsony hőmérsékleten készült vajpuha borjúbélszínt készítettem, melyet tálalás előtt megforgattam még egy kevés sűrű marhaalaplében (glace). Anyu utóbbitól volt nagyon elragadtatva, hiszen rengeteg íz rejlett a kevés glace-ban, mely a rózsaszín borjúhúst burkolta. (recept)

mangó vérnarancs narancs pisztácia csoki mousse csokoládé moussemangó, vérnarancs, pisztácia és csoki mousse

Desszertként nem készültem semmiféle süteménnyel sem. Sokkal inkább arra törekedtem, hogy egy finom friss és érett mangót sikerüljön beszereznem. Ehhez egy egyszerű csoki mousse-t készítettem és némi pisztáciát aprítottam fel cukorral és narancslikőrrel. A piros színfoltot a vérnarancs adta. Maradéktalanul elfogyott ez a fogás is ;)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt nem csodálom, hogy elfogyott! Csodaszép a tálalás is!

duende írta...

Jaj, éhes vagyok... :))
Megint isteni a kombináció, nagyon izgalmas! :)

Unknown írta...

Köszi szépen! Magát a főétel tálalását Ramsay 3 Star Chef könyvében látható képek ihlették - rendkívül sok ételt tálal kör alakú díszítéssel, egyéb külön ékek és flincflancok nélkül.
Érdemes kipróbálni a kombinációt, ha jövő télen lesz majd megint feketegyökér. Én is biztosan újra meg fogom valósítani ezt a kombinációt - persze más formában ;)

trinity írta...

Költői kombináció és megvalósítás!